Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce oraşe ruseşti ar putea fi lovite cu rachete britanice Storm Shadow dacă Ucraina este lăsată de Occident

Război în Ucraina. Dacă Ucraina nu primeşte undă verde să atace în Rusia cu rachete de croazieră Storm Shadow, riscă să fie înfrântă la iarnă, consideră ministrul britanic de Externe, David Lammy, potrivit The Telegraph. Publicaţia mai dezvăluie că Ucraina ar urma să fie lăsată să lovească teritoriul rusesc cu rachete britanice Storm Shadow sau echivalentele franceze Scalp (ambele au componente americane), dar nu şi cu rachetele americane ATCAMS.

de Redactia Observator

la 13.09.2024 , 18:17

Înaintea discuțiilor cruciale de vineri de la Washington între premierul britanic Keir Starmer şi preşedintele Joe Biden cu privire la utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în Rusia, David Lammy a declarat pentru The Telegraph că lunile următoare sunt esențiale pentru a ajuta Kievul să ajungă într-o poziție câștigătoare.

"Acum este o perioadă crucială în luptă, deoarece pregătesc lucrurile pentru a împiedica Rusia să obțină un avantaj în timpul iernii... Este clar că Rusia escaladează împreună cu aliatul său Iranul de unde a luat rachete balistice... care vor fi folosite la iarnă, din păcate, împotriva poporului ucrainean și care vor costa vieți", a declarat Lammy.

Ucraina lăsată să atace în Rusia cu Storm Shadow, dar nu şi cu ATACMS

Articolul continuă după reclamă

Joi, Putin a avertizat că NATO va fi "în război" cu Rusia dacă Occidentul lasă Kievul să folosească rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul rusesc. "Acest lucru ar schimba într-un mod semnificativ însăși natura conflictului.... Ar însemna că țările NATO, SUA, țările europene, sunt în război cu Rusia."

Pe acelaşi subiect

În ciuda speculațiilor că un anunț despre relaxarea restricţiilor privind utilizarea rachetelor de croazieră ar veni vineri, atât David Lammy, cât şi Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, au indicat că o decizie oficială va veni după Adunarea Generală a ONU de la sfârșitul acestei luni.

Două surse au declarat pe 11 septembrie pentru The Times că SUA ar putea permite Ucrainei să folosească în interiorul Rusiei rachetele britanice și franceze cu rază lungă, dar nu și pe cele americane ATACMS. Până acum, SUA nu au permis Ucrainei să tragă în Rusia cu rachete, fabricate de Regatul Unit și Franța, dar care au componente americane, din cauza temerilor că războiul ar putea escalada.

The Telepraph

Ce se va schimba pe front 

Unii analişti militari ucraineni susţin că ridicarea restricțiilor privind rachetele Storm Shadow este o veste bună, dar nu va avea nicio influență strategică pe frontul din Ucraina. Raza de acțiune a rachetelor Storm Shadow care au fost furnizate Kievului până acum este de 250 de km. Există și versiuni de 560 km, dar nu s-a relatat nimic despre livrarea lor armatei ucrainene. Rachetele americane ATACMS livrate Ucrainei au o rază de acţiune de 300 km şi spre deosebire de Storm Shadow/Scalp au focos cluster şi pot fi lansate de la sol. 

Potrivit dezvăluirilor recente din presa occidentală, Joe Biden analizează posibilitatea extinderii zonei de utilizare autorizată a armelor occidentale în Federația Rusă pentru a permite "atacuri de răzbunare" împotriva loviturilor rusești". Acest lucru se încadrează mai degrabă în logica unei raze de acţiune de până la 250 km, explică "Military analytics", un canal ucrainean de Telegram.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră lansată din aer, adică este nevoie de un avion pentru o transporta. Raza reală de nimerire a țintelor din Rusia va fi mai mică de 250 de kilometri, deoarece avionul nu va putea zbura chiar aproape de graniță pentru a nu intra sub focul rusilor, mai arată canalul de analiză militară. 

Desigur este posibil ca avioanele să fie împinse cât mai aproape de graniţa cu Rusia pentru lansare, dar pentru asta este necesar mai întâi suprimarea sistemele de apărare aeriană rusești în direcția necesară. Adică este nevoie de un atac combinat, care va complica utilizarea rachetelor Storm Shadow. Numai din acest motiv, este puțin probabil ca utilizarea acestor rachete pentru a lovi în Rusia să fie una la scara largă deoarce fiecare lovitură va necesita măsuri complexe pentru a garanta siguranța aeronavelor. 

Al doilea factor care limitează amploarea atacurilor este lipsa unui număr mare de rachete. Conform presei britanice, Ucraina și-a epuizat deja stocul de Storm Shadow în atacuri asupra Crimeei. Aceste lovituri lansate în ultimul an de război nu au provocat însă probleme critice de aprovizionare militară a grupului sudic de trupe ruse din Ucraina. Nici deteriorarea flotei ruse de la Marea Neagră, la care ar fi contribuit rachetele Storm Shadow, nu a afectat direct situația de pe frontul din Ucraina, în stadiul actual al războiului. 

Ce oraşe ruseşti ar putea fi lovite cu Storm Shadow 

Dacă luăm în calcul caracteristicile de baza ale rachetelor, atunci orașe mari din Rusia, precum Voronej, Lipeţk, Rostov-pe-Don, Oriol, Briansk și Kursk ar intra în zona lor de acţiune. Rachetele Storm Shadow au un focos care este de două ori mai greu decât cel al rachetelor ATACMS, de până la 460 de kilograme. Totodată ele pot zbura la o altitudine suficient de joasă pentru a lovi în mod eficient ținte aflate în Rusia pe o rază de 100-150 de kilometri de la granița cu Ucraina. Cu cât ținta este mai departe, cu atât este mai mare probabilitatea ca racheta să fie doborâtă de apărarea aeriană pe parcursul zborului. 

Eficacitatea lor poate fi limitată de două probleme: ameninţarea ca avioanele care le lansează, şi ele oricum insuficiente, să fie doborâte, precum și lipsa rachetelor în sine.

De asemenea, lansarea rachetelor de pe aeronave impune o limitare a vitezei de atac după detectarea țintei. Este nevoie de timp pentru pregătirea aeronavei, decolare și apropierea de zona de lansare. Acest lucru ar face aproape imposibilă lovirea țintelor care nu stau mult timp într-un singur loc (de exemplu, lansatoare de rachete). Prin urmare ar fi mai eficiente în lovirea unor ținte staționare.

Iar așa cum au afirmat oficiali occidentali, rușii au mutat obiective militare strategice dincolo de raza de acțiune a rachetelor occidentale. În special, avioanele de război sau depozitele de bombe cu planare. 

Un alt analist militar ucrainean popular pe platforma X.com, Tatarigami, susține şi el că decizia nu ar avea un impact mare pentru că Rusia și-a mutat avioanele de luptă mai departe de granița cu Ucraina. "Nu cred că va avea un impact prea mare, deoarece Rusia și-a mutat mai adânc multe dintre sale instalaţiile sale militare valoroase. După analiza mea, Ucraina are nevoie urgent de echipamente de bază pentru a-și reconstrui brigăzile, cum ar fi blindate de transport, artilerie, obuze, mortiere, vehicule de evacuare medicală, tancuri, comunicații, etc" a comentat pe platforma X Tatarigami, un analist militar ucrainean.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Ce oraşe ruseşti ar putea fi lovite cu rachete britanice Storm Shadow dacă Ucraina este lăsată de Occident