Criticile aduse Rusiei la G20 arată ascensiunea unei noi puteri asiatice. Și nu este China
Când țările din grupul G20, reunite într-un summit la Bali, au adoptat declarația în care majoritatea statelor membre au condamnat războiul din Ucraina, o singură propoziție s-a făcut remarcată în cele peste 1.100 de pagini ale documentului. „Acum nu este momentul pentru război”, este mesajul premierului indian Narendra Modi pentru Vladimir Putin, potrivit CNN.
Mass-media și oficialii din țara cu 1,3 miliarde de locuitori s-au grăbit să interpreteze adoptarea deja celebrei declarații a premierului Modi, un semn că cea mai mare democrație din lume ar putea juca un rol vital în rezolvarea tensiunilor dintre o Rusie din ce în ce mai izolată, și Statele Unite și aliații săi.
Pe măsură ce New Delhi jonglează cu dibăcie între Rusia și Occident, Modi, spun analiștii, a devenit liderul curtat de toate părțile participante la summitul G20, obținând un sprijin puternic acasă și reușind să cimenteze poziția Indiei la masa marilor puteri globale.
Din anumite puncte de vedere, prezența Indiei la G20 a fost umbrită de mult așteptata întâlnire dintre Xi Jinping și Joe Biden și de criza poloneză, după ce o rachetă de fabricație rusească a lovit teritoriul țării NATO. În tot acest timp, Modi a purtat discuții cu liderii mondiali, inclusiv cu noul prim-ministru britanic Rishi Sunak, subiectele variind de la securitatea alimentară și criza climatică, până la sănătate și revigorarea economică.
"Vocea" țărilor în curs de dezvoltare
- Justin Trudeau l-a supărat pe Xi Jinping: "Tot ceea ce noi am discutat a fost scurs către presă. Nu e corect"
- Tot Occidentul într-o poză. Momentul în care Biden, Scholz, Sanchez, Macron şi Sunak discută de incidentul din...
- "Familia G20", divizată de Rusia. Majoritatea membrilor, nu toți, condamnă dur războiul din Ucraina
Cu toate că India a avut o „agenda modestă” pentru G20, abordând problemel legate de energie, climă și tulburări economice ca urmare a războiului, liderii occidentali „ascultă opiniile Indiei din poziția de putere majoră în regiune, deoarece India este statul apropiat atât de Occident cât și de Rusia”, a declarat profesorul Happymon Jacob, de la Universitatea Jawaharlal Nehru (JNU) din New Delhi.
New Delhi are legături strânse cu Moscova, care datează din perioada Războiului Rece, fiind puternic dependentă de Kremlin pentru echipamente militare – o legătură vitală având în vedere tensiunile permanente ale Indiei la granița comună cu o China din ce în ce mai vehementă, scrie CNN.
În același timp, New Delhi s-a apropiat tot mai mult și de Occident, pe măsură ce liderii vestici încearcă să contracareze ascensiunea Beijingului, plasând India într-o poziție confortabilă din punct de vedere strategic.
„Unul dintre modurile în care India a avut un impact la G20 este că pare să fie una dintre puținele țări care pot discuta cu toate părțile”, a declarat Harsh V. Pant, profesor de relații internaționale la King’s College din Londra.
Încă de la începutul războiului, India a cerut încetarea violențelor din Ucraina, însă nu a condamnat ferm invazia rusă. Dar, în timp ce liderul de la Kremlin nu pare să dea înapoi, aruncând economia globală în haos, limitele Indiei sunt puse la încercare, sunt de părere analiștii politici.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰