Antena Meniu Search
x

Doi bancheri letoni ar fi plătit un asasin să-l ucidă pe avocatul care descoperise dovezi de spălare de bani. Banca, implicată în cazul "Furtului miliardului" din R. Moldova

Doi oameni de afaceri urmează să apară sâmbătă în faţa instanţei din Letonia într-un proces referitor la un complot de crimă ce ar putea face lumină asupra trecutului tulbure al sistemului bancar al ţării, arătat cu degetul inclusiv în cazul „Furtului miliardului” din Republica Moldova.

de Redactia Observator

la 20.05.2023, 12:52

Doi oameni de afaceri din Letonia ar fi plătit un asasin ca să-l ucidă pe un avocat care descoperise dovezi de spălare de bani - Profimedia

Potrivit BBC, Mihails Ulmans şi asociatul său, co-inculpatul Aleksandrs Babenko, sunt acuzaţi că l-ar fi plătit pe ucigaşul avocatului pentru insolvenţe Martins Bunkus. Avocatul ar fi descoperit dovezi de spălare de bani la banca LPB, deţinută parţial de Ulmans. Bunkus a fost împuşcat mortal în 2018.

Ambii inculpaţi neagă orice implicare

Fondată în 2008, banca LPB se numeşte aşa din 2017 după ce anterior s-a numit Latvijas Pasta Banka. Sub acest nume ea a fost menţionată în raportul companiei americane Kroll care a investigat furtul miliardului din Republica Moldova, potrivit Transparency International Moldova. Este vorba despre sustragerea din sistemul bancar moldovenesc, între 2012 şi 2014, prin inginerii financiare şi spălări de bani de tip „suveică”, făcute prin intermediul mai multor bănci din Rusia şi Letonia, a unei sume echivalente atunci cu 12 la sută din PIB-ul Moldovei. Oligarhul prorus Ilan Şor, care continuă să agite apele în viaţa politică din Chişinău, a fost condamnat la închisoare în acest caz, dar în prezent el este fugit în Israel.

Potrivit procurorilor letoni, avocatul Martins Bunkus, în timp ce se ocupa de lichidarea unei alte firme, a dat peste dovezi că cei doi bancheri letoni au fost implicaţi în spălare de bani. Avocatul a făcut o sesizare către organismele letone de supraveghere a criminalităţii financiare.

În septembrie 2016, Bunkus a fost vizat de o tentativă nereuşită de atentat la viaţa sa, dar apoi a fost împuşcat mortal cu o puşcă de asalt în mai 2018, în plină zi şi în plin trafic, la o oră de vârf. Rapoartele poliţiei spun că atacatorii au ascuns Kalaşnikovul sub o prelată, într-o remorcă de marfă, pe care au tractat-o în spatele unei dube. Cel puţin şapte cartuşe au fost trase în maşina avocatului.

Bancherii Ulmans şi Babenko au fost arestaţi în legătură cu această crimă în mai 2022, la patru ani după ce avuseseră loc faptele. De atunci, ei se află în arest preventiv.

Acuzarea susţine că 100.000 de euro au fost promişi persoanei care a aranjat uciderea lui Martins Bunkus şi 200.000 de euro ucigaşului. 

Un al treilea bărbat, un cetăţean rus, este judecat pentru comiterea crimei

Cei trei bărbaţi vor fi judecaţi de un judecător, fără juraţi, aşa cum se practică în mod obişnuit în Letonia. Avocaţii lui Babenko spun că drepturile clientului lor au fost încălcate prin faptul că a fost ţinut în arest atât de mult timp, potrivit News. Pe lângă faptul că deţine o parte din LPB, Ulmans are investiţii în diverse alte sectoare de afaceri, inclusiv în magazine duty-free în aeroporturile ruseşti, precum şi în depozite vamale.

Nu este pentru prima dată când apar acuzaţii de spălare de bani în sistemul bancar leton.

A treia cea mai mare bancă din ţară, ABLV, a intrat în lichidare voluntară în 2018, după ce Trezoreria SUA a acuzat-o de o gamă largă de infracţiuni, inclusiv de încălcarea sancţiunilor. Şi această bancă a figurat în raportul Kroll despre furtul miliardului din Republica Moldova. În acelaşi an 2018, LPB însăşi a fost amendată cu 2,2 milioane de euro pentru că nu a reuşit să rezolve probleme de reglementare care datau din 2016. 

De atunci, Letonia a introdus reforme de amploare în încercarea de a opri fluxul de bani murdari provenind în principal din Rusia, notează BBC.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Doi bancheri letoni ar fi plătit un asasin să-l ucidă pe avocatul care descoperise dovezi de spălare de bani. Banca, implicată în cazul "Furtului miliardului" din R. Moldova