Antena Meniu Search
x

China, reacţie furibundă la acuzaţia Londrei că trimite direct arme Rusiei. Nici aliaţii americani nu susţin versiunea britanicilor

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a reacţionat furibund la afirmațiile ministrului britanic al Apărării, Grant Shapps. Acesta a spus că Beijingul furnizează Moscovei ajutor letal pentru a fi utilizat în războiul dus de Rusia în Ucraina.

de Redactia Observator

la 24.05.2024 , 12:27

China, reacţie furibundă la acuzaţia Londrei că trimite direct arme Rusiei. Nici aliaţii americani nu susţin versiunea britanicilor
China, reacţie furibundă la acuzaţia Londrei că trimite direct arme Rusiei. Nici aliaţii americani nu susţin versiunea britanicilor - Profimedia

"Condamnăm denigrarea nefondată și iresponsabilă a Chinei de către politicianul britanic", a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

"Am remarcat faptul că acuzaţiile ministrului britanc nici măcar nu au fost susţinute de aliatul său apropiat", a adăugat el, făcând referire la comentariile consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care a spus că americanii nu pot confirma acuzaţiile lansate de Londra. 

"Vrem să-i spunem politicianului britanic că denigrarea Chinei nu va scoate Marea Britanie din situaţia dificilă cu privire la Ucraina și nici nu va rezolva problemele interne spinoase ale Regatului Unit. În loc să acuzăm în mod fals China, de ce să nu aruncăm o privire atentă asupra rolului pe care Marea Britanie l-a jucat în problema Ucrainei?", a mai completat acesta. 

Articolul continuă după reclamă

Wenbin a mai spus că în urmă cu doi ani, Rusia și Ucraina "au fost aproape de un acord pentru a pune capăt conflictului", dar Marea Britanie, printre alţii, "a intervenit" pentru a opri acordul. China "va continua să muncească din greu pentru a impulsiona negocierile de pace și pentru a se opune înteţirii flăcărilor" a mai spus acesta. 

Pe acelaşi subiect

SUA nu susţine acuzaţia lansată de Marea Britanie cu privire la China

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat ulterior că SUA nu au informaţii că Beijingul ar furniza direct arme Rusiei, în ciuda a ceea ce a spus Marea Britanie. "Nu am văzut asta până în prezent. Aștept cu nerăbdare să vorbesc cu Marea Britanie pentru a mă asigura că avem o imagine comună", a reacţionat el. 

Marea Britanie: China furnizează Rusiei echipamente letale pentru a fi folosite în Ucraina

Într-un discurs susţinut miercuri la Conferinţa de Apărare de la Londra, Shapps s-a referit la colaborarea Chinei cu Rusia, îndemnând NATO "să se trezească" şi să sporească cheltuielile pentru apărare la nivelul întregii alianţe. "Astăzi pot dezvălui că avem dovezi că Rusia şi China colaborează în ceea ce priveşte echipamentele de luptă care urmează să fie utilizate în Ucraina", a afirmat ministrul britanic al apărării.

"Serviciile secrete militare din SUA şi Marea Britanie pot dezvălui că ajutor letal zboară acum din China către Rusia, iar apoi în Ucraina", a insistat Shapps. "Această vizită recentă (a lui Vladimir Putin în China) pe care am văzut-o, creşterea, cred, cu 64% a schimburilor comerciale între cele două ţări, relevă de fapt că există o relaţie mult mai profundă" între Moscova şi Beijing, a afirmat Grant Shapps.

"Există informaţii noi care mă determină să pot declasifica şi dezvălui acest fapt astăzi. Cred că este destul de semnificativ", a remarcat el. În discursul său, ministrul britanic al apărării a subliniat că statele democratice trebuie să pledeze "fără rezerve" pentru libertăţile care depind de ordinea internaţională, ceea ce înseamnă că "avem nevoie de mai mulţi aliaţi şi parteneri" în întreaga lume.

"A venit timpul ca lumea să se trezească. Ceea ce înseamnă transpunerea acestui moment în planuri şi capacităţi concrete. Şi asta începe cu punerea bazelor pentru o creştere la nivelul întregii alianţe a cheltuielilor pentru disuasiunea noastră colectivă", a spus el.

Declaraţiile ministrului britanic survin după ce preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin au făcut o demonstraţie puternică de unitate în timpul unei întâlniri la Beijing la începutul acestei luni, care a fost urmărită îndeaproape de capitalele occidentale.

Preşedintele chinez a afirmat că ar trebui să existe o "soluţie politică" la conflictul din Ucraina, fără a oferi vreun detaliu, în pofida apelurilor, inclusiv din partea Downing Street, pentru ca el să îndemne Rusia să "înceteze războiul său ilegal" în ţara vecină. Beijingul este un aliat-cheie al lui Putin, privit în general ca un "paria" după ce a ordonat invazia în 2022.

Ambasadoarea SUA la NATO: China vinde Rusiei tehnologie pentru drone şi ingrediente pentru praf de puşcă

China continuă să furnizeze componente-cheie de care Kremlinul are nevoie pentru maşina sa de război, iar achiziţiile sale de petrol şi gaze din Rusia au contribuit la stimularea economiei ruse. Intervenţia lui Shapps vine după ce Julianne Smith, ambasadoarea SUA la NATO, a declarat că Beijingul continuă să vândă Moscovei bunuri precum tehnologie pentru drone şi ingrediente pentru praf de puşcă.

Este cel mai recent episod în accentuarea tensiunilor între China, SUA şi Marea Britanie, care a acuzat Beijingul, la începutul acestei luni, de o serie de atacuri cibernetice care au vizat milioane de persoane în ţări occidentale. Într-un interviu acordat publicaţiei Politico, ambasadoarea SUA la NATO a declarat că "RPC (Republica Populară Chineză) nu poate pretinde că este complet neutră în acest caz".

"Ei aleg, de fapt, o tabără", a adăugat ea, referindu-se la războiul dus de Rusia în Ucraina. "Dacă nu ar fi furnizat unele dintre aceste componente, sau acest sprijin material, Rusia ar fi într-o situaţie foarte diferită şi ar avea probleme în a continua unele dintre aceste acte de agresiune", a subliniat Julianne Smith, citată de DPA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Stiri externe » China, reacţie furibundă la acuzaţia Londrei că trimite direct arme Rusiei. Nici aliaţii americani nu susţin versiunea britanicilor