Antena Meniu Search
x

Doi jurnalişti din Haiti au fost împuşcaţi şi arşi de vii într-un atac al bandelor

Doi jurnalişti haitieni au fost împuşcaţi şi apoi arşi de vii la periferia capitalei, Port-au-Prince, potrivit unui comunicat transmis de unul dintre posturile de televiziune la care cei doi lucrau.

de Redactia Observator

la 07.01.2022, 21:34

Jurnaliştii au fost ucişi în timpultransmisiunii
Jurnaliştii au fost ucişi în timpultransmisiunii - Profimedia

Wilguens Louissaint și Amady John Wesley au călătorit într-o zonă în care bandele rivale luptă pentru control.

Trustul la care era angajat Wesley, Écoute FM, a spus că a fost ucis „în mod sălbatic” în timp ce transmitea  despre evenimentele din zonă. Postul de radio a declarat pentru BBC că una dintre bande este responsabilă de moartea celor doi jurnalişti.

A adăugat că grupul fără nume era un rival al bandei Baz Ti Makak, care încercase să vorbească cu mass-media. O sursă de securitate a confirmat pentru presa străină că bărbații au fost arși de vii, în timp ce o altă sursă anonimă a declarat agenției de presă Reuters că un al treilea jurnalist a reușit să scape.

Situația de securitate din Haiti a scăzut brusc de la asasinarea președintelui Jovenel Moïse în iulie. Sâmbătă, oameni înarmați au încercat să-l omoare pe prim-ministrul haitian Ariel Henry. El a promis că va reprima bandele care au fost acuzate de un val de răpiri în toată țara.

Pe acelaşi subiect

Ucişi în timpul unei transmisiuni

Cu toate acestea, poliția a fost în mare parte ineficientă. Ei nu au reușit să organizeze nicio operațiune la scară largă pentru a combate violența bandelor din țară din martie 2021, când patru ofițeri de poliție au fost uciși într-o tentativă de raid într-un cartier din Port-au-Prince. Atacul de joi a avut loc în Laboule 12, chiar în sudul capitalei. Bandele de aici luptă pentru control din cauza drumului care trece prin el, care leagă Port-au-Prince de sudul țării.

Drumul principal spre sud de la Port-au-Prince este deja sub controlul uneia dintre cele mai puternice bande din Haiti. Nu este clar ce bandă i-a vizat pe jurnalişti sau exact de ce au fost vizaţi. Écoute FM a denunţat atacul asupra „jurnaliştilor care îşi exercită profesia în mod liber” în Haiti. Reporterii fără frontiere îl descrie drept un loc de muncă „periculos și precar” , menționând că un număr mare de jurnaliști au fost uciși în ultimii ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Doi jurnalişti din Haiti au fost împuşcaţi şi arşi de vii într-un atac al bandelor