Antena Meniu Search
x

Coreea de Nord a testat miercuri un "proiectil necunoscut". SUA şi Coreea de Sud cred că ar fi vorba despre o rachetă balistică

Coreea de Nord a lansat, miercuri, un "proiectil necunoscut" care se pare că a eşuat imediat după lansare, anunță Coreea de Sud. Lansarea are loc după ce americanii şi sud-coreenii au avertizat că regimul de la Phenian s-ar putea pregăti să testeze o rachetă balistică intercontinentală, anunţă Reuters.

de Redactia Observator

la 16.03.2022, 09:45

Coreea de Nord a testat miercuri un "proiectil necunoscut". SUA şi Coreea de Sud cred că ar fi vorba despre o rachetă balistică
- Profimedia

Proiectilul a fost lansat de pe aeroportul Sunan, aflat în afara capitalei nord-coreene Phenian, a precizat Statul Major al Coreei de Sud într-o declaraţie. "Putem să presupunem că a eşuat imediat după lansare", se arată într-un comunicat.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a numit-o "lansare a unei rachete balistice", însă nu a menționat şi eșecul raportat de Coreea de Sud, dar a condamnat lansarea și a îndemnat Phenianul să se abțină de la alte acte destabilizatoare.

De asemenea, o sursă din cadrul Ministerului japonez al Apărării a calificat proiectilul drept o potenţială rachetă balistică, a relatat televiziunea publică japoneză NHK.

Resturile au căzut în sau în apropiere de Phenian după testul eșuat, a raportat presa din Coreea de Sud, citând mai mulţi martori și o fotografie din timpul testului care arată "o minge de fum roșie la capătul unei trase de lansare a rachetei în zig-zag" pe cer.

Pe acelaşi subiect

Coreea de Nord este mai bine înarmată, însă mai izolată ca oricând. Provocările regimului de la Phenian

La zece ani după ce Kim Jong Un a preluat puterea, Coreea de Nord este mai bine înarmată, dar profund izolată şi mai dependentă de China, în ciuda acţiunilor tânărului lider care au suscitat – şi au năruit – speranţele de transformare economică sau deschidere internaţională, scrie Reuters.

Dorinţa lui Kim de sporire a armamentului nuclear i-a definit primii 10 ani la putere, dar analiştii spun că strategia l-a lăsat izolat, confruntându-se în prezent, probabil, cu cele mai mari provocări de până acum. Aceste arme ar putea sta în calea progreselor politice necesare pentru a îmbunătăţi o economie distrusă şi pentru a împiedica milioane de oameni să moară de foame din cauza blocajelor şi sancţiunilor anti-pandemie care l-au lăsat prea dependent de China.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » Coreea de Nord a testat miercuri un "proiectil necunoscut". SUA şi Coreea de Sud cred că ar fi vorba despre o rachetă balistică