Inundaţii devastatoare în Spania: 22 de români sunt daţi dispăruți, anunţă MAE. Potopul de proporţii biblice se îndreaptă spre nord-estul ţării
22 de români sunt dați dispăruți după furtuna care a lovit regiunea Valencia, acolo unde trăieşte a doua cea mai mare comunitate de români din Spania. Autorităţile anunţă că vremea extremă a luat cel puţin 95 de vieţi. Bilanţul ar putea creşte pentru că zeci de persoane încă nu au fost găsite. În sudul şi estul Peninsulei Iberice a plouat în 24 de ore cât într-un an. Scenele surprinse sunt dramatice - oameni purtaţi de puhoaie, case şi drumuri distruse.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Obligaţiuni versus acţiuni. În ce să investim în funcţie de nevoile financiare
Un potop de proporţii biblice a lovit cu o furie extremă regiunea Valencia, unde trăiesc peste 100 de mii de români. De 22 dintre ei, rudele şi prietenii nu ştiu nimic. Autorităţile române şi spaniole încearcă să afle ce s-a întâmplat şi dacă mai sunt în viaţă. "Reprezentanții consulatului verifică informațiile cu privire la semnalarea dispariției a unor cetățeni români. În acest sens, oficiul consular a notificat autoritățile spaniole", a declarat Radu Filip, purtătorul de cuvânt MAE.
Imaginile surprinse de localnicii din Valencia şi din localităţile apropiate sunt înfricoşătoare. În imagini se văd oameni luaţi de viitură care imploră să fie salvaţi din valurile uriaşe, pline de noroi. Unii au reuşit să urce în copaci şi acolo au stat cu orele până a ajuns cineva la ei. Puhoaiele au luate pe sus sute de maşini şi le-au izbit ca pe nişte piese de lego. Iar vântul a bătut cu forţa unui uragan. Românii au fost martorii acestor fenomene extreme. Vântul a răsturnat un camion peste cabina unui român în Valencia.
Viitura a rupt autostrada. Mai bine de patru poduri sunt puse la pământ, lăsând localităţi izolate, fără apă şi fără curent. Pentru cei bătrâni și neajutorați a fost cel mai greu. Imaginile dintr-un azil sunt dramatice. Bunici captivi în scaune cu rotile, îngroziţi că vor sfârşi înghiţiţi de ape. În unele zone, au căzut şi 630 de litri de precipitaţii pe metrul pătrat. A plouat în 24 de ore cât pentru un an întreg, spun specialiştii.
Furtuna se îndreaptă acum spre nord-estul Spaniei
- 95 de morţi în Spania, lovită de "Furtuna secolului". Oameni, filmaţi cum imploră să fie salvaţi: "Ajutaţi-mă"
- "A venit ca un tsunami", "Părea sfârşitul lumii" şi "Toată Spania plânge". Mărturii cutremurătoare după...
- 13 români sunt daţi dispăruţi în timpul inundațiilor din Spania, soldate cu cel puțin 95 de morți
- Momentul în care o femeie şi câinele său sunt salvaţi din calea inundaţiilor care au lovit Valencia
Autorităţile au trimis deja în zonă morgi portabile și câini pentru a localiza eventualele cadavre, prinse în noroi. Peste o mie de militari au fost trimişi la misiuni de salvare. Transportul feroviar de mare viteză a fost suspendat până duminică. Un tren de mare viteză, cu peste 300 de pasageri, a deraiat în Andaluzia. Pe aeroportul din Valencia, zeci de zboruri au fost redirecţionate sau anulate. Un pod s-a prăbuşit sub forţa năucitoare a apei. În alt loc, viiturile au smuls o dubiţă de pe şosea şi au aruncat-o într-o casă.
Văzut de sus, dezastrul provocat de revărsarea apelor a dat fiori autorităţilor. Au fost declarate trei zile de doliu naţional, iar Pedro Sanchez urmează să viziteze astăzi zonele devastate din Valencia. Premierul a promis că va ajuta victimele să-şi reconstruiască locuinţele distruse şi, dacă este necesar, vor fi folosite şi resurse europene.
"Îi rog pe cetăţeni să nu lase garda jos. Dana continuă să facă ravagii şi încă nu putem declara încheiat acest episod devastator. Există o alertă portocalie în Andaluzia, dar şi în comunitatea Valenciană, în Aragon, în Castilla şi Leon, în Cataluna, Navrro, Rioja", a declarat premierul Pedro Sanchez.
Furtuna teribilă a fost atribuită unui fenomen cunoscut sub numele de gota fría sau picătura rece. "Diferenţa mare de temperatură dintre cele două mase de aer, plus apa caldă de pe Mediterana şi din vestul Oceanului Atlantic au făcut ca această furtună să fie extrem de puternică, să aducă nori foarte dezvoltaţi, ploi diluviale, grindină mare şi vânt cu putere de uragan", a explicat meteorologul Simona Căpşună. Furtuna devastatoare se îndreaptă acum spre nord-estul ţării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰