Antena Meniu Search
x

Cutremur în Taiwan. Momentul în care mai multe asistente îşi riscă vieţile pentru a proteja copiii nou născuţi

Taiwanul este în continuare zguduit de replicile cutremurului de ieri, cel mai mare din ultimii 25 de ani pentru ţara asiatică. Peste 40 de seisme de mică intensitate au avut loc pe coasta de est a insulei. Oficialii se tem că în zonă ar putea avea loc replici de 6,5 sau chiar 7 pe Richter, în următoarele trei zile.

de Redactia Observator

la 04.04.2024, 14:48

Vezi și

Deocamdată, bilanţul răniţilor a ajuns la 1.000 de persoane, iar pompierii lucrează la foc automat să salveze cele aproximativ 100 de victime ce sunt în continuare blocate sub dărâmături. De la o oră la alta, apar tot mai multe imagini dramatice din timpul cutremurului.

O filmare emoţionantă arată cum mai multe asistente dintr-un spital şi-au riscat viaţa pentru a proteja copiii nou născuţi de posibile obiecte ce i-ar fi putut răni.

Cutremur în Taiwan. Operaţiunile de salvare continuă

Şase mineri prinşi într-o carieră de cutremurul puternic produs în Taiwan au fost eliberaţi joi de salvatorii care încă mai caută zeci de persoane blocate într-o zonă muntoasă a insulei, a anunţat agenţia naţională de gestionare a dezastrelor. Nouă persoane au fost ucise şi 1.050 rănite, potrivit unui nou bilanţ al autorităţilor, în urma cutremurului cu magnitudinea 7,4 de miercuri, cel mai puternic care a lovit insula în ultimii 25 de ani.

Pe acelaşi subiect

O înregistrare video difuzată de centrul de operaţiuni de salvare al insulei arată cum un elicopter a efectuat două ieşiri joi pentru a recupera şase mineri blocaţi într-o carieră de ghips din comitatul estic Hualien, în apropiere de epicentrul cutremurului. Salvatorii au localizat zeci de alte persoane blocate într-o reţea de tuneluri construite în această zonă muntoasă.

Autorităţile sunt în contact cu 101 persoane blocate în aceste tuneluri sau în zone izolate, dar nu reuşesc să ia legătura cu alte 46 de persoane, pe care le consideră totuşi în siguranţă. "Sper că putem folosi timpul pe care îl avem astăzi pentru a găsi toate persoanele blocate sau dispărute şi pentru a le ajuta să se recupereze", a declarat joi premierul Chen Chien-jen, după o informare la un centru de salvare din Hualien.

Insula a fost zguduită de peste 300 de replici de la primul cutremur de miercuri, iar guvernul a avertizat populaţia în legătură cu alunecările de teren şi căderile de pietre. Taiwan este lovită în mod regulat de cutremure, dar se pare că reglementările stricte privind construcţiile şi buna pregătire pentru dezastre au împiedicat un dezastru major pe insulă.

Cutremurul poate să provoace perturbări în lanţul de aprovizionare cu semiconductori din Asia

Cel mai mare cutremur produs în Taiwan din 1999 este probabil să provoace unele perturbări în lanţul de aprovizionare cu semiconductori din Asia, au spus analiştii, după ce producătorii de cipuri, de la TSMC la UMC, au oprit unele operaţiuni de inspectare a instalaţiilor şi au mutat angajaţi, transmite Reuters.

Insula joacă un rol enorm în lanţul global de aprovizionare cu cipuri, deoarece găzduieşte cel mai mare producător de cipuri din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing, care furnizează cipuri Apple şi Nvidia. Ţara găzduieşte, de asemenea, producători de cipuri mai mici, inclusiv UMC, Vanguard International Semiconductor şi Powerchip Semiconductor Manufacturing. Deşi majoritatea fabricilor lor nu sunt aproape de epicentrul cutremurului, multe dintre firme au spus că au evacuat unele dintre fabricile şi au închis unele unităţi pentru inspecţii.

TSMC a declarat miercuri că lucrările la şantierele sale de construcţii, care au fost oprite, se vor relua după inspecţii, în timp ce instalaţiile afectate vor reporni producţia pe tot parcursul nopţii. Producătorul de cipuri, ale cărui unităţi din Hsinchu, Tainan şi Taichung au suferit diferite grade de întreruperi, ar putea fi nevoit să întârzie unele livrări şi să mărească producţia, pentru a compensa acest lucru, a declarat compania de consultanţă Isaiah Research, într-o notă. ”Atenuarea impactului cutremurului necesită măsuri atente şi timp pentru a restabili producţia şi a menţine standardele de calitate, prezentând implicaţii şi obstacole suplimentare”, au spus aceştia.

Analiştii Barclays au spus că unele fabrici de semiconductori extrem de sofisticate trebuie să funcţioneze fără probleme 24/7 în stare de vid, timp de câteva săptămâni, iar opririle ar perturba procesul, crescând presiunea preţurilor în acest sector.

Acest lucru ar putea provoca ”un sughiţ pe termen scurt” în producţia de electronice în economiile concentrate pe produse finite, cum ar fi Japonia şi Coreea, precum şi economiile concentrate pe componente, cum ar fi China şi Vietnam, au spus ei. Cu toate acestea, raportul a menţionat că nivelurile mai scăzute ale stocurilor în rândul clienţilor ar putea permite producătorilor de cipuri din Taiwan şi Coreea să majoreze preţurile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Cutremur în Taiwan. Momentul în care mai multe asistente îşi riscă vieţile pentru a proteja copiii nou născuţi