Antena Meniu Search
x

Doi scafandri au dat, din greşeală, peste o adevărată comoară, în timp ce strângeau gunoaiele pe fundul Mării Mediterane

Doi scafandri au dat peste o adevărată comoară, în timp ce curăţau gunoaiele adunate pe fundul Mării Mediterane, în largul coastelor Spaniei.

De Monica Palade la 27.09.2021, 17:33

Cumnaţii Luis Lens și Cesar Gimeno se aflau în vacanţă în Xabia, Spania. Ca de obicei făceau scufundări şi adunau gunoaiele, când au dat peste un strălucitor ce părea a fi o monedă de 10 cenţi, informează El Pais, citat de Business Insider.

Când s-au apropiat, cei doi au avut parte de o surpriză uriaşă. Pe faţa obiectului au descoperit o faţă sau romană antică şi au presupus că provine probabil de la o bijuterie.

Folosindu-se de un tirbuşon de la un briceag, cei doi au dat peste alte zeci de monede, asunse printre stânci. După ce au raportat descoperirea autorităţilor locale, o echipă de scafandri şi arheologi au adunat în njur de 53 de monede, trei cuie şi unele rămăşiţe a ceea ce părea un cufăr.

O comoară descoperită din greşeală

Pe acelaşi subiect

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Universitar de Cercetare în Arheologie și Patrimoniu Istoric au analizat monedele și au aflat că erau de la finalul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea.

„Este incredibil. Visul fiecărui copil este să găsească o comoară”, a declarat Luis Lensrea.

„Este unul dintre cele mai mari seturi de monede romane de aur descoperite în Spania și în Europa”, a declarat la rândul său, Jaime Molina, șeful echipei de arheologi.

Molina mai spune că descoperiewa ar putea aduce noi informaţii pentru a înţelege ultima etapă din căderea Imperiului Roman de Apus. Nu este exclusă nici posibilitatea ca monedele să fi fost ascunse de jefuitorii barbari precum alanii.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Doi scafandri au dat, din greşeală, peste o adevărată comoară, în timp ce strângeau gunoaiele pe fundul Mării Mediterane