Antena Meniu Search
x

Galerie foto Mărturisiri făcute de un soldat rus capturat: "În câteva zile am rămas fără mâncare, echipamentul nostru se strică pe drum"

Război Rusia - Ucraina, ziua 20. Soldaţii ruși care au fost capturați de forțele ucrainene spun că au fost înșelați să creadă că războiul a fost un exercițiu de antrenament militar și și-au cerut scuze pentru că au atacat Ucraina „ca niște fasciști”.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 15.03.2022, 18:30

Cei cinci prizonieri ruși, care au fost chemați cu toții pentru serviciul militar în iunie 2021, au vorbit la o conferință de presă la Centrul de presă al Ucrainei din Kiev, unde au mărturisit că le este ruşine pentru participarea lor în invadarea Ucrainei. Unul dintre soldaţi a povestit despre cum batalionul său a rămas fără hrană și că echipamentul lor a continuat să fie distrus la doar câteva zile de la invazia rusă, lăsându-i cu doar șase tancuri din cele 30 cu care au început războiul. 

Aleksandr Morozov, 22 de ani, prizonier rus: „Ucrainenii sunt un popor puternic, se luptă ca fiarele”

Aleksandr Morozov, în vârstă de 22 de ani, din Moscova, care a fost chemat pentru serviciul militar rus în iunie anul trecut a spus că soldații au fost înșelați făcându-i să creadă că fac exerciții în câmpuri de pe teritoriul Rusiei, unde li s-au dat rații care erau expirate de ani de zile, relatează Daily Mail.

„Când am intrat pe teritoriul Ucrainei, am ajuns în orașul Romny, sarcina noastră a fost să stabilim un punct de control și doar să inspectăm vehiculele... Am fost luați prizonieri în apropierea orașului Sumy”, a explicat Morozov. „M-am gândit că vom fi bătuți, umiliți, nu vom primi mâncare sau apă în captivitate. Ca urmare, s-a dovedit invers: ni s-a dat mâncare, apă, aveam unde să dormim, ni s-au dat haine.”

Pe acelaşi subiect

Tânărul de 22 de ani a povestit despre cum echipamentul lor se defecta în mod continuu în timp ce conduceau spre Romny.

Aleksandr Morozov

Pavlo_Bagmut/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

„Ucrainenii sunt un popor puternic, se luptă ca fiarele”, a spus Morozov. „Avioanele lor ne sfărâmă complet coloanele. Partea noastră suferă mari pierderi: tehnicieni, sergenți, ofițeri, soldați. Și vrem să oprim asta.Vreau să-mi cer scuze întregii Ucraine pentru că am venit aici. Nu vreau violență în țara asta. Îmi este foarte rușine”.

Soldatul recrut a adăugat că Vladimir Putin „minte” pentru că a spus lumii că nu există recruți care participă la „operațiunea militară”.

Nikolai Polshchykov, 21 de ani, prizonier rus: "Am intrat în casa lor ca niște fasciști"

Nikolai Polshchykov, 21 de ani, care este, de asemenea, în prima linie pentru armata rusă, şi care locuiește în Ryazan, vestul Rusiei, a declarat că după doar două luni de serviciu în regimentul său, trupele au fost trimise la exerciții la Kursk și Belgorod și, la fel ca Morozov, s-a trezit și el în apropierea orașului Romny. El a explicat că până la sfârșitul exercițiilor, echipamentul lor militar era marcat cu litera Z și era pregătit pentru operațiuni de luptă.

Politicieni, activiști și influenți pro-Putin au fost văzuți purtând haine și insigne cu litera „Z” pentru a-și arăta sprijinul pentru invadarea Ucrainei, iar inscripţiile au fost văzute pe tancurile și vehiculele militare rusești care vin în Ucraina, devenind un simbol al invaziei.

„Vreau să fac un apel la cetățenii țării mele, la părinții ai căror fii slujesc și ai căror copii urmează să slujească. Nu-i trimiteți aici pentru că aici se întâmplă lucruri foarte groaznice despre care nu știți... Aici Forțele Armate ale Ucrainei încearcă să-și protejeze țara. Am intrat în casa lor ca niște fasciști.

Neștiind scopul, sarcinile. Suntem doar uciși. Avioanele și artileria noastră bombardează orașe pașnice. Îmi cer scuze oamenilor din Ucraina pentru că au intrat în casaele voastre. Am fost sub foc, am fost rănit și am văzut mulți oameni uciși, mulți răniți. Erau peste 150 de recruți în batalionul meu”, a spus Nikolai Polshchykov.

Nikolai Polshchikov

Pavlo_Bagmut/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Potrivit acestuia, există oameni care plăteau să iasă din participarea la invazia rusă a Ucrainei mituindu-și comandanții pentru a rămâne în Rusia. El a adăugat că „singurul lucru” din care crede că ar putea muri dacă va continua ca soldat rus în invazia este loviturile avioanelor rusești.

Anton Savin, 20 de ani, prizonier rus: "Au mai rămas doar 6 tancuri din 30"

Anton Savin, 20 de ani, din Solikamsk, Perm Krai din vestul Rusiei, a spus că și regimentul său de tancuri a fost trimis la exerciții, motiv pentru care i s-a luat şi telefonul mobil şi posibilitatea de a contacta familia. Apoi li s-a spus că „trebuie să meargă în Ucraina pentru a efectua o misiune de luptă pentru a captura orașul Kiev și pentru a elibera populația civilă a Ucrainei de așa-numiții adepți Bandera și neonaziști”, a spus Salvin. El a adăugat că ar fi trebuit să primească „recompensă în bani” după finalizarea operațiunii.

Anton Savin

Pavlo_Bagmut/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

„Nu am avut ocazia să scăpăm de acolo, am fost băgați în tancuri… Și în dimineața zilei de 24 februarie, eram deja pe teritoriul Ucrainei…”, a relatat recrutul. „În câteva zile, am rămas fără mâncare. Echipamentul nostru se strica pe drum. Au mai rămas doar 6 tancuri de la 30 și 2 vehicule blindate de transport de trupe”.

Niyaz Akhunov, 20 de ani, prizonier rus: "Este un război fără sens în care am fost aruncați"

Niyaz Akhunov, 20 de ani, este un alt recrut luat prizonier de forţele ucrainene, lucrur care i s-a părut înfricoşător la început, dar toți au primit rapid medicamente, haine de schimb și au fost tratați bine „Acesta este un război fără sens în care am fost aruncați – recruți care nu au văzut ostilități reale… Aș dori să-mi cer scuze tuturor, poporului ucrainean pentru că am trecut granița cu Ucraina, am venit cu arme la voi, am bombardat orașele voastre”

Niyaz Akhunov

Pavlo_Bagmut/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Andrey Pozdeyev, 19 de ani, prizonier rus: "Toate afirmațiile lui Vladimir Putin că nu există recruți în operațiunea sa militară sunt minciuni"

Andrey Pozdeyev, născut în Siberia, dar care locuiește în Irkutsk, în vârstă de 19 ani, și-a amintit de începutul invaziei Ucrainei, despre care li s-a spus înainte: „Nu vă temeți, nimeni nu vă va duce în Ucraina”, motiv pentru cre a crezut că va fi transportat la un antrenament militar prin Rusia. „Am fost treziţi la realitate și ni s-a spus: «Pentru cei care nu au înțeles, sunteți pe teritoriul Ucrainei». Și toate afirmațiile lui Vladimir Putin că nu există recruți în operațiunea sa militară sunt minciuni.”

Andrey Pozdeev

Pavlo_Bagmut/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Trupele ruse au primit ordin de la președintele Vladimir Putin să invadeze Ucraina pe 24 februarie, bombardând și distrugând infrastructura și distrugând mii de zone rezidențiale ale orașelor ucrainene folosind artilerie și rachete.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Mărturisiri făcute de un soldat rus capturat: "În câteva zile am rămas fără mâncare, echipamentul nostru se strică pe drum"