Antena Meniu Search
x

Danemarca a recuperat obiectul cilindric despre care Putin susţinea că ar fi avut un rol în sabotajul împotriva Nord Stream

Danemarca a scos la suprafaţă un obiect cilindric pe care îl detectase în apropierea gazoductului sabotat Nord Stream 2 şi care s-a dovedit a fi o baliză de fum, a anunţat miercuri Agenţia pentru Energie daneză, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 30.03.2023, 07:58

Danemarca a recuperat obiectul cilindric despre care Putin susţinea că ar fi avut un rol în sabotajul împotriva Nord Stream
Danemarca a recuperat obiectul cilindric despre care Putin susţinea că ar fi avut un rol în sabotajul împotriva Nord Stream - Profimedia Images

'Recuperarea a fost efectuată cu participarea unui reprezentant al companiei proprietare a Nord Stream 2 AG', al cărei acţionar majoritar este Gazprom, a indicat agenţia într-un comunicat. Operaţiunea, supervizată de Ministerul danez al Apărării, a avut loc la 73 de metri adâncime şi a fost încheiată la 28 martie.'Investigaţiile relevă că obiectul este o baliză de fum goală utilizată pentru marcarea vizuală', precizează comunicatul.

Descoperirea acestui obiect, detectat de Gazprom şi care nu prezintă niciun risc de securitate, a fost dezvăluită de Vladimir Putin însuşi cu două săptămâni în urmă, preşedintele rus menţionând un posibil rol al acestui obiect în operaţiunea de sabotaj care a dus la avarierea conductelor Nord Stream.

'Specialiştii noştri apreciază că ar putea fi o antenă de recepţionare a semnalului pentru activarea unui dispozitiv exploziv, care putea să fi fost plasat în această parte a gazoductului', afirmase Putin la postul de televiziune Rossia 24.

Mister în jurul exploziei gazoductelor Nord Stream

Pe acelaşi subiect

La aproape şase luni de la exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream 1 şi 2, responsabilitatea pentru atacul subacvatic rămâne un mister, în pofida anchetelor penale desfăşurate de ţările din regiune (Germania, Suedia şi Danemarca).

De la începutul lunii martie, Germania a anunţat că început o anchetă cu privire la o ambarcaţiune suspectată că ar fi transportat explozibilul la faţa locului, fără a se putea trage vreo concluzie asupra identităţii presupuşilor autori.

Un 'grup pro-ucrainean' ar fi fost la originea actului de sabotaj, a afirmat la începutul lunii martie publicaţia americană New York Times, pe baza unor informaţii consultate de serviciile secrete americane, dar fără vreo implicare a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Dar atât Kievul, cât şi Moscova au respins această ipoteză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Danemarca a recuperat obiectul cilindric despre care Putin susţinea că ar fi avut un rol în sabotajul împotriva Nord Stream