Antena Meniu Search
x

Dmitro Kuleba cere Germaniei să iasă din ''somnambulism'' faţă de Rusia

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a invitat joi Germania - într-un editorial publicat în revista Der Spiegel, pe fondul unor divergenţe bilaterale între Berlin şi Kiev - să iasă din "somnambulismul" pe care l-a practicat - potrivit lui - de decenii faţă de Rusia, relatează EFE, citată de AgerpresRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 50 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 14.04.2022, 17:41

Dmitro Kuleba cere Germaniei să iasă din ''somnambulism'' faţă de Rusia
Dmitro Kuleba cere Germaniei să iasă din ''somnambulism'' faţă de Rusia - Profimedia

"Ucraina şi Europa au nevoie de un leadership german acum, nu peste câţiva ani", subliniază Kuleba, care consideră că Germania s-a lăsat purtată de "un amestec iraţional de sentimente de vinovăţie, lăcomie şi frică" faţă de Moscova, situaţie căreia este necesar să i se pună capăt imediat.

"Dacă cineva mai crede că (preşedintele rus Vladimir) Putin nu va îndrăzni să pună la încercare articolul 5 al NATO, va trebui să îi explic. Tocmai asta va face, dacă nu îşi atinge obiectivele în Ucraina", avertizează el, făcând aluzie la posibilitatea ca preşedintele rus să atace o ţară a Alianţei Nord-Atlantice.

Ministrul de externe ucrainean a elogiat "schimbarea de curs" anunţată de cancelarul german Olaf Scholz, după începerea invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie, într-o aluzie la cotitura Berlinului, care a autorizat furnizări de arme către Ucraina, ceea ce până atunci exclusese.

El a salutat decizia Berlinului de a suspenda licenţa de intrare în exploatare a gazoductului Nord Stream 2, menţionând aici rolul jucat de şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, şi de ministrul german al economiei, Robert Habeck, ambii din Partidul Verzilor.

Pe acelaşi subiect

Cei doi lideri ai Verzilor ceruseră oprirea construcţiei conductei încă de pe vremea când erau în opoziţie, dar Scholz a pus piciorul în prag abia a doua zi după începerea invaziei. Dar aceasta nu este suficient, insistă Kuleba, în opinia căruia Germania trebuie să "corecteze imediat greşelile trecutului" şi să rupă dependenţa de Moscova, inclusiv printr-un embargo asupra tuturor importurilor de energie rusă.

Şeful diplomaţiei ucrainene apreciază drept pozitiv faptul că preşedintele ţării, Frank-Walter Steinmeier, a recunoscut "greşelile din trecut" în politica germană. Editorialul său din Der Spiegel, un săptămânal politic de referinţă în Germania, intervine în contextul incidentului stârnit de decizia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a considera "nedorită" o vizită a lui Steinmeier la Kiev.

Preşedintele german intenţionase să se deplaseze împreună cu omologul său polonez, Andrzej Duda, şi cu liderii ţărilor baltice în capitala Ucrainei, într-o demonstraţie a "solidarităţii europene" faţă de această ţară. Steinmeier însuşi a explicat, la Varşovia, că i s-a spus că prezenţa sa în acea misiune "nu este dorită".

Dinspre Kiev, decizia lui Zelenski a fost minimalizată, insistându-se pe faptul că se doreşte o vizită a lui Scholz, în calitate de şef al executivului, întrucât el este responsabil de luarea unor decizii precum aprovizionarea cu arme sau embargoul asupra gazelor ruseşti.

Steinmeier este identificat cu deceniile de politică de apropiere sau complicitate a Berlinului cu Moscova, printre rezultatele căreia se numără dependenţa actuală de Rusia în plan energetic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Dmitro Kuleba cere Germaniei să iasă din ''somnambulism'' faţă de Rusia