Antena Meniu Search
x

Video Ucrainenii acuză armata rusă că a deschis focul asupra autobuzelor care scoteau copiii din Mariupol. Oraşul a fost distrus complet

Armata rusă şi-a intensificat atacurile de aviaţie şi artilerie asupra Kievului şi altor mari oraşe ucrainene. Cea mai gravă rămâne situaţia de la Mariupol, asediat de trei săptămâni şi bombardat aproape permanent. Aproximativ 90% din oraş ar fi complet distrus, iar oamenii continuă să plece din calea războiului pe toate căile posibile. Autorităţile ucrainene au raportat ca forţele ruse au atacat câteva autobuze care evacuau copii din Mariupol.

de Redactia Observator

la 22.03.2022, 13:39

Vezi și

Atacurile sunt tot mai puternice şi în alte oraşe importante, precum Harkov, Odessa sau Kiev. Preşedintele Zelensky susţine că este pregătit în continuare să poarte discuţii cu liderul rus, Vladimir Putin, însă Kremlinul nu dă semne că ar căuta urmele păcii. Ofensiva armatei ruse a continuat cu noi atacuri în cea de-a 27a zi de război. Kievul a intrat din nou în stare de asediu până mâine dimineaţă la ora 7, iar localnicilor li s-a cerut să rămână în case.

Aproximativ 3.000 de oameni au reușit să scape din Mariupol

La sol, însă, trupele trimise de Vladimir Putin au intrat în impas, potrivit analiştilor occidentali. Unităţile care au ajuns la câteva zeci de kilometri de centrul Kievului ridică valuri de pământ pentru a-se apăra de eventuale contraatacuri ucrainene. "Îi chem pe toţi ucrainenii să facă totul pentru a apăra ţara noastră, oriunde s-ar afla, pentru a salva naţiunea noastră", a declarat Volodimir Zelenski. Continuă să reziste şi apărătorii oraşului Mariupol, ultimul port de la Marea Azov care încă nu a fost cucerit de ruşi. Însă pe zi ce trece situaţia este tot mai gravă. Locuitorii spun că oraşul este aproape şters de pe faţa pământului şi mulţi încearcă să se evacueze. Aproximativ 3.000 de oameni au reușit să scape din Mariupol.

Ministerul rus al apărării susţine că a lansat, în premieră, şi rachete hipersonice, care au distrus un depozit subteran de muniţii. Dar Pentagonul nu poate confirma folosirea acestor arme despre care specialiştii nu au multe informaţii. Statele Unite avertizează, însă, că Vladimir Putin nu ar ezita să utilizeze toate mijloacele de luptă de care dispune. "Putin susţine că Ucraina deţine arme biologice şi chimice. Acesta este un semn clar că are în vedere să le folosească, ambele categorii. A mai folosit arme chimice în trecut", a declarat Joe Biden.

Pe acelaşi subiect

Pe fondul tensiunilor, au apărut noi zvonuri cum că Statele Unite vor trimite Ucrainei sisteme de apărare aeriană de fabricație sovietică, echipamente militare pe care le-ar fi obținut în secret cu decenii în urmă. Armata ucraineană este familiarizată cu aceste sisteme, multe dintre ele fiind moștenite după prăbușirea URSS. Preşedintele Zelenski i-a elogiat pe manifestanţii de la Kherson şi pe toţi cei ce luptă împotriva invadatorilor. El a cerut din nou să se întâlnească, faţă în faţă, cu Vladimir Putin, considerând că numai astfel se poate pune capăt războiului. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a declarat ieri că mai întâi echipele de negociere trebuie să ajungă la un acord.

Ucraina va primi peste 2 milioane de doze de iod

"La prima întâlnire cu președintele Rusiei, sunt gata să discut aceste probleme de actualitate și importante pentru noi ale teritoriilor ocupate. Le-am explicat grupurilor noastre care participă la discuții că atunci când discută despre schimbări care pot fi istorice, nu le putem evita și vom ajunge la un referendum. Oamenii vor trebui să spună și să dea un răspuns la diverse formă de compromis", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

În tot acest timp, pentru Ucraina mai vine un ajutor important. Ţara va primi peste 2 milioane de doze de iod. Autoritățile ucrainene au avertizat în mod repetat că mișcările iresponsabile ale Rusiei care vizează centralele nucleare reprezintă o amenințare radioactivă care ar putea afecta întregul continent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii acuză armata rusă că a deschis focul asupra autobuzelor care scoteau copiii din Mariupol. Oraşul a fost distrus complet