Antena Meniu Search
x

Cine este Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte al SUA. Oficialul american face o vizită istorică în România

Kamala Harris, fost procuror și fiică de imigranți, a scris istorie în politica americană, devenind prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite. În contextul războiului din Ucraina, Harris face un scurt turneu în estul Europei menit să transmită un semnal susținere pentru statele aflate pe flancul estic al NATO. Vineri ajunge și în România. 

de Redactia Observator

la 11.03.2022, 12:44

Imagine ilustrativă
Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte din istoria SUA - Profimedia Images

Născută în Oakland, California, Kamala Harris este prima femeie de culoare cu origini indiene, care a reprezentat California în Senatul Statelor Unite. Tatăl său, de origine jamaican, a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, iar mama sa, activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, a emigrat din India, scrie Agerpres.

Kamala Harris a absolvit colegiul la Universitatea Howard, apoi a urmat studii de drept la Universitatea din California, în cadrul Hastings College of Law.

Şi-a început cariera la Biroul Procurorului Districtual din Alameda, unde s-a axat pe cazurile de agresiuni sexuale asupra copiilor. În 2003, a fost aleasă procuror districtual în San Francisco. Din această funcţie, a demarat un program pentru a oferi contravenienţilor aflaţi la prima abatere în traficul de droguri, o a doua şansă de a absolvi liceul şi de a se integra pe piaţa muncii.

În 2010 a devenit prima femeie de culoare aleasă procuror-general al Californiei

Pe acelaşi subiect

În 2010, Kamala Harris a devenit prima femeie de culoare aleasă procuror-general al Californiei, coordonând cel mai mare Departament de Justiţie, după cel federal. Din această poziţie, a gestionat un buget de 735 milioane de dolari, coordonând peste 4.800 de procurori şi alţi angajaţi.

Kamala Harris a susţinut programul Obamacare, a promovat egalitatea în căsătorie, a susţinut legea referitoare la schimbările climatice din California şi a luptat împotriva grupărilor transnaţionale care se ocupau cu traficul de fiinţe umane, de arme sau de droguri.

În 2016 a fost aleasă şi în 2017 a fost învestită senator de California în Congresul SUA, unde s-a afirmat prin introducerea legislaţiei pentru clasa mijlocie, creşterea venitului minim şi protejarea drepturilor legale ale refugiaţilor şi imigranţilor, potrivit www.harris.senate.gov şi joebiden.com. Face parte din Comisia pentru serviciile de informaţii a Senatului, din Comisia pentru afaceri guvernamentale şi securitate internă, din Comisia juridică şi din Comisia pentru buget.

La 11 august 2020, în acel moment, candidatul la Casa Albă, Joe Biden, a anunţat că a ales-o pe senatoarea Kamala Harris pentru a candida împreună cu el în confruntarea electorală cu republicanii Donald Trump şi Mike Pence din 3 noiembrie. Alegerile prezidențiale din SUA au fost câștigate de echipa democrată, iar Kamala Harris a devenit prima femeie vicepreşedinte a SUA. 

Turneu în Europa de Est, în contextul războiului din Ucraina

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, ajunge vineri la Bucureşti în prima sa vizită în România de la preluarea mandatului. Joi, oficialul american s-a aflat în Polonia, iar vineri se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis. La întrevedere va participa şi premierul Nicolae Ciucă, a anunţat Guvernul.

Întrevederea dintre cei doi oficiali se înscrie în cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situaţiei de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securităţii euroatlantice, şi vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliaţi din 11, 18 şi 28 februarie, la care a participat preşedintele Klaus Iohannis şi care au avut loc la iniţiativa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Cine este Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte al SUA. Oficialul american face o vizită istorică în România