Antena Meniu Search
x

Diplomații occidentali, prinși în luptele din Sudan. Ambsadorul UE a fost "agresat", iar un convoi american a fost prins într-un schimb de focuri

Ambasadorul Uniunii Europene în Sudan a fost "agresat" la reşedinţa sa, a anunţat luni seară şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în vreme ce capitala Khartoum este pradă unor lupte pentru putere între doi generali, notează AFP. Denunţând "o încălcare flagrantă" a Convenţiei de la Viena, el a reamintit că autorităţile sudaneze au responsabilitatea de a asigura securitatea diplomaţilor prezenţi în ţara lor. De asemenea, un convoi diplomatic american a intrat sub focuri de armă luni, în ceea ce pare un atac al combatanţilor asociaţi Forţelor de Sprijin Rapid (RSF), a anunţat marţi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, un incident pe care l-a descris drept "imprudent" şi "iresponsabil", transmite Agerpres..

de Redactia Observator

la 18.04.2023, 21:59

"Acum câteva ore, ambasadorul UE în Sudan a fost agresat în reşedinţa sa", a scris Josep Borrell pe Twitter.

Ambasadorul irlandez al UE, Aidan O'Hara, este "OK", a declarat pentru AFP Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a serviciului diplomatic al UE, precizând că delegaţia nu a fost evacuată. "Siguranţa personalului nostru este prioritatea noastră", a ţinut ea să adauge. Mai devreme în cursul zilei, Josep Borrell a lansat un apel la încetarea focului în ţară "pentru a permite o mediere". "UE lucrează pentru a convinge ambele părţi despre necesitatea unei pauze umanitare şi pentru a încuraja dialogul", a adăugat el.

Potrivit ONU, cel puţin 185 de persoane au fost ucise şi 1.800 au fost rănite în ultimele trei zile de luptă. Lupta pentru putere, care durează de mult timp, dintre armata aflată sub comanda conducătorului Abdel Fattah al-Burhan şi forţele rivale de sprijin rapid (RSF) ale adjunctului său Mohammed Hamdan Daglo, s-a intensificat în weekend. Conflictul era latent de câteva săptămâni între cei doi militari care împreună au înlăturat civilii de la putere în cadrul puciului din octombrie 2021.

În capitala Khartoum, lupte violente continuă pe majoritatea podurilor, în jurul aeroportului internaţional şi al cartierului general militar, potrivit mediatorului ONU. De asemenea, există lupte şi în regiunea Darfur. Cine domină pe câmpul de luptă este neclar, având în vedere situaţia confuză şi declaraţiile contradictorii ale ambelor părţi implicate în conflict.

Pe acelaşi subiect

Antony Blinken, avertisment pentru combatanții din Sudan

Incidentul în care a fost implicat convoiul diplomatic american a determinat un avertisment direct din partea lui Blinken, care i-a telefonat separat liderului RSF, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut ca Hemedti, şi şefului armatei Sudanului, generalul Abdel Fattah al-Burhan, transmiţându-le că orice pericol pentru diplomaţii americani este inacceptabil.

"Suntem profund îngrijoraţi de mediul de securitate general", a declarat Blinken într-o conferinţă de presă în Japonia, unde a participat la o întâlnire a miniştrilor de externe ai Grupului celor Şapte (G7).

Confruntările au continuat în ciuda numeroaselor apeluri din partea Statele Unite şi ale altor ţări pentru oprirea luptelor, precum şi a eforturilor Egiptului şi Emiratelor Arabe Unite de a-i determina pe rivali să cadă de acord asupra încetării focului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Diplomații occidentali, prinși în luptele din Sudan. Ambsadorul UE a fost "agresat", iar un convoi american a fost prins într-un schimb de focuri