Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce ţări vor trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina: Polonia refuză, Suedia nu exclude, Norvegia nu se pronunţă

Suedia nu exclude trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina după încheierea războiului, a declarat ministrul suedez de externe, Maria Malmer. În contrast, premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat că "nu a venit momentul" pentru a discuta despre trimiterea de soldați norvegieni în Ucraina, subliniind că securitatea trebuie garantată printr-o strategie clară. Polonia nu intenționează să trimită trupe în Ucraina, a anunţat Donald Tusk.

de Redactia Observator

la 17.02.2025 , 14:11

Ce ţări vor trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina: Suedia nu exclude, Norvegia nu se pronunţă, Polonia ezită Soldați germani din Brigada Aeropurtată 1, vizitată de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, vizitează pe 17 septembrie 2024 - Profimedia

Polonia nu va desfășura soldați în Ucraina, dar va continua să sprijine Ucraina în lupta împotriva Rusiei, a declarat luni premierul polonez, înainte de a pleca la Paris pentru o întâlnire informală privind Ucraina și securitatea europeană.

"Polonia va sprijini Ucraina așa cum a făcut-o până acum: din punct de vedere organizațional, în limitele capacităților noastre financiare, umanitare și militare. Nu intenționăm să trimitem soldați polonezi pe teritoriul Ucrainei", le-a declarat Donald Tusk reporterilor.

Şi ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat într-un interviu difuzat sâmbătă seara la televiziunea de stat că trimiterea de trupe poloneze în Ucraina "nu este o opțiune", deoarece obligația principală a Poloniei în cadrul NATO este apărarea flancului estic, adică a propriului teritoriu.

Articolul continuă după reclamă

Reacţiile Germaniei, Suediei, Norvegiei şi UK

Pe acelaşi subiect

În acest timp, Germania a numit discuțiile privind trimiterea de trupe în Ucraina "premature". "Am spus în repetate rânduri că trebuie mai întâi să așteptăm și să vedem dacă și cum va veni pacea, așa cum sperăm, în Ucraina. Apoi putem discuta despre condiții și despre cum poate fi organizată", a declarat Christiane Hoffmann, purtătoare de cuvânt a guvernului german.

Suedia în schimb nu a exclus trimiterea de trupe de menţinere a păcii în Ucraina, a afirmat luni şefa diplomaţiei suedeze, după ce Regatul Unit s-a declarat dispus să contribuie cu trupe pe teren pentru a garanta securitatea pentru Kiev şi pentru Europa. 

"Trebuie întâi să negociem menţinerea unei păci juste şi durabile care să respecte dreptul internaţional (...). Când vom avea această pace instalată, ea va trebui menţinută şi pentru aceasta guvernul nostru nu exclude nimic", a declarat Maria Malmer la postul public Sveriges Radio.

În Norvegia vecină, premierul Jonas Gahr Store a estimat că "nu a venit momentul" pentru a discuta despre trimiterea de soldaţi norvegieni în Ucraina. "Nu este încă momentul pentru a trage concluzii asupra modului în care ar trebui formulată o garantare a securităţii şi asupra tipului de contribuţie de adus la aceasta", a subliniat premierul norvegian la postul de radio NRK.

Ministrul suedez de externe şi premierul norvegian au făcut aceste declaraţii după ce premierul britanic Keir Starmer s-a declarat duminică gata să trimită soldaţi în Ucraina dacă aceasta se va dovedi necesar pentru a asigura securitatea Regatului Unit şi a Europei. Regatul Unit joacă un rol de prim plan în susţinerea Kievului în războiul împotriva Rusiei, ceea ce "înseamnă de asemenea că suntem gata şi dispuşi să contribuim la garanţii de securitate pentru Ucraina, prin trimiterea de trupe ale noastre pe teren, dacă va fi necesar", a scris Starmer în cotidianul Daily Telegraph.

"Nu spun aceasta cu uşurinţă", a adăugat Keir Starmer, afirmând că este conştient de "responsabilitatea pe care o implică faptul de a pune potenţial în pericol" bărbaţi şi femei din armata britanică. Însă, "a ajuta la garantarea securităţii Ucrainei înseamnă să ajuţi la garantarea securităţii continentului nostru şi a securităţii ţării" noastre, a afirmat premierul britanic.

Premierul norvegian a declarat de asemenea că a discutat luni cu Starmer. "Norvegia şi Regatul Unit sunt pe aceeaşi linie în ceea ce priveşte continuarea sprijinului pentru Ucraina, cu aşteptarea clară că Ucraina trebuie să aibă un loc la masa de negocieri şi că Europa trebuie să participe cu mesaj unificat", a scris Store pe reţeaua socială X.

Mai mulţi lideri europeni se reunesc luni la Paris pentru a discuta schimbări cruciale pentru securitatea Europei, în contextul în care Rusia și SUA încep marţi la Riad negocieri, fără lideri UE

Macron: 200.000 de soldaţi este o propunere exagerată

Alături de Marea Britanie, Franța conduce discuțiile privind desfășurarea trupelor europene de menținere a păcii în Ucraina, în cazul unui acord de încetare a focului.

Într-un interviu oferit săptămâna trecută pentru Financial Times, Emmanuel Macron a declarat că a condus discuții cu aliații europeni despre modul în care pot garanta un eventual acord de pace, inclusiv posibilitatea de a desfășura trupe în Ucraina pentru a descuraja o nouă agresiune rusă. 

Zelenski a declarat că Rusia ar fi descurajată doar de o forță de 150.000-200.000 de soldați, incluzând participarea SUA. O astfel de desfășurare ar fi însă aproape imposibilă pentru armatele europene, deja epuizate a comentat publicaţia britanică. Macron a subliniat că este prea devreme pentru a discuta despre numărul exact de militari, dar a descris propunerea lui Zelenski drept "exagerată". "Trebuie să facem lucruri adecvate, realiste, bine gândite și negociate", a afirmat el.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Cât vorbiţi la telefon pe zi?
Observator » Ştiri externe » Ce ţări vor trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina: Polonia refuză, Suedia nu exclude, Norvegia nu se pronunţă