Antena Meniu Search
x

După 62 de ani de la criza rachetelor, Cuba redevine locul în care Rusia și SUA își măsoară nervii

Cuba devine cel mai fierbinte punct de pe planetă, de unde ar putea izbucni un conflict global. Moscova îşi continuă demonstraţia de forţă cu submarinul nuclear Kazan, aflat în portul din Havana, la nici 150 de kilometri de Florida. Americanii răspund la fel: au trimis un submarin nuclear de atac în celălalt capăt al insulei, ca să monitorizeze orice mişcare a inamicului. 

de Redactia Observator

la 14.06.2024 , 21:50

Între timp, submarinul nuclear Kazan, botezat după al treilea oraş ca mărime al Rusiei, s-a transformat în obiectiv turistic. Sute de cubanezi şi turişti au stat la cozi kilometrice ca să viziteze flota de război a Moscovei din Oceanul Atlantic. 

Chiar dacă tehnica militară de la bord este subiect interzis pentru public, autorităţile au dat undă verde vizitelor pe colosul nuclear de 130 de metri lungime, dar şi pe fregata rusă Gorşkov. Curioşii au putut să vadă inclusiv rachetele supersonice Kalibr şi Oniks, care pot duce armament de distrugere în masă. Localnicii nu cred, însă, că demonstraţia de forţă va trece la nivelul următor.

"Nu cred că se va întâmpla ceva! Rivalitatea cu Statele Unite este istorică. Nu doar cu Statele Unite, ci cu toate ţările. De la începutul războiului din Ucraina, totul este mai tensionat", a fost de părere Doris Vera, localnic din Havana.

Vezi și

Statele Unite au trimis și ele un submarin, în portul Guantanamo

Pe acelaşi subiect

Statele Unite au răspuns, însă rapid. Washingtonul a anunţat public că submarinul nuclear de atac USS Helena a ajuns în portul cubanez Guantanamo, din celălalt capăt al Cubei. Americanii nu dezvăluie niciodată poziţia acestei nave care face parte din aşa-numitul "serviciu tăcut", un program militar învăluit în mister. Aşa că acest anunţ este un mesaj direct pentru Putin, care a fluturat din nou ameninţarea nucleară. 

"Apelurile de a provoca o înfrângere strategică Rusiei, care are cel mai mare arsenal de arme nucleare, demonstrază aventurismul extrem al politicienilor occidentali", a declarat Vladimir Putin. 

Statele Unite nu au informaţii că Rusia ar fi decis folosirea armelor nucleare şi au transmis public că nici Washingtonul, nici aliaţii nu vor fi intimidaţi de asemenea declaraţii ale lui Putin. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Ați avut probleme cu asigurarea locuinței când ați cerut despăgubiri după un incident?
Observator » Stiri externe » După 62 de ani de la criza rachetelor, Cuba redevine locul în care Rusia și SUA își măsoară nervii