Antena Meniu Search
x

Donald Trump a decis închiderea misiunii diplomatice palestiniene de la Washington

Statele Unite au decis închiderea misiunii diplomatice palestiniene de la Washington, într-o nouă acţiune a preşedintelui Donald Trump împotriva Palestinei, a declarat luni un oficial citat de AFP.

Donald Trump a decis închiderea misiunii diplomatice palestiniene de la Washington
Donald Trump a decis închiderea misiunii diplomatice palestiniene de la Washington - Hepta

Președintele american Donald Trump a decis închiderea misiunii diplomatice palestiniene de la Washington, a declarat luni un oficial citat de AFP.

Decizia vine în timp ce Trump caută să forţeze liderii palestinieni, care au întrerupt legăturile cu Casa Albă, să negocieze pe măsură ce echipa lui urmăreşte un plan pentru pacea din Orientul Mijlociu, pe care îl numeşte „acordul suprem”.

În plus, palestinienii au cerut la Curtea Penală Internaţională (International Criminal Court, ICC) investigarea Israelului pentru crime de război, fapt care a nemulţumit SUA.

Oficialii palestinieni au spus că motivul închiderii a fost campania lor la ICC. „Am fost notificaţi de un oficial american în legătură cu decizia de a închide misiunea palestiniană din SUA”, a transmis într-un comunicat Saeb Erakat, secretarul general al Palestine Liberation Organisation. „Aceasta este încă o dovadă a politicii administraţiei Trump de a pedepsi colectiv poporul palestinian, inclusiv prin tăierea sprijinului financiar pentru servicii umanitare, precum sănătate şi educaţie”

Potrivit legislaţiei americane, permisiunea PLO de a-şi păstra delegaţia la Washington trebuie înnoită la fiecare 6 luni.

Oficialii americani au transmis că liderii palestinieni au încălcat acordul prin cererea ca Israelul să fie anchetat de ICC.

Decizia a venit înainte de a 25-a aniversare a semnării primului acord de la Oslo, pe 13 septembrie, care avea ca scop pacea dintre israelieni şi palestinieni.

Husam Zomlot, şeful PLO din Washington, le-a spus jurnaliştilor în oraşul Ramallah (Cisiordania) că închiderea misiunii a fost „pentru a proteja Israelul de crime de război, crime împotriva umanităţii pe care Israelul le comite în teritoriile palestiniene ocupate”.

Atât Erekat, cât şi Zomlot au promis că vor continua demersul la Curtea Penală Internaţională.

Casa Albă nu a comentat, însă Wall Street Journal a scris că John Bolton, consilier pe probleme de securitate naţională, va anunţa închiderea într-un discurs susţinut luni.

Conducerea palestiniană a rupt legăturile cu administraţia Trump după ce preşedintele american a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului în luna decembrie 2017.

Palestinienii văd Ierusalimul de est drept capitala viitorului lor stat.

Trump a promis că va retrage sprijinul financiar acordat anual palestinienilor şi recent, peste 200 de milioane de dolari au fost redirecţionaţi către alte „urgenţe”.

Liderii palestinieni văd Casa Albă părtinitoare în mod ostentativ Israelului. Principala parte a strategiei SUA, a mai spus Zomlot, este „implementarea listei de cumpărături transmise lor de Netanyahu (prim-ministrul israelian, n.r.)”.

sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Donald Trump a decis închiderea misiunii diplomatice palestiniene de la Washington