Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cristian Pîrvulescu, despre înlocuirea lui Joe Biden cu Kamala Harris: Trump este acum bătrânul din poză

Unda de şoc din America ajunge în toată lumea. Joe Biden s-a retras, aseară, din cursa pentru Casa Albă. Un gest nemaiîntâlnit în politica americană, dar previzibil după un şir de gafe colosale. Donald Trump jubilează, dar poate avea o surpriză. Donaţiile pentru partidul lui Biden au crescut cu milioane de dolari după anunţul extraordinar în care acesta a spus că o susţine pe Kamala Harris, vicepreşedinta Statelor Unite, să candideze pentru Biroul Oval. Pentru România, ar face bine să îl învingă pe Trump, cred analiştii politici.

de Marius Gîrlaşiu

la 22.07.2024 , 19:14

Anticipată de mulţi, decizia lui Joe Biden a picat totuşi ca o lovitură de fulger cu 107 zile înainte de alegeri.

Joe Biden s-a retras din cursa pentru Casa Albă şi o susţine pe Kamala Harris

"A fost cea mai mare onoare a vieţii mele să vă fiu preşedinte. Şi, deşi intenţia mea a fost să încerc să fiu reales, cred că este în interesul partidului meu şi al ţării să mă retrag şi să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor mele de preşedinte pentru restul mandatului", a scris Joe Biden într-o scrisoare publică, după care a adăugat pe social-media că o vede pe vicepreşedinta Kamala Harris în locul lui. 

Vezi și

Preşedintele în vârstă de 81 de ani a transmis mesajul fără precedent de la casa lui din Delaware, unde s-a izolat după ce a fost diagnosticat cu Covid. Cei care l-au convins să renunţe sunt doi dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui, care i-au demonstrat cu cifre că scad şansele să îl învingă pe Trump

Pe acelaşi subiect

Ultimele sondaje de opinie arătau că Joe Biden era în urma rivalului republican în toate cele şapte mari state indecise. Diferenţa cea mai mare era în Arizona, acolo unde miliardarul de 78 de ani avea şapte procente avans. Lupta cea mai strânsă era în Pennsylvania şi în Michigan, unde fostul preşedinte conducea cu doar trei, respectiv două procente. 

Alegerile din SUA. Reacţia lui Donald Trump după anunţul lui Joe Biden

Imediat după anunţul lui Biden, Trump a izbucnit. "Coruptul Joe Biden nu era apt să candideze la preşedinţie şi cu siguranţă nu este apt să servească ţara. Şi nu a fost niciodată!", a declarat Donald Trump.

Biden va rămâne la Casa Albă până în ianuarie anul viitor, când următorul preşedinte va depune jurământul. Republicanii îi cer să demisioneze, însă, acum. O reacţie dură a venit şi din Rusia. Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat televiziunile americane că ar fi ascuns degradarea stării mintale a preşedintelui.

Şirul de gafe comise de Joe Biden

De altfel, nu Covid-ul l-a făcut pe preşedinte să se retragă din cursă, ci lungul şir de gafe şi confuzii. Ultima, acum 10 zile, la summitul NATO: "Doamnelor şi domnilor, preşedintele Putin! Preşedintele Putin?! O să îl învingem pe preşedintele Putin, el este preşedintele Zelenski".

În aceeaşi zi, a confundat-o pe Kamala Harris, cea pe care a nominalizat-o la Casa Albă, cu rivalul lui Donald Trump: "Nu l-aş fi ales pe vicepreşedintele Trump să fie vicepreşedinte dacă nu aş fi crezut că este calificată să fie preşedinte". 

Până şi susţinătorii lui importanţi începuseseră să creadă că puterile lui fizice şi mintale nu îl pot ajuta să îl învingă pe Trump. Barack Obama şi Nancy Pelosi, fosta şefă a Camerei Reprezentanţilor, au fost pe lista contestatarilor. Înainte să se retragă, Biden s-a luptat pentru cariera lui 24 de zile după ce a eşuat lamentabil în timpul dezbaterii electorale cu Donald Trump. A fost confuz şi incoerent.

Cristian Pîrvulescu, politolog, despre înlocuirea lui Joe Biden cu Kamala Harris

Anunţul şocant al lui Biden aruncă Partidul Democrat într-o zonă plină de necunoscut. Convenţia Națională se va întruni miercuri pentru a stabili modul în care va alege noul candidat. Data fixată pentru desemnare este jumătatea lunii viitoare. Marea favorită este vicepreşedinta Kamala Harris, susţinută de Joe Biden şi Bill Clinton.

Donald Trump s-a bucurat să afle şi a postat un mesaj în care spunea că acum îi va fi mai uşor să ajungă la Casa Albă. Politologul Cristian Pîrvulescu crede, însă, că Trump va avea probleme.

"Deşi Donald Trump susţine că va fi mult mai simplu, în realitate este mult mai complicat. E simplu. Kamala Harris are 59 de ani. Donald Trump are 78. Bătrânul din poză este acum el. Acuzaţiile care i se aduceau lui Biden acum se vor îndrepta înspre el", susţine Cristian Pîrvulescu, politolog.

Ieşirea lui Biden din cursă a stârnit un entuziasm fără precedent în rândul votanţilor democraţi. La câteva ore după anunţul retragerii, au donat 50 de milioane de dolari pentru campania prezidenţială, mai mult decât în oricare altă zi de anul acesta. 

Pentru Biden, anunţul înseamnă şi finalul unei cariere de 51 de ani. A fost senator între 1973 şi 2009, apoi vicepreşedintele lui Obama în următorii opt ani. Lasă în urmă modelul politicianului corect, care a ştiut că colaboreze şi cu tabăra adversă când ţara a avut nevoie de o soluţie de compromis.

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell. ...

Întrebarea zilei
Vi se pare mai eficient să vindeţi haine din garderoba personală online, pe grupuri sau diverse aplicaţii?
Observator » Ştiri externe » Cristian Pîrvulescu, despre înlocuirea lui Joe Biden cu Kamala Harris: Trump este acum bătrânul din poză