Antena Meniu Search
x

Cod roşu de caniculă în Spania. Atenţionare de călătorie emisă de MAE

Atenţionare de călătorie pentru românii care vor să călătorească sau se află deja în Spania. În perioada 10 - 12 iulie sunt în vigoare mai multe avertizări de caniculă. 

de Redactia Observator

la 10.07.2023, 15:55

Cod roşu de caniculă în Spania. Atenţionare de călătorie emisă de MAE
Cod roşu de caniculă în Spania. Atenţionare de călătorie emisă de MAE - Profimedia Images

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Spaniei - Comunitatea Autonomă Andaluzia şi Comunitatea Autonomă Extremadura că, pentru perioada 10 - 12 iulie 2023, Agenția Meteorologică locală (AEMET) a emis coduri roşu şi portocaliu de caniculă.

Unde se poate solicita asistenţa consulară

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al Consulatului General al României la Sevilla: + 34648212169.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web www.meteoalarm.org, sevilla.mae.ro/contact, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Pe acelaşi subiect

Val de temperaturi extreme: pot ajunge până la 44 de grade Celsius

Spania se confruntă din nou începând de luni cu temperaturi extreme care pot ajunge până la 44 de grade Celsius, la doar două săptămâni după un episod similar, a anunţat agenţia spaniolă de meteorologie (Aemet), potrivit AFP, transmite Agerpres.

"Căldura va fi foarte intensă luni şi marţi în cea mai mare parte a peninsulei şi în arhipelagul Baleare. Se vor depăşi 38 sau 40 de grade Celsius în zone extinse ale ţării, ba chiar 42 sau 44 de grade Celsius în unele zone din Andaluzia (sud) şi din Aragon (nord-est)", a declarat Ruben del Campo, purtător de cuvânt al Aemet, într-un mesaj transmis presei.

Potrivit citirilor Aemet, temperaturile au rămas extrem de ridicate în cursul nopţii de duminică spre luni. Temperatura era de 33,1 grade Celsius la miezul nopţii (22:00 GMT) în oraşul Osuna, din provincia Sevilla (sud).

Spania, aflată în prima linie a încălzirii globale în Europa

Ţară aflată în prima linie a încălzirii globale în Europa, Spania este obişnuită cu temperaturile caniculare, în special în sudul ţării, însă în ultimii ani s-a confruntat cu o multiplicare şi o intensificare a valurilor de căldură, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Un episod de căldură puternică a fost înregistrat în urmă cu două săptămâni, iar un altul la sfârşitul lunii aprilie, care a stabilit un record absolut de temperatură pentru o lună de aprilie în Spania continentală, cu temperaturi de 38,8 grade Celsius, un nivel demn de luna iulie. Potrivit datelor oficiale, temperaturile record din vara trecută au cauzat direct moartea a peste 350 de persoane şi au contribuit la o creştere cu 20% a numărului de decese între mai şi august.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Cod roşu de caniculă în Spania. Atenţionare de călătorie emisă de MAE