Antena Meniu Search
x

Cutremur în Turcia şi Siria. Bilanţul a depăşit 37.000 de morţi. Echipele de salvare încă aud voci sub dărâmături

Cutremur în Turcia şi Siria. La mai bine de o săptămână de când cele două cutremure cu magnitudinea de peste 7 au zguduit cele două ţări, bilanţul dezastrului continuă să crească de la o zi la alta. Numărul morţilor raportate în Turcia şi Siria a depăşit 37.000, în vreme ce alte zeci de mii de persoane au fost rănite. Tot mai puţini supravieţuitori sunt găsiţi printre dărâmături, cu toate că speranţe încă mai există. Salvatorii susţin că încă se aud voci de sub ruine. Cu peste 31.600 de decese înregistrate doar în Turcia, cutremurul din data de 6 februarie a devenit oficial cel mai grav seism din istoria modernă a ţării.

de Redactia Observator

la 14.02.2023, 14:05

Luni, salvatorii din Turcia au scos de sub dărâmături mai multe persoane în viaţă, la o săptămână de la cel mai grav cutremur din istoria modernă a ţării. Cu toate acestea, speranţele că vor fi găsiţi mult mai mulţi supravieţuitori se diminuează, iar criticile la adresa autorităţilor cresc, transmite Reuters. La mai bine de o săptămână după cutremurele care au lovit Turcia şi Siria, bilanţul deceselor a ajuns la peste 37.000, iar numărul este în continuă creştere.

UPDATE 14:00 Se mai aud voci de sub dărâmături

Echipele de salvare din sudul Turciei spun că încă aud voci de sub dărâmături la mai bine de o săptămână după un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,8, oferind o licărire de speranţă pentru a găsi mai mulţi supravieţuitori, relatează CNN.

Imaginile în direct difuzate de CNN Turk, afiliată CNN, au arătat salvatori care lucrează în două zone din regiunea Kahramanmaras, unde încercau să salveze trei surori despre care se crede că sunt îngropate sub dărâmături. În aceeaşi regiune, salvatorii au scos marţi din dărâmături un băiat de 18 ani şi un bărbat în viaţă – la o zi după ce au salvat o fată de 10 ani despre care se crede că a fost îngropată timp de aproximativ 185 de ore.

Pe acelaşi subiect

La opt zile după cutremur şi replicile sale violente, peste 37.000 de decese au fost confirmate. Luni, şeful Naţiunilor Unite pentru asistenţă umanitară, Martin Griffiths, a declarat în timpul unei vizite în oraşul Alep, din nordul Siriei, că faza de salvare „se apropie de sfârşit”. „Şi acum, faza umanitară, urgenţa de a oferi adăpost, îngrijire psihosocială, hrană, şcoală şi un sentiment de viitor pentru aceşti oameni, aceasta este obligaţia noastră acum”, a spus el.

După ce a anunţat săptămâna trecută încheierea operaţiunii lor de căutare şi salvare, grupul „Câştile Albe”, cunoscut oficial drept Apărarea Civilă Siria, a declarat, luni, o perioadă de doliu de şapte zile în zonele controlate de rebeli din nordul ţării. Ajutorul internaţional a ajuns cu greu în părţile controlate de rebeli din Siria, afectate de ani de conflict şi de o criză umanitară deja existentă, care a dus la dificultăţi suplimentare pentru supravieţuitorii cărora le lipsesc hrana, adăpostul şi medicamentele.

Luni, ONU a declarat că salută decizia preşedintelui sirian Bashar al-Assad de a deschide alte două puncte de trecere a frontierei între Turcia şi Siria pentru a permite ajutor în nordul ţării. Între timp, vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay, a negat marţi informaţiile despre penurie de alimente şi ajutoare. „Nu au existat probleme cu hrănirea publicului” şi „milioane de pături sunt trimise în toate zonele”, a spus el.

Ministerul de Externe al Turciei a anunţat că peste 9.200 de salvatori străini iau parte la operaţiunile de căutare şi salvare ale ţării, în timp ce 100 de ţări au oferit ajutor până acum.

UPDATE 11:20 România a trimis ajutoare în Siria, cu două aeronave militare

Două aeronave de transport C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, execută, marţi, o misiune de transport aerian în sprijinul populaţiei siriene afectată de cutremurele din 6 februarie. DSU a transmis că aeronavele transportă bunuri materiale ce constau în mai multe tipuri de produse de cazarmament (corturi, saltele, paturi) şi produse alimentare, conserve, donate de statul român şi puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

”Bunurile materiale cu destinaţia Gaziantep vor fi preluate de OIM (ONU), care va asigura distribuirea lor la populaţia din zona de nord-vest a Siriei, iar cele predate la Beirut vor fi preluate de reprezentanţi ai ONU şi vor ajunge în Siria la Semiluna Roşie”, a transmis DSU. Instituţia precizează că sprijinul se acordă în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind acordarea de asistenţă internaţională Republicii Arabe Siriene, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă. Aeronavele au decolat, marţi dimineaţă, din Baza 90 Transport Aerian. Una dintre aeronave zboară pe ruta Otopeni - Gaziantep (Turcia), iar cealaltă va avea ca destinaţie oraşul Beirut (Liban).

UPDATE 06:40 Salvări-miracol după cutremur

În Kahramanmaras, oraş greu lovit de cutremure, salvatorii încercau să ajungă la o bunică, o mamă şi o fiică, toate dintr-o singură familie, care păreau să fi supravieţuit cutremurului cu magnitudinea de 7,8 şi replicii seismului din data de 6 februarie. Cutremurele au ucis peste 37.000 de persoane în Turcia şi Siria, relatează news.ro.

Alţi salvatori se pregăteau pentru inevitabila reducere a operaţiunilor, deoarece temperaturile scăzute au redus şansele deja reduse de supravieţuire, iar unii salvatori polonezi au anunţat că vor pleca miercuri. În oraşul sirian Alep, distrus de cutremure, Martin Griffiths, şeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat că faza de salvare "se apropie de sfârşit", accentul trecând pe adăposturi, hrană şi şcolarizare.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost de acord să permită accesul mai multor ajutoare ale ONU din Turcia în ţara devastată de război, au declarat diplomaţii la sfârşitul zilei de luni. Încă mai existau licăriri de speranţă. Un copil de 13 ani a fost scos în viaţă după ce a petrecut 182 de ore sub dărâmăturile unei clădiri prăbuşite în provincia Hatay din sudul Turciei, luni, cu capul sprijinit şi acoperit pentru a se încălzi, înainte de a fi mutat într-o ambulanţă.

O fetiţă pe nume Miray a fost recuperată în viaţă în oraşul Adiyaman din sud-estul Turciei, au declarat oficialii, în timp ce postul public de televiziune TRT Haber a declarat că o fetiţă de 10 ani a fost salvată în Kahramanmaras. cel puţin alţi doi copii şi trei adulţi au fost, de asemenea, salvaţi.

UPDATE 06:20 Banca Mondială: Eforturile de reconstrucţie din Turcia şi Siria vor costa "miliarde de dolari"

Eforturile de reconstrucţie din Turcia şi Siria în urma cutremurelor devastatoare de săptămâna trecută vor costa ”miliarde de dolari”, consideră Ferid Belhaj, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, citat de CNBC. Banca Mondială a promis deja o finanţare de aproximativ 1,8 miliarde de dolari pentru Turcia şi oferă ajutoare pentru Siria, a spus el, în urma tragediei din 6 februarie, care a dus la moartea a peste 35.000 de oameni.

”Pentru Turcia, Banca Mondială a angajat aproximativ 1,8 miliarde de dolari. Acest lucru se datorează faptului că aveam deja un portofoliu în Turcia, aveam proiecte şi am putut reutiliza o parte din finanţare”, a spus Belhaj luni, la un summit din Dubai. Confederaţia neguvernamentală a întreprinderilor şi afacerilor din Turcia estimează într-un raport că cele două cutremure au dus la pierderi totale de aproape 84,1 miliarde de dolari pentru economia turcă.

Comparativ, cutremurul din Marmara din 1999, care a lovit oraşul Izmit şi a ucis peste 17.000 de oameni, a avut ca rezultat pierderi de 51,1 miliarde de dolari. Costurile de reconstrucţie vor amplifica problemele economiei turce, care a fost afectată în mod persistent de hiperinflaţie, de criza costului vieţii şi de politicile monetare controversate ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

”Turcia, ştiţi, s-a dovedit rezistentă în ultimii mulţi, mulţi ani. Au suişuri şi coborâşuri şi au reuşit să se descurce”, a spus Belhaj, acesta fiind mai pesimist în privinţa asupra perspectivelor pentru Siria, care este lovită şi de sancţiuni şi pe care banca încearcă să o ajute printr-o iniţiativă de evaluare rapidă a daunelor şi a nevoilor.

Banca mondială desfăşoară un proces similar în Ucraina. ”Este cu adevărat teribil ca această tragedie să cadă asupra poporului Siriei, pe lângă toate tragediile pe care aceiaşi oameni le-au îndurat în ultimii 10-15 ani”, a subliniat el, îndemnând la solidaritatea globală atât pentru Damasc, cât şi pentru Ankara.

Sancţionată şi ostracizată, Siria a avut un acces mai limitat la sprijinul occidental decât vecina sa Turcia, care este membră a NATO. UE susţine că regimul de la Damasc al preşedintelui Bashar Assad a cerut oficial asistenţă abia miercurea trecută. Primul pachet umanitar al ONU a ajuns în Siria pe 9 februarie, când SUA au emis, de asemenea, o scutire de 180 de zile de la sancţiunile impuse Damascului pentru tranzacţiile legate de ajutoarele în urma cutremurului.

Martin Griffiths, subsecretarul general pentru afaceri umanitare şi coordonator de ajutor de urgenţă pentru ONU, a recunoscut duminică răspunsul nesatisfăcător al coaliţiei în Siria: ”Până acum am dezamăgit oamenii din nord-vestul Siriei. Pe bună dreptate se simt abandonaţi. Au nevoie de ajutor internaţional care nu a sosit. Datoria mea şi obligaţia noastră este să corectăm acest eşec cât de repede putem. Aceasta este concentrarea mea acum”, a spus el pe Twitter.

Raed al-Saleh, liderul grupului neguvernamental de voluntari ”Căştile Albe”, care a ajutat eforturile de salvare în principal în teritoriile controlate de opoziţie din Siria, a declarat pe 12 februarie, pe reţelele de socializare, că s-a întâlnit cu Griffiths şi că ”Apreciem scuzele pentru deficienţe şi greşeli. Recunoaşterea acestui lucru este începutul către calea cea bună.”

ONU: Siria va deschide încă două puncte de trecere a frontierei pentru livrarea de ajutoare

Guvernul sirian a fost de acord să deschidă încă două puncte de trecere a frontierei pentru a permite intrarea ajutoarelor în ţara devastată de cutremurul mortal de săptămâna trecută, potrivit ONU, citat de BBC. Mai mult de un milion de persoane au rămas fără adăpost în Turcia, iar în Siria acest număr ar putea fi mult mai mare, avertizează organizaţiile umanitare. "Va face o mare diferenţă. Acum folosim doar un singur punct de trecere", a declarat pentru BBC un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, António Guterres.

ONU a declarat că punctele de trecere în nord-vestul Siriei, aflat sub controlul rebelilor, vor fi deschise iniţial timp de trei luni. Mulţi sirieni au fost furioşi din cauza lipsei de ajutor în ţara devastată de război. Guvernul preşedintelui Bashar al-Assad a pus dificultăţile întâmpinate în eforturile de salvare pe seama impactului sancţiunilor occidentale impuse ţării. Însă grupurile internaţionale de ajutorare spun că principalele impedimente sunt managementul defectuos al guvernului Assad şi refuzul de a se implica în toate zonele ţării. În prezent, se ştie că peste 5.700 de persoane au fost ucise de cutremurul din 6 februarie. În Turcia vecină, unde a avut loc cutremurul, bilanţul victimelor a depăşit deja 31.000 de morţi.

Mai mult de un milion de persoane au rămas fără adăpost în Turcia, iar în Siria acest număr ar putea fi mult mai mare, avertizează organizaţiile umanitare. Echipele de salvare din ambele ţări îşi încheie în prezent operaţiunile de salvare în această zonă vastă, deoarece şansele de a mai găsi supravieţuitori sunt tot mai mici.

ONU a făcut un anunţ cu privire la cele două noi puncte de trecere a frontierei - în Bab al-Salam şi Al Ra'ee, la graniţa cu Turcia - după discuţii la nivel înalt cu preşedintele Assad, luni, la Damasc.

"Foarte curând vom folosi celelalte două puncte de trecere", a declarat purtătorul de cuvânt al dlui Guterres, Stéphane Dujarric, la emisiunea World Tonight de la BBC Radio 4. "Sperăm că acordul va dura atât timp cât va fi nevoie să îl folosim. Vom începe să îl folosim cât mai repede posibil şi nu vreau să fac presupuneri, singurul lucru pe care vreau să îl presupun este că oamenii vor lăsa politica deoparte, indiferent de poziţia lor în acest conflict." El nu a oferit alte detalii cu privire la momentul în care vor fi deschise cele două puncte de trecere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Cutremur în Turcia şi Siria. Bilanţul a depăşit 37.000 de morţi. Echipele de salvare încă aud voci sub dărâmături