Video Două jurnaliste au fost condamnate la doi ani de închisoare, pentru că au filmat protestele împotriva președintelui Alexander Lukașenko, în Belarus
Un tribunal belarus a condamnat două jurnaliste bieloruse de la postul de știri TV din Polonia Belsat, care au filmat protestele împotriva președintelui Alexander Lukașenko, la doi ani de închisoare.
![](https://img.observatornews.ro/0/2021/2/18/410331/161365774168fad9db.webp?w=430&f=2&v=2)
Jurnaliste reţinute pentru că au filmat protestele
Katsiaryna Andreyeva, în vârstă de 27 de ani, și Darya Chultsova, în vârstă de 23 de ani, au fost reținute în noiembrie, anul trecut, de unde filmaseră protestele care aveau loc după moartea unui protestatar.
Ambele femei au pledat nevinovate, după ce au fost acuzate că ar fi orchestrat demonstrațiile, filmându-le.
Cele două jurnaliste au apărut într-o cușcă la ședința de joi, făcând din degete "V", semnul victoriei. Avocatul lor a spus că vor face apel la verdict.
- Alegeri cu final anticipat în Belarus. Lukaşenko, "ultimul dictator" al Europei, a câştigat al şaptelea mandat...
- Alexander Lukașenko se pregătește de un nou mandat, după 31 de ani la putere: "Nu dau doi bani pe Occident"
- Alegeri prezidenţiale în Belarus. "Ultimul dictator" al Europei candidează pentru al şaptelea mandat consecutiv
- Zelenski susţine că Lukaşenko şi-a cerut scuze la câteva zile după începerea războiului: "Rachetele au fost...
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
Peste 33.000 de oameni au fost reținuți, într-o represiune violentă împotriva protestelor la adrea guvernării lui Lukașenko, în urma alegerilor contestate din august anul trecut.
Represiunea a determinat țările occidentale să impună noi sancțiuni Minskului. Lukașenko a refuzat să demisioneze, sprijinit de Moscova.
"De fiecare dată când mergeam la muncă, îmi riscam sănătatea și viața. Am reușit să mă ascund de gloanțele de cauciuc, de explozii de grenade, de lovituri din bastoane. Colegii mei au fost mult mai puțin norocoși. Am de toate: tinerețe, o slujbă pe care o iubesc, faimă și, cel mai important, o conștiință curată", spusese Andreyeva într-o declarație, citată de Reuters.
Jurnaliștii filmau proteste după moartea lui Roman Bondarenko, în vârstă de 31 de ani, care a murit în spital în noiembrie, după ce protestatarii spun că a fost bătut de forțele de securitate. Ministerul de interne a negat responsabilitatea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰