Antena Meniu Search
x

Video Decizie istorică luată de UE în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina: anunţul care poate opri Rusia

Pentru a ţine piept invaziei lui Vladimir Putin, de săptămâna aceasta, militarii ucraineni vor lupta cu arme de la europeni. Pentru prima dată în istoria sa, chiar Uniunea Europeană a anunţat că va cumpăra armament pentru o ţară aflată în război. Între timp, sancţiunile Occidentului încep să se vadă. Rubla, moneda naţională a Rusiei s-a prăbuşit până la un nivel record.

de Redactia Observator

la 28.02.2022, 20:22

Vezi și

Uniunea Europeană a anunţat că va trimite Ucrainei armament letal de 450 de milioane de euro. "Un alt tabu a căzut zile acestea. Acela că Uniunea Europeană nu îşi poate folosi resursele pentru a asigura arme unei ţări care a fost atacată de o alta. Vom asigura arme, chiar avioane de luptă, le vom furniza cele mai importante arme pentru a merge la război", a declarat Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene.

Un ajutor la care va contribui şi ţara noastră. Impresionat de gest, preşedintele Ucrainei ne-a mulţumit printr-un mesaj pe Twitter. "Sunt recunoscător României pentru contribuţia ei la capacităţile de apărare a ţării noastre", a fost mesajul postat de Zelenski pe Twitter. Uniunea Europeană a închis spaţiul aerian pentru avioanele ruşilor, iar asta ar putea pune la pământ companiile aeriene. Vorbim de 600 de zboruri pe zi care vor trebuie anulate sau nevoite să o ia pe rute ocolitoare. De exemplu, o cursă Aeroflot, care face legătura între Belgrad şi Moscova, dureaza acum 6 ore faţă de două ore şi jumătate.

"Spaţiul nostru aerian va fi închis pentru orice avion rusesc, inclusiv pentru avioanele private ale oligarhilor", a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. Iar ruşii bogaţi ar mai putea primi o lovitură. Elveţia, neutră prin tradiţie a lăsat să se înţeleagă că ar putea pune la rândul ei sub sechestru conturi aflate pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene.

Economia rusă este în pragul unei crize uriaşe

Pe acelaşi subiect

Economia rusă este în pragul unei crize uriaşe, spun analiştii. Excludera din sistemul SWIFT, îngheţarea rezervelor Băncii Centrale şi  sancţionarea unor bănci şi companii se simt din plin. Rubla s-a prăbuşit în această dimineaţă până la un nivel istoric, o depreciere cu 30%. În numai o săptămână a pierdut tot ce câştigase în ultimii 20 de ani în faţa dolarului. Un dolar cumpără acum 117 ruble. "Încet, dar sigur, Rusia rămâne fără bani. Rusia este paria, leprosul, Robin Hood-ul, dacă vreţi, pe pieţele financiare", a declarat Robert Halver, head of market research la Baader Bank.

Nu este de mirare că ruşii au făcut cozi uriaşe în faţa băncilor. Oamenii vor să îşi golească conturile, de teamă că statul le ar putea naţionaliza economiile. Însuşi Vladimir Putin e pe lista de sancţiuni pentru invazia Ucrainei. "Preşedintele nu are bunuri în afară de cele pe care le-a declarat în fiecare an, o rulotă, un apartament şi câteva depozite bancare, poate", a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Vladimir Putin.

Pe lângă sancţiuni, lumea întreagă face front comun în jurul Ucrainei. Zeci de ucrainenii care trăiau şi munceau în Irlanda se întorc acasă pentru a lupta cu militarii lui Putin. Danemarca a anunţat că va permite voluntarilor să se alăture brigăzilor internaţionale pe care Ucraina vrea să le formeze pentru a lupta împotriva invaziei ruse. Şi ministrul de Externe din Marea Britanie spune ca nu are nimic împotrivă, aşa că 60 de voluntari britanici, antrenaţi de război, ar fi plecat deja spre Ucraina.  

Cu gândul ucraineni sunt şi starurile de la Hollywood

Cu gândul ucraineni sunt şi starurile de la Hollywood. "Vor fi vieţi de femei, copii şi bărbaţi distruse, scurtate, pentru ce? Pentru o frontieră pe care unii oameni vor să revendice ca aparţinând ţării lor. Nu există niciu motiv pentru care aceste două ţări nu ar putea avea o relaţie frumoasă", a declarat Kevin Costner. "Citeşti despre acte incredibile de curaj, dar şi despre suferinţă şi acte de cruzime. Este foarte dificil. Trebuie să ne gândim cum să-i ajutăm pe ucraineni", a declarat Helen Mirren. "Aş vrea să transmit rugăciunile mele pentru oamenii din Ucraina", a spus şi actorul Fran Drescher. Sunt şi ucraineni care iau răzbunarea la adresa Rusiei în propriile mâini. Într-un gest extrem, un marinar ucrainean a încercat să scufunde iahtul pe care lucra. Ambarcaţiunea de 6 milioane de euro aparţine unui oligarh rus care face afaceri cu armament.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Decizie istorică luată de UE în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina: anunţul care poate opri Rusia