Antena Meniu Search
x

Decizie FĂRĂ PRECEDENT! Vălul islamic integral, INTERZIS pentru oficialii publici şi soldaţii din Germania

Deputaţii germani au adoptat joi seara o lege care interzice parţial portul vălului islamic integral, în special funcţionarelor, un vot intervenit în contextul primirii de către Germania a peste 1 milion de migranţi, între care mulţi musulmani.

Deputaţii germani au adoptat joi seara o lege care interzice parţial portul vălului islamic integral, în special funcţionarelor, un vot intervenit în contextul primirii de către Germania a peste 1 milion de migranţi, între care mulţi musulmani.

De asemenea, Bundestagul, camera inferioară a parlamentului, a adoptat o serie de măsuri destinate să facă lupta împotriva atentatelor jihadiste mai eficientă, în special portul brăţării electronice pentru anumiţi suspecţi consideraţi 'periculoşi'.

Primul text va obliga agenţii publici să aibă faţa total descoperită în timpul exercitării atribuţiilor lor, dar nu interzice vălul islamic integral în spaţiul public.

Adoptat cu câteva luni înaintea alegerilor legislative din 24 septembrie, în care problema integrării migranţilor veniţi în ţară va juca un rol esenţial, textul îi vizează pe funcţionarii şi agenţii aflaţi în funcţii publice, inclusiv pe judecători şi pe militari. Textul se aplică de asemenea membrilor comisiilor electorale.

Pentru persoanele care nu sunt angajate în funcţii publice, 'când o identificare este necesară şi cerută', autorităţile vor putea de asemenea să ceară ca ele să-şi scoată vălul sau eşarfa care le ascunde chipul, adaugă textul.

Legea adoptată joi seara prevede excepţii, ca de plidă în cazul riscului de infecţie.

Oficial, această lege nu vizează decât vălul integral islamic. Ea a fost totuşi redactată clar pentru burqa şi niqab şi adoptată după ce Germania, impulsionată de cancelarul Angela Merkel, a primit din 2015 peste 1 milion de solicitanţi de azil, dintre care mulţi musulmani veniţi din Siria, Irak şi Afganistan.

Acest aflux a suscitat semne de întrebare în cadrul societăţii germane cu privire la integrarea migranţilor şi i-a determinat pe naţionaliştii antiimigraţie să înfiinţeze mişcarea Alternativa pentru Germania (AfD), care acumulase până la 15% din intenţiile de vot, coborând ulterior la 10%.

'Statul are datoria de a se prezenta el însuşi în mod ideologic şi religios ca neutru', insistă textul legii. 'O disimulare religioasă sau ideologică a feţei în exerciţiul funcţiunii într-un post public vine împotriva acestei obligaţii de neutralitate', explică el.

'Integrarea înseamnă de asemenea că noi specificăm clar şi transmitem altor culturi valorile noastre şi limitele toleranţei noastre', a declarat ministrul de interne Thomas de Maiziere, citat joi într-un comunicat.

Pentru a intra în vigoare, acest text mai trebuie să fie adoptat de Bundesrat, camera superioară a parlamentului.

Înaintea Germaniei, mai multe ţări din Uniunea Europeană au interzis deja, total sau parţial, portul vălului islamic integral sau au lansat proceduri în vederea unei astfel de interdicţii. Franţa a fost prima ţară europeană care a interzis vălul islamic integral în spaţiul public printr-o lege intrată în vigoare în 2011. Belgia a făcut la fel, tot în 2011. În Olanda, un proiect de lege adoptat în 2016, care prevede o interzicere parţială a vălului, este în curs de examinare în Senat.

În schimb, interdicţia nu există în ţări ca Marea Britanie, Spania şi Portugalia.

De asemenea, Bundestagul a adoptat joi seara mai multe măsuri de întărire a securităţii. Printre ele, portul brăţării electronice, care - decis de un judecător - va putea fi impus anumitor suspecţi consideraţi de autorităţi ca predispuşi la violenţă şi reprezentând o ameninţare importantă la securitate, vizându-i în special pe radicalii islamişti.

Deputaţii au mai validat crearea unei baze centrale de date, comună poliţiilor federală şi regionale, au înăsprit sancţiunile împotriva persoanelor care îi agresează pe poliţişti, militari şi pe reprezentanţii serviciilor de urgenţă şi au aprobat directiva europeană privind schimbul de date despre pasagerii aerieni, destinată unei lupte mai eficiente împotriva terorismului.

Aceste măsuri fuseseră iniţiate de guvernul Angelei Merkel imediat după atentatul cu camion care a făcut 12 morţi într-un Târg de Crăciun în 19 decembrie la Berlin.

Opoziţia - ecologiştii şi stânga radicală Die Linke - a votat împotriva celor două texte.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Decizie FĂRĂ PRECEDENT! Vălul islamic integral, INTERZIS pentru oficialii publici şi soldaţii din Germania