Foto Criză COVID în India. S-a cerut ajutorul armatei, tren cu 70 de tone de oxigen trimis spre capitala Delhi
Echipamente medicale vitale au ajuns în India în cursul zilei de marți, în ajutorul spitalelor ce se luptă cu o creștere uriașă a numărului de cazuri de COVID-19. Medicii se confruntă cu o lipsă acută a paturilor și a rezervelor de oxigen, fiind nevoiți să conecteze câte doi bolnavi la un singur tub. Între timp, armata indiană a fost chemată în ajutor, iar medicii rezerviști au intrat în lupta cu SARS-CoV-2.
- Marea Britanie a trimis deja 100 de ventilatoare și 96 de concentratoare de oxigen, iar Franța s-a oferit să livreze generatoare de oxigen ce pot susține 250 de paturi timp de un an
În ultimele 24 de ore India a raportat 323,144 cazuri noi de coronavirus, puțin sub nivelul record de 352,991 înregistrat în cursul zilei de luni. Alte 2.771 de persoane au decedat din cauza infecției, bilanțul morților ajungând la 197,894.
În Delhi situația este atât de gravă încât statul Chhattisgarh a trimis un tren cu 70 de tone de oxigen, denumit "Oxigen Express", ce a ajuns în capitală în cursul acestei dimineți. Însă criza din metropola cu 20 de milioane de oameni, epicentrul îmbolnăvirilor, este departe de a se sfârși. "De șapte zile cei mai mulți dintre noi nu am dormit. Din cauza lipsurilor suntem obligați să punem câte doi pacienți la un cilindru de oxigen și ne consumă timp, pentru că nu avem tuburi lungi", a explicat dr. K. Preetham, de la spitalul Indian Spinal Injuries Centre. Acesta a explicat că lipsa de oxigen este principala îngrijorare a medicilor.
Rijo M John, profesor și economist specializat în sănătate de la Institutul Indian de Management, din sudul statului Kerala, a spus că scăderea numărului de cazuri de COVID-19 se datorează în primul rând unui eșec al testării. "Nu trebuie luată (n.r. scăderea) ca o indicație a reducerii a numărului de cazuri, ci că ratăm foarte multe cazuri pozitive", a fost de părere specialistul.
Armata din India, chemată în ajutor
Potrivit Reuters, autoritățile din India au cerut și sprijinul armatei, în încercarea de a stăvili criza. Generalul Bipin Rawat, șeful Statului Major, a declarat în cursul zilei de luni că vor fi eliberate rezerve de oxigen din dotarea militarilor, precizând că personalul medical ieșit la pensie va fi detașat către spitalele ce au nevoie de ajutor.
Premierul Narendra Modi a îndemnat populația să se vaccineze și să aibă grijă, în "furtuna" de infecții cu SARS-CoV-2. În cele mai lovite orașe, trupurile celor răpuși de coronavirus sunt incinerate în parcuri și parcări, cu instalații improvizate. Sunt multe cazuri de pacienți în stare critică ce stau în afara spitalelor, din cauza faptului că nu mai sunt paturi libere.
India face toate eforturile pentru a spori capacitatea de tratament a pacienților. S-au amenajat paturi în hoteluri, garnituri de tren sau chiar lăcașuri de cult, însă experții avertizează că următoarea criză va fi cea a lipsei medicilor și a asistentelor. "Din păcate paturile nu tratează pacienți, doctorii, asistentele și paramedicii o fac", a spus dr. Devi Shetty, chirurg la un lanț de spitale din India.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰