Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cine sunt "șoimii lui Putin", care ar putea juca un rol important în decizia de a invada sau nu Ucraina

Trei oficiali de securitate dedicați „valorilor tradiționale” și restabilirii gloriei sovietice vor juca un rol important în decizia de a invada sau nu Ucraina. Serghei Șoigu, ministrul Apărării, Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate rus, și Serghei Narîșkin, directorul Serviciului rus de Informații Externe sunt cei mai apropiați consilieri ai liderului de la Kremlin, cunoscuți drept "șoimii lui Vladimir Putin", scrie The New York Times

de Iulia Iancu

la 04.02.2022 , 11:03

Serghei Narîșkin, Nikolai Patrușev și Serghei Șoigu Serghei Narîșkin, Nikolai Patrușev și Serghei Șoigu - Profimedia Images

"Occidentul legalizează căsătoria între oameni și animale. Liderii Ucrainei sunt la fel de răi ca Hitler, iar naționaliștii ucraineni nu sunt ființe umane". Acestea sunt opiniile care circulă printre oficialii de securitate de top, din cercul restrâns al președintelui Vladimir Putin. Acești oameni puternici, în mare parte născuți în Uniunea Sovietică din anii 1950, s-au poziționat chiar mai reacționar decât președintele lor, un semn al liniei mai dure. 

Ascensiunea oficialilor de securitate arată clar evoluția lui Vladimir Putin, de la un tânăr lider care a arătat o față prietenoasă față de Occident la începutul anilor 2000, în timp ce se înconjura de consilieri liberali proeminenți, până la omul care acum amenință implicit că va începe un război major în Europa. Este, de asemenea, povestea luptei Kremlinului de a crea o ideologie care să sprijine “domnia” lui Putin: o guvernare care se bazează tot mai mult pe o imagine a Occidentului ca inamic, a Ucrainei ca amenințare și a Rusiei ca bastion al „valorilor tradiționale”. 

Cine sunt "șoimii lui Putin"

Articolul continuă după reclamă

Vladimir Putin i-a întâlnit pe unii dintre sfătuitorii săi de top în KGB, elită acuzată de Occident că a supervizat asasinate, operațiuni de propagadă, spionaj cibernetic și război, care a separat, în timp, Kremlinului de Europa și de Statele Unite.

Pe acelaşi subiect

Nikolai Patrușev este principalul consilier pe teme de securitate al liderului de la Kremlin și alimentează tendințele anti-Occidentale ale lui Vladimir Putin. Totodată, dacă președintele rus vorbește de dușmanii care încearcă să falsifice trecutul Rusiei, Serghei Narîșkin, șeful servciilor de informații externe, a făcut din apărarea istoriei o prioritate a portofoliului său. Iar dacă Putin a vrut ca statul să se implice mai mult în economie, ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu, a dus această tendință la extrem și a lansat un efort uriaș de a construi noi orașe în Siberia.

„Un fel de mașină a timpului ne duce înapoi în cei mai răi ani ai ocupației lui Hitler”, a declarat Narîșkin despre Ucraina, în această lună, descriind guvernul pro-occidental drept o „adevărată dictatură”. Săptămânile trecute, ministrul Șoigu a declarat că naționaliștii ucraineni nu sunt ființe umane, iar Patrușev a descris „rusofobia” din Ucraina drept rezultatul unei campanii de propagandă occidentală.

Acum, într-un context tensionat cu privire la situația de la granița Ucrainei, întrebarea este cât de mult va adopta Vladimir Putin din mentalitatea conspiraționistă a acestor conservatori radicali. La Moscova, unii analiști sunt de părere că Vladimir Putin încă dă dovadă de o atitudine pragmatică. Președintele rus pune în balanță paranoia confidenților din cercul său apropiat cu rezervele și discursul mai sobru al premierului Mihail Mișusti. 

"Radicalii" câștigă tot mai multă influență

Multe semne, totuși, indică faptul că „radicalii” câștigă tot mai multă înfluență. Cea mai evidentă schimbare a avut loc în interiorul Rusiei, unde otrăvirea liderului de opoziție, Aleksei A. Navalnîi, în 2020 a fost urmată de o represiune împotriva activiștilor, a presei și chiar a cadrelor universitare. Oficialii occidentali au declarat că Navalnîi a fost otrăvit de guvernul rus, pe de altă parte, Narîșkin a descris incidentul ca fiind pus la cale de agenți occidentali care caută un țap ispășitor pentru înlăturarea lui Putin.

În timp ce acționează pentru a zdrobi disidența, oficialii de securitate sunt, de asemenea, în fruntea susținerii „valorilor tradiționale” ca alternativă superioară a Rusiei față de un Occident în declin moral. Un canal de televiziune a fost amendat recent pentru că a arătat un bărbat cu părul lung și manichiura făcută – „care nu corespunde imaginii unui bărbat cu o orientare sexuală tradițională”. Doi bloggeri au fost condamnați la 10 luni de închisoare pentru o fotografie cu conotații sexuale în fața Catedralei Sf. Vasile.

„Tatăl și mama sunt numiți părinții numărul unu și doi”, a declarat Patrușev într-un interviu din luna septembrie, criticând valorile Occidentului. „Vor să le dea copiilor dreptul de a-și determina propriul sex și, în unele locuri, au ajuns până la legalizarea căsătoriei cu animale”. O lună mai târziu, Putin a repetat aceeași idee legată de rolul părinților, însă a evitat discuția despre zoofilie.

În timp ce la granița Ucrainei sunt masați tot mai mulți soldați, glorificarea trecutului sovietic apare din ce în ce mai des în discursurile oficialilor din domeniul securității. Patrușev a declarat că prăbușirea URSS „a dezlegat complet mâinile elitei neoliberale occidentale”, lăsându-i cale liberă să-și impună "valorile netradiționale". El prezintă Rusia drept un bastion împotriva Occidentului. 

Chiar Vladimir Putin a descris căderea Uniunii Sovietice drept o catastrofă „geopolitică”, dar în același timp, apela la puncte de vedere mai liberale. Acum, acești oficiali au fost îndepărtați din Guvern, în timp ce tehnocrații precum premierul Mișustin, nu apar aproape deloc în public și nu se pronunță asupra problemelor din afara sferei lor de responsabilitate, făcând loc elitei din domeniul securității – ai cărei membri au lucrat cu Putin în KGB.

Infleunța lor se extinde chiar și dincolo de domeniile ce țin de securitate. Nikolai Patrușev este și șeful Federației de volei a Rusiei, iar fiul său este ministrul Agriculturii. Serghei Narîșkin supervizează Societatea Istorică Rusă, iar Seghei Șoigu este și președinte al Societății Geografice Ruse, fiind unul dintre politicienii care-l însoțesc pe liderul de la Kremlin în excursiile sale în pădurile siberiene. 

Iulia Iancu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri externe » Cine sunt "șoimii lui Putin", care ar putea juca un rol important în decizia de a invada sau nu Ucraina