Antena Meniu Search
x

Video Cea mai mare centrală nucleară din Europa a ajuns în mâinile ruşilor. Ce arme au folosit invadatorii pentru a cuceri Zaporojie

În cea de-a noua zi de război, pe lângă ameninţarea nucleară, atacurile s-au înteţit şi aproape de Kiev si Odessa, dar ruşii nu au mai cucerit niciun oraş. Sonia Simionov ne spune care sunt ultimele mişcări de trupe şi care este acum situaţia radioactivităţii din zona ultimelor bombardamente.

de Redactia Observator

la 04.03.2022, 19:38

Vezi și

S-a tras continuu, timp de aproape patru ore, în regiunea Zaporojie din Ucraina, regiune ocupată de ruşi în ziua 7 de război. Multe dintre rachete au ţintit amplasamentul Centralei Nucleare Energoatom.

S-au folosit rachete sol-sol, ghidate, trase din lansatoare dotate cu termoviziune şi infraroşu. Deci... punct ochit, punct lovit.

Rachetele au lovit o clădire administrativă aflată la maximum 200 de metri de una dintre cele şase Unităţi ale Centralei. Nu a fost afectat niciun reactor. Asta arată şi măsurările internaţionale.

La momentul tragerilor, numai Unitatea 3 era la putere nominală, restul reactoarelor erau deja oprite pentru diverse verificări care nu aveau legătură cu războiul.

Pe acelaşi subiect

Ucraina are cinci centrale nucleare

În Ucraina sunt cinci centrale nucleare. Cea din Zaporojie, nefuncţionala Cernobîl - aici e chiar primul oraş ocupat de ruşi în această invazie. Mai sunt Rivne şi Netişîn, ambele în Vest, aproape de Polonia. Au câte patru Unităţi funcţionale. Şi Lujno, situată în Nordul Odessei, cu trei reactoare.

Ziua a noua nu a mai adus nicio cucerire pentru ruşi. Dar luptele continuă. În Cernihiv au fost raportaţi 47 de morţi după asaltul nocturn. S-a tras şi în Capitală, în oraşul Harkov şi în Melitopol. În plus, e a treia zi când ruşii încearcă să ocupe Mariupolul pe care l-au încercuit, dar se lovesc de riposta ucraineană.

Iar convoiul cu tehnică, lung de 64 de kilometri, este tot pe loc. A patra zi de când nu se mişcă, tot la vreo 20 de kilometri de Kiev. Doar că, pentru prima dată, au apărut imagini video, din satelit, nu numai fotografii. 

Cantemir Ciurea-Ercău, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare: În momentul de faţă, radioactivitatea, atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul Ucrainei, este la limita fondului natural, deci nu există motive de îngrijorare. În momentul de faţă centralele din Ucraina funcţionează în stare sigură. Orice eveniment care conduce la creşterea radioactivităţii mediului peste valoarea fondului natural este identificată imediat. 

Război Rusia - Ucraina, ziua 9

Un incendiu a izbucnit, în această dimineață, la centrala nucleară de la Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, relatează BBC News, care citează declaraţiile primarului localităţii învecinate Enerhodar, conform căruia focul de la cea mai mare centrala nucleară din Europa fost provocat de bombardamentele ruseşti.

Din fericire, nu au fost raportate modificări ale nivelului de radiaţii. Joe Biden a vorbit cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre incident, potrivit CNN. Între timp, sute de mii de oameni fug din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » Cea mai mare centrală nucleară din Europa a ajuns în mâinile ruşilor. Ce arme au folosit invadatorii pentru a cuceri Zaporojie