Antena Meniu Search
x

Conferinţă de presă dezastruoasă pentru Biden. A ieşit să arate că nu e "senil" cum atacă republicanii, dar a confundat Egiptul cu Mexicul

Alegeri SUA 2024. Joe Biden a primit noaptea trecută o lovitură politică care i-ar putea ameninţa campania la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an, deşi, paradoxal, a scăpat de o anchetă penală privind modul în care a manipulat documente clasificate, arată o analiză CNN. Biden a încercat să calmeze îngrijorările legate de vârstă lui, dar este posibil să le fi amplificat, scrie sursa citată. 

de Redactia Observator

la 09.02.2024, 11:40

Vezi și

Raportul lui Robert Hur, procurorul special  desemnat să ancheteze cazul în care este implicat actualul președinte pentru fapte care au avut loc când era vicepreședinte (2009-2017), stabileşte că Joe Biden a luat cu intenție documente de la Casa Albă și le-a dezvăluit conținutul după încheierea mandatului, dar că sunt mai multe motive pentru care nu va fi cercetat penal. 

Afirmațiile procurorului că Biden este în vârstă și uituc au declanșat o furtună politică şi au lovit direct unde-l doare mai tare, alegerile prezidenţiale din acest an, comentează CNN

Republicanii l-au desfiinţat pe Joe Biden

Imediat după publicarea raportului, republicanii l-au desfiinţat pe Joe Biden. Potrivit acestora, documentul arăta că Biden nu este capabil să servească în calitate de președinte. Senatorul de Florida, Marco Rubio, a sugerat pe platforma X că Biden suferă de demență. Senatorul republican din Carolina de Nord, Thom Tillis, a făcut şi el comentarii tăioase. "Nu vreau să recurg la un atac josnic. Dar să presupunem că Biden ar fi CEO-ul unei companii. Ce ar cere consiliul de administrație în această seară?"

Pe acelaşi subiect

O declarație comună lansată de conducerea Partidului Republican a numit tulburătoare detaliile despre pierderile de memorie ale lui Biden. "Un om considerat incapabil să fie tras la răspundere pentru manipularea greșită a documentelor clasificate nu este cu siguranță nici potrivit să stea în Biroul Oval", au scris republicanii. Şi echipa lui Donald Trump a publicat o reacţie dură: "Dacă ești prea senil pentru a fi judecat, atunci ești prea senil pentru a fi președinte. Joe Biden este incapabil să conducă această națiune".

Zi dezastruoasă pentru Joe Biden

Casa Albă şi-a dat seama că este o problemă politică uriașă. Aşa că liderul de la Casa Albă a apărut după două ore la o conferință de presă programată în grabă pentru a repara situaţia, adică ceea ce s-a transformat într-o zi dezastruoasă pentru Biden, comentează CNN.

"Știu ce naiba fac", a transmis Joe Biden furios din Sala Diplomatică a Casei Albe, în timp ce încerca să se apere că este în deplinătatea facultăţilor mintale. Biden a subliniat că raportul lui Robert Hur face distincție între modul în care el a manipulat documentele clasificate și modul în care Trump a obstrucționat ancheta într-un caz în care se confruntă cu acuzaţii similare. 

Biden şi-a început discursul plin de patos. Dar atitudinea sa furioasă și reporterii care îi strigau întrebări l-au făcut să scape lucrurile de sub control. Conferinţa de presă este posibil să fi avut fix efectul contrar, să exacerbeze întrebările despre vârsta lui, adică tocmai ce a încercat să oprească. Când reporterul de la CNN a subliniat că mulți alegători au întrebări despre vârsta lui, Biden a răspuns dur: "Asta este judecata taI"

A confundat Egiptul cu Mexicul

La un moment dat, făcând un comentariu despre criza din Orientul Mijlociu, Biden s-a referit la președintele Egiptului despre care a spus în mod eronat că este "președintele Mexicului".  "Sunt de părere, după cum știți, că răspunsul (Israelului) în Fâșia Gaza a fost exagerat. Cred că, după cum știți, inițial președintele Mexicului Sisi (n.r. a vrut să spună președintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi) nu a vrut să deschidă graniţa pentru a permite ajutorului umanitar să intre. Am vorbit cu el. Eu l-am convins să deschidă graniţa", a spus Biden.

Este genul de greșeală pe care ar fi putut-o face orice politician într-un moment tensionat. Dar venind după ce Biden a dat asigurări că "memoria lui este bună" în cadrul unui eveniment menit să arate că are vitalitate nu a fost un episod tocmai potrivit, observă CNN. În plus, noile întrebări cu privire la acuitatea lui Biden vin după ce acesta a confundat de două ori în această săptămână numele unor lideri europeni cu lideri cu care a interacționat în anii 1980. 

Joe Biden a spus luni într-un discurs susţinut în Las Vegas că s-a întâlnit recent cu preşedintele francez Mitterrand, mort în 1996. A vrut să spună de fapt Macron. Iar miercuri, într-un discurs la New York, Biden a confundat-o pe fosta cancelară a Germaniei, Angela Merkel, cu fostul cancelar german Helmut Kohl, decedat în 2017. 

În timpul conferinţei de vineri dimineaţă, a existat și un moment emoționant în care durerea lui Biden a ieșit la suprafață. Liderul de la Casa Albă, aproape în lacrimi, l-a condamnat pe procurorul Hur pentru că a sugerat că Biden a uitat data morții fiului său iubit, Beau. "Cum dracu îndrăznește să spună asta?" a întrebat Biden. 

Raport: Limitări semnificative ale memoriei lui Joe Biden

Raportul lui Robert Hur detaliază "limitări semnificative" ale memoriei lui Joe Biden. Când a fost audiat, președintele "nu și-a amintit când era vicepreședinte", uitând când şi-a încheiat mandatul şi când l-a început. Mai mult, Biden "nu și-a amintit, nici măcar când a murit fiul său Beau".

Raportul susţine şi că "memoria lui părea neclară când descria dezbaterea despre Afganistan, o problemă cândva foarte importantă pentru el". Printre altele, el a spus în mod eronat că "avea o adevărată diferență" de opinie cu generalul Karl Eikenberry, când, de fapt, Eikenberry era un aliat al său. 

Faptul că Biden a ieşit imediat vineri la o conferinţă de presă arată că echipa sa admite acum că președintele are o problemă semnificativă legată de vârsta sa şi de modul în care îl percep americanii, dar prestaţia lui a demnonstrat că nu a reuşit să-i  liniștească pe alegătorii. Poate că nu pare corect, dar Biden se confruntă cu întrebări reale din partea publicului cu privire la capacitatea sa de a servi ca preşedinte, încheie CNN. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Conferinţă de presă dezastruoasă pentru Biden. A ieşit să arate că nu e "senil" cum atacă republicanii, dar a confundat Egiptul cu Mexicul