Antena Meniu Search
x

Video Sfaturile medicilor pe timp de caniculă. Avertismentul specialiștilor pentru cei care au peste 65 de ani

Bem multă apă - între doi şi patru litri pe zi, purtăm haine lejere, de preferat albe sau deschise la culoare și evităm să ieşim din casă în jurul prânzului. Sunt câteva dintre sfaturile medicilor pentru zilele următoare, după ce ANM a emis o informare meteo de caniculă.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 10.07.2023, 14:51

Vezi și

Săptămâna care a început ne va pune la grea încercare din punct de vedere meteorologic. Un nou val de caniculă aduce discomfort termic şi temperaturi resimţite de peste 40 de grade. Cele mai afectate zone sunt cele din sud şi sud-vestul ţării. În orele de vârf medicii ne recomandă să evităm să ieşim la soare mai ales în cazul vârsticilor şi al celor cu afecţiuni cardiace.

Gindrovel Dumitra, medic de familie: Primul lucru la care trebuie să avem grijă, este să evităm expunerea în timpul orelor de vârf. Începând cu ora 10:00, chiar până la ora 16:00. O foarte mare atenţie trebuie să aibă persoanele care se află la vârstele extreme, precum şi cei care au anumite boli cronice. Sugari şi copilul mic, cei care au vârsta peste 65 de ani, persoane care au anumite afecţiuni cardiovasculare la care capacitatea de adaptare este uneori redusă. 

În apropierea surselor de apă din marile oraşe, cum sunt fântânile arteziene sau acele terase care au pulverizatoare, temperatura este cu până la 5 grade mai mică. Iar dacă vorbim de zona din apropierea lacurilor sau a apei mării, resimţim o temperatură cu până la 10 grade mai mică datorită brizei. Joi seara ploile revin în nordul ţării, iar vineri vijeliile se mută şi în regiunile estice şi în centru.

Cinci zile cu temperaturi resimțite de peste 40 de grade Celsius

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de caniculă, valabilă de astăzi, 10 iulie, până vineri, 14 iulie. Potrivit specialiștilor, valul de căldură și canicula vor cuprinde, în următoarele zile, întreaga țară. Temperaturile ar urma să ajungă la peste 35...37 de grade la umbră.

Valul de căldură și canicula vor cuprinde Banatul și Oltenia, iar în zilele următoare se vor extinde și în Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, Transilvania și Crișana. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 și 37 de grade Celsius și disconfortul termic se va accentua în special în zonele de câmpie, unde indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. În același interval, în București, temperatura aerului va fi în creștere, iar de marți vremea va deveni caniculară, disconfortul termic se va accentua și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general, maximele vor fi de 34...37 de grade și minimele de 18...21 de grade. Cerul va fi variabil, iar îndeosebi marți și vineri după-amiaza vor fi condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Sfaturile medicilor pe timp de caniculă. Avertismentul specialiștilor pentru cei care au peste 65 de ani