Antena Meniu Search
x

Cel mai rar paşaport din lume este emis de un stat fără teritoriu. Are relaţii diplomatice inclusiv cu România

Ordinul Suveran de Malta nu este doar un ordin religios cu peste 1.000 de ani de istorie şi tradiţie şi nici doar o organizaţie umanitară, cu misiuni în zonele fierbinţi din peste 120 de ţări. Este, de asemenea, un stat atipic, cu propria Constituţie şi paşapoarte, fără a deţine însă un teritoriu. Autorităţile pot elibera chiar şi plăcuţe de înmatriculare, fără a avea propriile străzi pe care să circule maşinile, scrie CNN. Ordinul Suveran de Malta are relaţii diplomatice cu 106 ţări, printre care şi România. 

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 02.02.2024, 08:58

Cel mai rar paşaport din lume este emis de un stat fără teritoriu. Doar trei persoane deţin concomitent acest document
Cel mai rar paşaport din lume este emis de un stat fără teritoriu. Doar trei persoane deţin concomitent acest document - CNN

Ordinul Suveran de Malta își are rădăcinile în străvechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri sau Cavalerii Sfântului Ioan, înființat în 1050 în Țara Sfântă și recunoscut ca ordin religios cavaleresc prin Bula papală a Papei Pasquale al II-lea, din anul 1113, cu numele de „Ordinul Sfântului Ioan din Ierusalim”, potrivit MAE.

A devenit un ordin militar atunci când a trebuit să-și apere spitalele proprii din Țara Sfântă, dobândind inclusiv un teritoriu și funcționând ca un Stat. În decursul secolelor a pierdut anumite teritorii și a dobândit altele (insulele Rodos sau Malta). După mai multe peregrinări prin Europa, sediul ordinului se stabilește, din 1834, la Roma, pe teritoriul Statului pontifical. După 1870, sediul conducerii Ordinului rămâne în continuare la Roma, pe teritoriul statului italian.

Ordinul Suveran de Malta emite cel mai rar paşaport din lume, astăzi existând aproximativ 500 de astfel de documente în circulaţie. Primele astfel de documene au fost emise în secolul al XIII-lea, fiind folosite de diplomaţi. După cel De-al Doilea Război Mondial au obţinut statutul unui paşaport clasic, folosit în celelalte ţări. 

Un document exclusiv

Paşaportul emis de Ordin este deţinut doar de membrii Consiliului, de ambasadori şi de familiile lor. Documentul este uşor de recunoscut datorită roşului distinctiv de pe copertă şi al numelui organizației scris, în franceză, cu litere aurii, „Ordre Souverain Militaire de Malte”.

„Ordinul acordă pașapoarte membrilor guvernului pe durata mandatului lor”, a declarat Daniel de Petri Testaferrata, preşedintele ramurii malteze a Ordinului. Paşaportul Marelui Maestru este valabil pentru cea mai lungă perioadă, deoarece acesta este ales pe o perioadă de 10 ani, poate servi două mandate și trebuie să se retragă la vârsta de 85 de ani. Celelalte pașapoarte sunt valabile timp de patru ani și sunt utilizate doar pentru misiuni diplomatice. Pașapoartele au 44 de pagini marcate cu crucea malteză, fără alte imagini sau citate.

Potrivit lui De Petri Testaferrata, două treimi dintre membrii Schengen recunosc pașaportul diplomatic, iar Ordinul colaborează strâns cu multe țări cu care nu are relații diplomatice formale, cum ar fi Franța, Regatul Unit și Statele Unite.

„Furnizăm în mod rapid ajutoare medicale și umanitare victimelor conflictelor sau dezastrelor naturale. Conducem spitale, centre medicale, case pentru bătrâni și persoane cu dizabilități, cantine sociale și posturi de prim ajutor”, explică de Petri Testaferrata.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Cel mai rar paşaport din lume este emis de un stat fără teritoriu. Are relaţii diplomatice inclusiv cu România