Video 100 de zile de război Rusia - Ucraina. Armata lui Putin controlează 20% din teritoriul statului vecin
Mai sunt doar câteva ore până când războiul lui Putin împotriva Ucrainei va intra în ziua cu numărul o sută. Rusia controlează acum 20% din teritoriul statului vecin. Cea mai mare parte în est, în regiunile separatiste Doneţk şi Luhansk, unde au loc acum cele mai cumplite bombardamente. Cea mai grea situaţie este în continuare în Severodoneţk, unde sute de oameni se adăpostesc de bombe sub combinatul chimic din oraş.
Cea de-a 99-a zi de război aduce, în continuare, teroare în Severodoneţk. Ucrainenii rezistă, dar ruşii controlează, în continuare, cea mai mare parte a oraşului. Prizonieri, în mijlocul ostilităţilor, sunt mii de civili. Mulţi s-au refugiat în adăposturi anti-bombe din epoca sovietică. 800 de civili s-au ascuns şi în incinta combinatului chimic, o măsură riscantă. În urmă cu două zile, aici, ruşii au aruncat în aer un rezervor cu acid azotic, iar un uriaş nor toxic s-a ridicat în aer.
Nimeni nu este însă la adăpost de militarii lui Putin. Un consilier al primarului din Mariupol spune că armata rusă este gata să lanseze noi atacuri asupra şcolilor din regiunea Doneţk. În acelaşi timp, în Liov, patru rachete de croazieră ruseşti trase dinspre Marea Neagră au lovit calea ferată şi îngreunează astfel evacuarea refugiaţilor. Ieri, de Ziua Copilului, preşedintele Ucrainei a anunţat că 200.000 de copii ar fi fost deportaţi în Rusia în cele aproape o sută de zile de război.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Trebuie să-i convingem, pe câmpul de luptă, că Ucraina nu va fi cucerită, că oamenii noştri nu se vor preda, iar copiii noştri nu vor deveni proprietatea ocupanţilor".
Occidentul trimite noi arme Ucrainei
- Război Rusia - Ucraina, ziua 99 LIVE TEXT. Ruşii controlează o cincime din Ucraina. Kremlin: SUA nu vor dejuca...
- Al şaselea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei: embargo petrolier parţial. Patriarhul Kirill nu intră pe...
- Parteneriatul dintre Rusia și Serbia, o nouă durere de cap pentru Uniunea Europeană
Militarii ucraineni vor lupta cu armament american, mult mai performant. Pe lângă cele patru sisteme de rachetă HIMARS, vor mai primi 1.000 de rachete antitanc de tip Javelin, 15.000 de obuze de artilerie, dar şi 15 vehicule tactice. Şi Marea Britanie va contribui, inclusiv cu lansatoare M270.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Dacă nu susţinem Ucraina, i-am permite preşedintelui Putin să câştige. Iar asta ar fi periculos pentru noi toţi".
De cealaltă parte, Serghei Lavrov, ministrul de externe al Federației Ruse, transmite că: "În primul rând, asta depășește deja toate limitele decenței și comunicării diplomatice, iar în al doilea rând, aceasta este o provocare directă care vizează atragerea Occidentului în ostilități".
Statele Unite şi Ucraina spun că nu vor folosi sistemele de rachetă HIMARS pentru a ataca ţinte de pe teritoriul Rusiei. Un oficial rus avertizează că în teritoriile ucrainene cucerite de Rusia ar putea organizate chiar luna viitoare referendumuri pentru alipirea la Rusia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰