Antena Meniu Search
x

Cetăţean britanico-iranian, fost viceministru al Apărării, executat în Iran. Rishi Sunak: "Un act dur şi laş, efectuat de un regim barbar"

Alireza Akbari, cetăţean britanico-iranian şi fost ministru adjunct al Apărării, a fost executat în Iran, după ce a fost condamnat la moarte sub acuzaţia de spionaj pentru Marea Britanie, transmite Reuters. Marea Britanie a condamnat execuţia şi a spus că nu va rămâne necontestată, iar premierul Rishi Sunak a catalogat execuţia drept "un act dur şi laş, efectuat de un regim barbar, fără respect pentru drepturile omului ale propriului popor". 

de Redactia Observator

la 14.01.2023, 13:03

Cetăţean britanico-iranian, fost viceministru al Apărării, executat în Iran. Rishi Sunak: "Un act dur şi laş, efectuat de un regim barbar"
Cetăţean britanico-iranian, fost viceministru al Apărării, executat în Iran. Rishi Sunak: "Un act dur şi laş, efectuat de un regim barbar" - Profimedia Images

Marea Britanie, care declarase cauza împotriva lui Alireza Akbari ca fiind motivată politic, a condamnat execuţia şi a spus că nu va rămâne necontestată, relatează news.ro. Prim-ministrul Rishi Sunak a numit-o "un act dur şi laş, efectuat de un regim barbar, fără respect pentru drepturile omului ale propriului popor".

Agenţia de presă Mizan, a sistemului judiciar iranian, a anunţat execuţia sâmbătă dimineaţa, fără a spune când a avut loc.

Vineri seara, ministrul britanic de Externe James Cleverly a spus că Iranul nu trebuie să respecte sentinţa - un apel simular cu cel exprimat de Washington.

"Alireza Akbari, care a fost condamnat la moarte sub acuzaţia de corupţie şi acţiuni extinse împotriva securităţii interne şi externe a ţării prin spionaj pentru serviciul de informaţii al guvernului britanic... a fost executat", a spus Mizan.

Pe acelaşi subiect

Akbari a fost arestat în 2019 pentru spionaj

Articolul îl acuză pe Akbari, arestat în 2019, că a primit plăţi de 1.805.000 de euro, 265.000 de lire sterline şi 50.000 de dolari pentru spionaj. Într-o înregistrare audio cu Akbari şi difuzată de BBC Persian miercuri, el a spus că a mărturisit crimele pe care nu le-a comis după torturi ample.

Declaraţiile britanice asupra cazului nu au abordat acuzaţia iraniană că Akbari a spionat pentru Marea Britanie. Presa de stat iraniană a difuzat joi un videoclip care arăta că Akbari a jucat un rol în asasinarea în 2020 a celui mai important om de ştiinţă în domeniul nuclear al Iranului, Mohsen Fakhrizadeh, ucis într-un atac din 2020 în afara Teheranului, pe care autorităţile l-au atribuit la acea vreme Israelului.

În videoclip, Akbari nu a mărturisit implicarea în asasinat, dar a spus că un agent britanic a cerut informaţii despre Fakhrizadeh.

Mass-media de stat iraniană difuzează adesea pretinse mărturisiri ale suspecţilor în cazuri cu acuzaţii politice. Reuters nu a putut stabili autenticitatea materialelor video şi audio din mass-media de stat, nici când sau unde au fost înregistrate.

Akbari a fost un aliat apropiat al lui Ali Shamkhani, acum secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, care a fost ministru al Apărării din 1997 până în 2005, când Akbari era adjunctul său.

Relaţiile Londra-Teheran s-au deteriorat în ultimele luni

Reflectând înrăutăţirea legăturilor Iranului cu Occidentul, relaţiile Londra-Teheran s-au deteriorat în ultimele luni, deoarece eforturile de a reînvia pactul nuclear Iranului din 2015, la care Marea Britanie este parte.

Marea Britanie a criticat, de asemenea, reprimarea de către Republica Islamică a protestelor antiguvernamentale, declanşate de moartea în custodia poliţiei a unei tinere iranio-kurde, în septembrie. Un ministru britanic de Externe a declarat joi că Marea Britanie se gândeşte în mod activ la interzicerea Gărzii Revoluţionare a Iranului ca organizaţie teroristă, dar nu a ajuns la o decizie finală.

Iranul a emis zeci de pedepse cu moartea ca parte a represiunii împotriva tulburărilor, executând cel puţin patru persoane.

În înregistrarea audio difuzată de BBC Persian, Akbari a spus că a făcut mărturisiri false ca urmare a torturii. "Cu peste 3.500 de ore de tortură, droguri psihedelice şi metode de presiune fiziologică şi psihologică, mi-au luat voinţa. M-au condus în pragul nebuniei... şi m-au forţat să fac mărturisiri false prin forţa armelor şi ameninţări cu moartea" a spus acesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Cetăţean britanico-iranian, fost viceministru al Apărării, executat în Iran. Rishi Sunak: "Un act dur şi laş, efectuat de un regim barbar"