Foto Cine este Li Qiang, noul premier al Chinei. Aliatul lui Xi Jinping îl va înlocui pe Li Keqiang, care se retrage după zece ani
China are, de câteva ore, un nou prim-ministru, la o zi după realegerea preşedintelui Xi Jinping pentru al treilea mandat. Noul premier, Li Qiang, este un vechi protejat al preşedintelui, care l-a şi propus pentru funcţie. Dar, spre deosebire de Xi, ales în unanimitate, Li Qiang a avut trei voturi împotrivă şi opt abţineri, din cei aproape 3000 de deputaţi. Unii analişti consideră că Li, apropiat de cercurile de afaceri, ar putea modera tendinţa preşedintelui Xi de a controla ferm şi companiile private.
Li a fost numit în Comitetul Permanent al Politburo, format din 7 membri - cel mai înalt eșalon de putere al țării - la cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist din octombrie anul trecut, ocupând locul al doilea în conducere după Xi.
Ascensiunea fostului șef de partid din Shanghai părea anterior sub semnul întrebării după ce a gestionat blocarea de două luni a centrului financiar în primăvara anului trecut, în care locuitorii s-au luptat să aibă acces la alimente și asistență medicală, potrivit AFP, citat de Mediafax.
"Dacă ar fi fost nevoie de o dovadă că loialitatea prevalează asupra meritocrației în China lui Xi, ascensiunea lui Li Qiang o oferă", a declarat Richard McGregor, cercetător senior la Lowy Institute din Sydney. "Li ar putea fi destul de capabil și ar putea fi un premier bun, dar este greu de văzut cum a ajuns acolo altfel decât prin favorurile personale ale lui Xi".
Pe plan intern, totuși, Li este văzut de mulți ca un lider accesibil, obiectiv. Hu Shuli, fondatorul reputatei reviste financiare Caixin, l-a descris pe Li ca fiind "discret și pragmatic" după ce l-a intervievat pe Li în 2013, când acesta era guvernator al Zhejiang, provincia sa natală.
- Vladimir Putin îl felicită pe Xi Jinping pentru noul mandat de președinte. Liderul de la Kremlin salută...
- Xi Jinping a cerut ca armata chineză să fie pregătită pentru a câştiga războaie. Buget uriaș alocat apărării
- Reforme masive în China. Planul prin care Xi Jinping va dobândi "putere absolută" la Beijing
Un coleg al lui Li din Zhejiang a declarat presei locale în 2016 că Li era "deosebit de bun la ascultarea și încorporarea opiniilor tuturor părților atunci când lua decizii".
Ce experienţă are noul premier
Deși nu este neobișnuit ca foști șefi din Shanghai să fie promovați în rangurile de vârf ale partidului, spre deosebire de aproape toți premierii anteriori, Li nu are experiență în guvernul central. Li, care și-a început cariera ca muncitor la o stație de pompe de irigații în apropierea orașului său natal, are însă o bogată experiență în administrația locală.
Cele trei decenii petrecute lucrând în Delta Yangtze, centrul economic al țării, i-au adus o reputație favorabilă mediului de afaceri. El a progresat constant prin nivelurile de conducere și a fost promovat în funcția de conducere din afluentul Zhejiang în 2012. El este creditat pentru că a sprijinit creșterea economiei digitale a provinciei și, mai târziu în cariera sa, a sprijinit centrul de producție din Shanghai al gigantului american al vehiculelor electrice Tesla.
În trecut, Li a vorbit deschis despre admirația sa pentru antreprenoriat. "Noi, în Zhejiang, suntem foarte încântați și mândri să avem Alibaba și Jack Ma în Zhejiang", a declarat el într-o conferință de presă în 2014. "Dar ar trebui să existe mai mult Alibaba și mai mult Jack Ma".
În ultimii ani, însă, industria tehnologică din China a fost afectată de o represiune de amploare, iar Ma s-a retras din atenția publicului după un discurs public din 2020 în care acuza autoritățile de reglementare financiară că înăbușă creșterea.
Care este relaţia lui Li cu Xi Jinping
Legăturile lui Li cu cel mai puternic lider al Chinei de generații întregi datează de la începutul anilor 2000, când a fost șeful de cabinet al lui Xi, pe atunci șeful partidului din Zhejiang. Li a fost ulterior "parașutat" în Jiangsu de către Xi în 2016, după ce un scandal de corupție a pus la pământ mai mulți oficiali din provincie.
În anul următor, Li a fost numit secretar de partid la Shanghai - un semn al gradului ridicat de încredere al președintelui în el. Acum, în calitatea sa de premier și șef al cabinetului chinez, Consiliul de Stat, el va fi responsabil de conducerea zilnică a țării, precum și de politica macroeconomică.
China a înregistrat anul trecut o creștere anuală a PIB-ului de doar trei procente - cea mai lentă din ultimele patru decenii, excluzând anul 2020, afectat de pandemie. Acum, Li trebuie să stabilizeze economia, să dezamorseze riscurile din sistemul financiar, să abordeze piața imobiliară a țării care se prăbușește și să liniștească consumatorii și investitorii de acasă și de peste hotare.
Însă loialitatea sa față de Xi este văzută de unii analiști ca un impediment pentru a-și lăsa amprenta în rezolvarea acestor probleme și ca o modalitate pentru președinte de a-și afirma propria agendă economică.
Precedentul premier, Li Keqiang - un economist de formație - a avut încercările sale de reforme financiare limitate de autoritatea copleșitoare a lui Xi. Steve Tsang, directorul Institutului SOAS China, a declarat că, în ciuda faptului că este "locotenentul de încredere" al președintelui, capacitatea noului premier de a impune politici este încă limitată. "Xi îi va da lui Li Qiang mai mult spațiu de manevră pentru a conduce Consiliul de Stat, dar pe baza faptului că Li Qiang va face ceea ce vrea Xi și nu va depăși perimetrul stabilit de Xi", a spus el.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰