Antena Meniu Search
x

Calvarul lui Archie, la final. CEDO refuză continuarea îngrijirilor care mențin în viață un băiat în moarte cerebrală, după o provocare online

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins miercuri un recurs al părinţilor lui Archie Battersbee, un băiat britanic în vârstă de 12 ani care se află în stare de moarte cerebrală, împotriva unei hotărâri de oprire a îngrijirilor care-l menţin în viaţă, anunţă Curtea, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 04.08.2022, 11:00

Calvarul lui Archie, la final. CEDO refuză continuarea îngrijirilor care mențin în viață un băiat în moarte cerebrală, după o provocare online
Calvarul lui Archie, la final. CEDO refuză continuarea îngrijirilor care mențin în viață un băiat în moarte cerebrală, după o provocare online - Profimedia Images

Preşedintele Curţii, sesizat miercuri printr-o procedură de urgenţă, a decis ”să nu pronunţe măsura provizorie solicitată” şi ”să declare neadmisibile nemulţumirile reclamanţilor”, anunţă într-un comunicat CEDO, cu sediul la Strasbourg.

"Suntem complet dezamăgiți, nu avem niciun drept cu privire la copilul nostru. E dezgustător", a declarat mama băiatului.

Archie Battersbee este menţinut în comă, într-un spital din Londra, din aprile. El este considerat de către medici în moarte cerebrală, iar justiţia britanică a autorizat spitalul, la jumătatea lui iulie, să pună capăt îngrijirilor care-l menţin în viaţă. 

Archie Battersbee a fost găsit inconştient acasă, la 7 aprilie nu şi-a mai recăpătat cunoştinţa de atunci. Mama sa, Hollie Dance, spune că el ar fi participat la o provocare online care consta în a-şi ţine respiraţia până la leşin. Ea consideră că oprirea îngrijirilor este o hotărâre de o ”cruzime extraordinară”.

Pe acelaşi subiect

”Archie are dreptul să vadă hotărârile cu privire la viaţa şi la moartea sa (...) examinate de către un organism internaţional de apărare a drepturilor omului”, a declarat mama băiatului.

Cronologia cazului “Archie Battersbee”

7 aprilie 2022 – Archie a fost descoperit inconştient acasă, în Essex. Băiatul a fost transportat de urgență la spitalul Southend.

8 aprilie 2022 – Archie este transferat la Spitalul Regal din Londra.

16 mai 2022 – Doi specialiști au încercat să efectueze mai multe teste, Archie nu a răspuns la un test de stimulare a nervilor periferici, iar procesul nu a putut fi continuat.

27 mai 2022 – Un tribunal decide că medicii pot face investigații RMN, ceea ce se întâmplă pe 31 mai.

6 - 8 iunie 2022 - O audiere finală are loc pentru a analiza dovezile cu privire la continuarea îngrijirilor care-l menţin în viaţă.

13 iunie 2022 - Judecătorul de la Înalta Curte hotărăște că Archie este „mort” pe baza rezultatelor RMN-ului și că tratamentul ar putea fi oprit.

20 iunie 2022 – Familia cere Curții de Apel să reexamineze cazul.

11 iulie 2022 – Are loc o nouă audiere, iar judecătorul Andrew Hayden decide că îngrijirile care-l menţin în viaţă ar trebui să se încheie, spunând că este „inutil să continue”.

29 iulie 2022 – Familia lui Archie cere sprijinul ONU

30 iulie 2022 -  Comitetul ONU al Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi a cerut Guvernului britanic ”să se abţină să-i retragă lui Archie orice tratament de menţinere în viaţă” pe peroada în care-i studiază dosarul.

1 august 2022 – Curtea de Apel refuză să amâne retragerea tratamentelor de menținere în viață.

3 august 2022 - Familia depune o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în încercarea de a amâna retragerea suportului vital al lui Archie.

4 august 2022 - CEDO respinge recursul părinţilor lui Archie Battersbee

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Calvarul lui Archie, la final. CEDO refuză continuarea îngrijirilor care mențin în viață un băiat în moarte cerebrală, după o provocare online