Antena Meniu Search
x

Americanii nu știu dacă rușii au un comandant la vârf al războiului din Ucraina. General SUA: ”Dacă există cineva este un inept”

SUA nu au reușit să afle dacă Rusia a desemnat un comandant militar responsabil de conducerea războiului în Ucraina, potrivit mai multor surse citate de CNN. Actuali și foști oficiali din Apărare spun că acesta ar fi un factor cheie care ar explica dezorganizarea arătată de forţele ruse şi problemele de coordonare de pe câmpul de luptă

de Redactia Observator

la 22.03.2022, 18:19

Americanii nu știu dacă rușii au un comandant la vârf al războiului din Ucraina. General SUA: ”Dacă există cineva est un inept”
Tans rusesc distrus de armata ucraineană - Profimedia

Fără un comandant la vârf la nivelul întregului teatru de război, în Ucraina sau în apropierea Ucrainei, unitățile diferitor districte militare rusești care operează în Ucraina par mai degrabă să concureze pentru resurse, decât să-și coordoneze eforturile, potrivit unor oficiali americani din domeniul Apărării. Unitățile militare care participă la diferite ofensive în Ucraina nu au reușit să se conecteze şi par să acționeze independent, fără un a avea un plan operațional global, susţin sursele citate de CNN. 

De asemenea, forțele ruse par să aibă probleme majore de comunicare. Sunt foarte multe relatări are unor cazuri în care soldați și comandanți ruşi au folosit telefoane mobile civile și alte canale radio nesecurizate pentru a vorbi între ei, făcând comunicațiile lor mai ușor de interceptat și ajutând Ucraina să planifice contraatacuri. Aceste lucruri audus la o operațiune militară dezarticulată și uneori haotică care i-a surprins pe oficialii americani și occidentali.

„Unul dintre principiile războiului este unitatea de comandă. Asta înseamnă că cineva trebuie să fie responsabilul general, să coordoneze atacurile, logistica, forțele de rezervă, să măsoare succesul și eșecul diferitelor „aripi” ale operațiunii și să ajustează acțiunile în funcție de acestea”, a comentat analistul militar al CNN, locotenent generalul în rezervă Mark Hertling, fost comandant al armatei americane în Europa.

Legăturile de comandă și control din armata rusă s-au ”stricat”

Pe acelaşi subiect

Istoric, au existat cazuri în care Rusia a făcut publice acest tip de informații, dar Ministerul Apărării nu a făcut nicio referire până acum la un comandant la vârf pentru operațiunile din Ucraina. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns solicitării CNN de a comenta pe marginea acestui subiect. Este posibil ca Rusia să fi desemnat în secret un comandant pentru a supraveghea şi coordona invazia din Ucraina, chiar dacă SUA nu au reușit să-i afle identitatea. Dacă acesta este cazul starea operațiunilor de luptă sugerează că „este inept”, susţine Mark Hertling. 

Invazia rusă are un număr exagerat de victime în rândul ofițerilor ruși de rang înalt. Ucrainenii spun că au ucis cinci generali ruși în primele trei săptămâni de război, o informaţie pe care CNN nu a putut-o confirma independent. Cu toate acestea, un general ucis în luptă este un eveniment rar, a declarat generalul american în rezervă şi fostul şef al CIA David Petraeus. Colonelul rus Serghei Sukharev, comandantul unei unități aeriene de elită, a fost și el ucis în luptă în Ucraina, a informat joi rețeaua regională de televiziune de stat din Rusia GTRK Kostroma. „Concluzia este că legăturile de comandă și control ale ruşilor s-au stricat”, a spus Petraeus.

Amploarea invaziei nu a făcut decât să înrăutățească lucrurile. Coordonarea operațiunilor de-a lungul unui front care măsoară peste 1600 de km necesită „capacitate extinsă de comunicare și resurse de comandă, control și informații pe care rușii pur și simplu nu le au”, a spus Hertling. „Nimic din ceea ce face marina rusă nu este coordonat cu ceea ce fac forțele aeriene sau cu ce fac forțele terestre”, a declarat şi locotenent generalul în rezervă Ben Hodges, un alt fost comandant al armatei SUA în Europa, care a avertizat că nu are cunoștințe din interior despre ce ştiu americanii despre structura de comandă a Rusiei.

„Rușii au întâmpinat dificultăți uriașe pe toate eșaloanele în comanda și controlul din timpul acestei operațiuni. Unele dintre ele pot fi cauzate chiar de ucraineni”, a declarat o sursă americană cu informaţii despre situația de pe teren. În multe situaţii, soldaţii aflaţi pe câmpul de luptă au fost separaţi de comandanții lor superiori, au mai transmis sursele. „Băieții ies pe teren ies și au obiectivul lor, dar nu au cum să răspundă prin radio dacă ceva nu merge bine”, a dezvăluit o altă sursă familiarizată cu serviciile de informații. Oficialii occidentali cred că acest lucru este o parte din motivul pentru care unii soldați ruși și-au abandonat propriile tancuri și blindate pe teren și au plecat pur și simplu.

De ce stagnează invazia rusă în Ucraina

De când Rusia a lansat ofensiva militară asupra Ucrainei pe 24 februarie, armata a bombardat orașele ucrainene cu rachete și artilerie, a distrus apartamente, spitale și școli și a lăsat în urmă zeci de civili morți. Dar invazia a stagnat în mare măsură din cauza rezistenței acerbe din partea ucrainenilor și a unor erori tactice, așa cum au fost descrise de oficiali americani și occidentali. Spațiul aerian de deasupra Ucrainei este încă disputat, iar Rusia nu a reușit să preia controlul asupra niciunui oraș mare, inclusiv Kievul.

Oficiali și analiștii externi subliniază că, deși Rusia și-a trimis armata în alte conflicte recente, precum în Siria și în Crimeea în 2014, nu a încercat nici pe departe ceva atât de ambițios precum o invazie la scară largă a unei țări mari precum Ucraina. Asta necesită coordonare aeriană și terestră și un efort coordonat din partea unităților din mai multe districte militare regionale diferite.

Rusia își rotește exercițiile militare anuale între districtele militare regionale în loc să efectueze așa-numitele exerciții comune folosite de Statele Unite în mod obișnuit pentru a asigura o coordonare ușoară între părți disparate ale armatei extinse, spune Hodges. „Nu au nicio experiență în acest domeniu, nu la o asemenea scară. Au trecut decenii de când au făcut ceva de această amploare. Ceea ce au făcut în Siria și Crimeea în 2014 nu este nimic în comparație cu asta. Nu mi se pare că au exersat asta într-un mod care să fi demonstrat că trebuie să aibă un comandant operațional comun”.

Secretomania lui Vladimir Putin

Unii oficiali au sugerat că președintele rus Vladimir Putin a planificat operațiunea generală atât de secretos în interiorul Kremlinului, încât mulți dintre comandanții săi militari de pe teren nu au înțeles pe deplin misiunea până în ultimul minut. A împiedicat astfel diferite ramuri din armata rusă să se coordoneze eficient înaintea invaziei. „În evaluări, este clar că unii oameni din partea apărării ruse nu înțeleg cu adevărat care este planul”, a declarat un înalt oficial european la începutul lunii februarie, cu doar câteva săptămâni înainte de invazie. 

Lipsa organizării centrale are implicații și pentru eforturile Rusiei de a-și reaproviziona forțele. Moscova s-a străduit să furnizeze suficientă hrană, combustibil și muniție trupelor de pe teren. Mai mult există indicii că Rusia încearcă să-și compenseze pierderile atât cu luptători străini, cât și cu trupele ruse staționate în altă parte. Fără un comandant de teatru de război, alocarea strategică a resurselor limitate s-ar putea dovedi o provocare, a spus Hodges. „Aceasta este treaba comandantului comun al forțelor: să stabilească prioritățile. Cine are prioritate la combustibil, muniție sau la o capabilitate specială”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Americanii nu știu dacă rușii au un comandant la vârf al războiului din Ucraina. General SUA: ”Dacă există cineva este un inept”