Antena Meniu Search
x

Cum ar fi amânat China începutul războiului din Ucraina. Serviciile de informaţii vorbesc despre o înţelegere între Putin şi Xi Jinping

Un raport al serviciilor de informaţii occidentale indică faptul că oficialii chinezi erau la curent, într-o oarecare măsură, cu planurile lui Vladimir Putin, înainte de invazia propriu-zisă declanşată de Rusia în Ucraina la finalul lunii februarie. Potrivit New York Times, care citează un reprezentant al administraţiei Biden şi un oficial european, Beijingul a solicitat Rusiei să nu declanşeze războiul înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă.

de Redactia Observator

la 03.03.2022, 10:13

Vladimir Putin şi Xi Jinping
Vladimir Putin şi Xi Jinping - Profimedia

După speculaţiile cu privire la o posibilă implicare a Chinei în amânarea invaziei plănuite de ruşi în Ucraina, un raport al serviciilor de informaţii occidentale arată că preşedintele Xi Jinping i-ar fi cerut lui Vladimir Putin să aştepte până după încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. Astfel, oficialii chinezi ar fi fost la curent, într-o oarecare măsură, cu planurile Kremlinului, relatează New York Times.

Informaţiile au fost clasificate, fiind colectate ulterior de serviciile europene, iar sursele menţionate de oficialii americani sunt considerate "de încredere". Cu toate acestea, există mai multe versiuni cu privire la ceea ce ştia, cu adevărat, China, înainte de izbucnirea războiului din estul Europei. Un oficial care nu a fost de acord cu publicarea numelui susţine că materialul consultat nu indică, neapărat, conversaţii punctuale pe tema invaziei Ucrainei. 

Contactaţi de jurnaliştii New York Times, oficialii de la Beijing au declarat că ţara din Asia nu a făcut presiuni asupra Rusiei în acest sens. "Sunt speculaţii fără nicio bază, cu intenţia de a arunca vina asupra Chinei", spune purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chineidin Washington, Liu Pengyu.

Totuşi, cronologia evenimentelor se potriveşte cu ipoteza lansată: Jocurile Olimpice de la Beijing s-au încheiat pe 20 februarie, iar în următoarea zi Vladimir Putin a mobilizat mai mulţi soldaţi la graniţa Ucrainei. În dimineaţa zilei de 24 februarie a început invazia. 

Pe acelaşi subiect

China sprijină Rusia să rezolve criza din Ucraina "prin dialog"

Vinerea trecută, în cea de-a doua zi de la declanşarea invaziei Ucrainei, preşedintele Chinei, Xi Jinping, i-a transmis, într-o convorbire telefonică, preşedintelui rus Vladimir Putinstatul chinez sprijină Rusia în demersurile de a rezolva criza din Ucraina prin intermediul dialogului, relatează televiziunea de stat chineză CCTV, potrivit BBC.

Vladimir Putin şi Xi Jinping, uniţi împotriva Occidentului

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu omologul chinez Xi Jinping la Beijing în data de 4 februarie, înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă. Cu această ocazie, Moscova şi Beijingul au emis o declaraţie comună de 5.000 de cuvinte, în care au subliniat parteneriatul lor "fără limite", denunţând extinderea NATO şi anunţând că au de gând să restabilească ordinea mondială, în "adevăratul spirit al democraţiei".

Potrivit unei versiuni în limba engleză a declarației comune publicate de Kremlin, cele două țări "cred că anumite state, alianțe și coaliții militare și politice caută să obțină, direct sau indirect, avantaje militare unilaterale în detrimentul securității altora". De asemenea, Rusia și China "se opun extinderii NATO și solicită Alianței Nord-Atlantice să renunțe la abordările ideologice din timpul Războiului Rece, să respecte suveranitatea, securitatea și interesele altor țări, diversitatea  culturală și istorică și să exercite o atitudine corectă și obiectivă față de dezvoltarea pașnică a altor state”, se arată în comunicatul Kremlinului.

În schimb, agenţia de presă de stat chineză Xinhua a menţionat că cei doi lideri "au avut un schimb de opinii aprofundat și amănunțit cu privire la relațiile dintre China și Rusia și la o serie de probleme majore privind securitatea și stabilitatea strategică internațională”, dar nu au făcut nicio mențiune directă despre NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Cum ar fi amânat China începutul războiului din Ucraina. Serviciile de informaţii vorbesc despre o înţelegere între Putin şi Xi Jinping