Antena Meniu Search
x

Liderii europeni au aprobat în unanimitate acordul de Brexit. Iohannis, întâlnire cu Emmanuel Macron

Liderii europeni au aprobat, joi, în unanimitate, acordul de Brexit pe care îl vor trimite spre ratificare Parlamentului britanic. La reuniunea Consiliului European a participat si președintele Klaus Iohannis, care a avut o întâlnire cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 17.10.2019, 21:11

Liderii europeni au aprobat, joi, în unanimitate, acordul de Brexit pe care îl vor trimite spre ratificare Parlamentului britanic. La reuniunea Consiliului European a participat si președintele Klaus Iohannis, care a avut o întâlnire cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

Acordul final nu mai prevede acea plasă de siguranță "backstop", care menținea Marea Britanie într-un teritoriu vamal comun cu Uniunea Europeană, refuzat explicit de premierul britanic Boris Johnson pe motiv că împiedica Londra să încheie acorduri de liber-schimb cu ţări din afara UE.

Potrivit news.ro, biroul preşedintelui Consiliului European a anunţat, într-un mesaj pe Twitter, că şefii de stat şi de guverne din UE au aprobat o declaraţie comună cu privire la acordul de Brexit.

(Premierul britanic Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înaintea deschiderii sesiunii Consiliului European)

Liderii europeni au îndemnat instituţiile UE să adopte măsuri pentru ca acordul final să intre în vigoare la 1 noiembrie 2019, subliniind necesitatea unui "parteneriat cât mai strâns cu Regatul Unit în viitor".

Klaus Iohannis, întâlnire cu Emmanuel Macron

Prezent la Consiliul European, Klaus Iohannis a avut o scurtă întrevedere cu președintele Franței, Emmanuel Macron, în prezența preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli.

Klaus Iohannis și Emanuel Macron

"Pentru românii din Marea Britanie înseamnă ce a însemnat și prima formă și ar fi foarte bine dacă de data aceasta am ajunge la o înțelegere care pe urmă se pune în practică. Vedeți că în Acord lucrurile care au fost negociate și acceptate de ambele părți nu s-au schimbat, ele au fost păstrate. Ceea ce s-a renegociat și s-a schimbat în unele părți este partea numită backstop, deci înțelegerea pe granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord. Sunt foarte bucuros că s-au făcut progrese semnificate. Evident, acum trebuie să vedem dacă reușim în Consiliu, și sunt optimist, să aprobăm Acordul, pe urmă să vedem dacă și la Londra se va găsi o aprobare pentru acest acord. Repet ce am mai spus, cea mai bună variantă ar fi un Brexit cu acord, care, în cazul nostru, pentru românii noștri din Marea Britanie ar însemna să le fie asigurate toate drepturile", declara președintele României, înainte de participarea la Consiliul European.

Klaus Iohannis și Emanuel Macron

Brexit. Decizia finală, în Parlamentul britanic, pe 19 octombrie

Premierul Boris Johnson a promis să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană la 31 octombrie şi a dat asigurări, în cursul zilei de joi, că nu este necesară o nouă amânare. Următorul pas ar fi ca Parlamentul britanic să ratifice noul acord, după ce a respins de trei ori versiunea anterioară.

Rivalii politici ai lui Boris Johnson şi unii dintre aliaţii-cheie ai acestuia au anunţat că nu susţin noul acord, arată sursa citată.

Preşedintele Parlamentului European (PE) David Sassoli a anunţat anterior că Legislativul poate ratifica proiectul acordului până la 31 octombrie, după ce este aprobat de către şefii de stat şi de guverne ai celor 27 de state membre şi ratificat de Parlamentul britanic.

Sassoli, care a luat cuvântul la summit, a declarat că "noi suntem pregătiţi să ne facem datoria, de a examina textul şi de a adopta procedurile necesare pentru ca termenele să fie respectate". Acesta a mai a subliniat că Parlamentul European are "ultimul cuvânt de spus, dacă vreţi, dar penultimul cuvânt le revine altora".

Parlamentul britanic va dezbate acordul de Brexit sâmbătă, pe 19 octombrie, într-o sesiune extraordinară.

În cazul ratificării textului la Londra, PE îl poate ratifica, la rândul său, la Strasbourg, săptămâna viitoare, în săptămâna dinaintea ieşirii regatului din Uniune.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Liderii europeni au aprobat în unanimitate acordul de Brexit. Iohannis, întâlnire cu Emmanuel Macron