Antena Meniu Search
x

Video Cutremure în Turcia: bilanțul ar putea depăși 10.000 de morţi. Mărturiile românilor prinși în mijlocul dezastrului

Lumea întreagă s-a cutremurat astăzi. Seisme fără precedent în ultimul secol au pus la pământ oraşe istorice din Turcia şi Siria. Au fost două cutremure majore în mai puţin de zece ore. Primul, de 7.8 pe Richter, în toiul nopţii. Al doilea, de 7,5, în miezul zilei. Imaginile sunt apocaliptice: blocuri prăbușite în direct, cartiere întregi transformate în moloz, copii scoşi din ruine, haos şi panică pe străzi. O catastrofă cu victime în mai multe ţări. Peste 2.300 de morţi şi 10.000 de răniţi este bilanţul ce se agravează de la o oră la alta. Sute de mii de oameni au rămas sub cerul liber, în ger şi ninsoare. Mulţi alţii sunt sub dărâmături. Zece români vor fi aduşi acasă cu avioane militare. Ne despart mai puţin de 2.000 de km, aşa că, instinctiv, ne întrebăm: ce s-ar întâmpla dacă ne loveşte şi pe noi aşa ceva? Cu atât mai mult cu cât, la nouă minute după primul cutremur din Turcia, în Vrancea a avut loc un seism cu magnitudinea de 4.6.

de Redactia Observator

la 07.02.2023, 08:20

Milioane de oameni s-au trezit în toiul nopţii cu un sunet înfiorător. Turcia a fost zguduită din temelii de cel mai puternic cutremur din ultimul secol: 7.8 pe Richter. Un minut a durat totul. O veşnicie, spun oamenii care au trăit pe pielea lor dezastrul. Printre ei, mulți români.  

Teodora Iconova, româncă stabilită în Turcia: Dormeam şi eu şi soţul şi ne-am trezit din somn, se clătina tot apartamentul într-un mod teribil. Ne-am adăpostit undeva, între un perete şi un pat.

Derya, româncă stabilită în Şanlıurfa: Ne-am trezit cu o bubuitură foarte tare. Nici nu ştiu cum am ieşit. S-a simţit foarte puteric. Am ieşit afară şi, pur şi simplu, am stat în maşină. Şi suntem tot afară. Aşteptăm. O să mai fie replici. 

Cutremurul din Turcia, cu epicentrul la Gaziantep, aproape de granița cu Siria, a fost resimtit în șapte țări

Pe acelaşi subiect

Sute de mii de oameni din Turcia şi Siria au rămas pe străzi. Unii îşi caută disperaţi apropiaţii pe sub dărâmături, alţii au pierdut tot: copii, părinţi, fraţi şi prieteni. Imaginea catastrofei e copleşitoare. Cartiere întregi sunt transformate în munţi de moloz. Sunt blocuri care se prăbuşesc sub ochii oamenilor. Camerele de supraveghere au surprins momentul în care o clădire de șase etaje din orașul Șanliurfa se face una cu pământul. O româncă a fost martoră a dezastrului.

Derya, româncă stabilită în Șanliurfa: Şi aici sunt foarte multe victime. Deodamdată, nu se ştie sigur, pentru că este devreme, sunt foarte mulţi care nu sunt încă scoşi. S-au prăbuşit foarte multe.

Seismul a distrus complet şi castelul de la Gaziantep, vechi de 2.200 de ani. 

Teodora Iconova, româncă stabilită în Turcia: Am văzut în drumul nostru o clădire care era dărmată, erau soldaţi, erau ambulanţe, ceva teribil. O persoană din angajaţii soţului a primit un telefon în jurul orei 5 şi ceva dimineaţa că i se dărâmă casa şi familia lui era acolo, gen în casă... Este o isterie generală.

Al doilea cutremur din Turcia a lovit o țară deja devastată 

Nici nu trecuse de primul şoc, salvatorii săpau cu mâinile goale prin ruine, când ţara a fost zdruncinată de un cutremur aproape la fel de puternic ca primul: 7.5 pe Richter.

Cristina Gultekin, româncă stabilită în Turcia: Încă suntem martori la ambulanţe care vin cu pacienţi, oameni care au făcut atac de cord, oameni care s-au aruncat pe geam, oameni cu atacuri de panică, oameni pe care îi scot acum din demolări.

Cristina priveşte îngrozită dezastrul din ţara care i-a devenit casă. E în Irlanda de câteva zile, dar toată familia - soțul, cei doi copii, socrii, prietenii, sunt în Gaziantep.  

Cristina Yildirim, româncă: Sunt în maşină cu ceilalţi copii într-o zonă apropiată unde nu sunt clădiri, e un teren viran unde nu sunt clădiri, şi-au luat mâncare, şi-au luat tot ce le trebuie şi aşteaptă să se termine toată catastrofa. A vrut să se ducă la părinţii lui şi toate drumurile sunt închise.

Reprezentanţii Ambasadei României în Turcia au anunţat că vor merge în zonă pentru a-i ajuta pe românii de acolo. 9 studenţi şi profesorul lor vor fi repatriaţi cu un avion militar.

Ștefan Alexandru Tinca, ambasadorul României în Turcia: Au fost diverse sesizări, cel mai important și urgent e vorba de o situație critică, e vorba de acel grup de studenți în Erasmus. Se fac toate demersurile pentru a fi aduși înapoi.

În mijlocul dezastrului sunt prinşi şi mulţi fotbalişti români, titulari la cluburile din Turcia

Marius Șumudică, antrenor de fotbal: Sunt devastat de tot ceea ce s-a întâmplat în Turcia. Sunt două dintre echipele unde am lucrat. Am prieteni, am rămas în relaţii bune cu oamenii de acolo. Am fost foarte îngrijorat de dimineaţă. Aveam foarte multe apeluri, foarte multe mesaje. Am încercat să iau legătura. Din păcate, al treilea portar pe care l-am avut la Malatya nu fusese scos de sub dărâmături. E o tragedie imensă. Este o situaţie delicaată, nu mi-aş fi dorit niciodată să se întâmple. Dumnezeu mă are în pază şi nu s-a întâmplat cât am lucrat în Turcia.

Alex Maxim joacă chiar la echipa Gaziantep. 

 Alexandru Maxim, fotbalist Gaziantep, Turcia: Am avut liber după meciul pe care l-am jucat și majoritatea jucătorilor sunt plecați din oraș, dar suntem în legătură cu cei de acolo. Nu e ok. Mulțumesc lui Dumnezeu dar am prieteni acolo, am colegi. Toată lumea e în stradă, toată lumea nu are voie să se întoarcă în case.

Şi echipa Oţelul Galaţi este în cantonament în Antalya. 

Dorinel Munteanu, antrenor Oțelul Galați: Am simțit cutremurul foarte foarte bine, a durat, eu știu, estimativ în jur de 40-45 de secunde. Au început să tremure toate lustrele, toate paharele de la masă. Din fericire toată lumea e bine.

Christian Atsu, fost star al lui Chelsea, şi care joacă din vară la Hatayspor, este printre dispăruţi. Autoritățile ar fi salvat mai mulți membri ai echipei, însă Atsu și directorul sportiv al lui Hatayspor, au rămas captivi şi sunt căutaţi . 

Volkan Demirel, antrenor de fotbal: Ajutor! Vreau să trimiteţi toate resursele pe care le aveţi celor care se ocupă de situaţie. Nu este vorba doar despre Hatay sau Antakya. Vă rog, vă implor! Vă rog din suflet, oamenii mor acolo! Pentru numele lui Dumnezeu...

Turcia a mai trăit un astfel de cutremur în 1939. Peste 30.000 de oameni au pierit atunci

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: Am experimentat cel mai mare dezastru al secolului de la cutremurul de la Erzincan din 1939.

Oficialii americani se aşteptă ca numărul victimelor să depăşească 10.000. În plus, pierderile materiale sunt de aproape 10 miliarde de dolari, adică 2 la sută din PIB. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Cutremure în Turcia: bilanțul ar putea depăși 10.000 de morţi. Mărturiile românilor prinși în mijlocul dezastrului