Antena Meniu Search
x

După recordul de căldură, Alaska se confruntă cu "Armaghedonul" de gheață

Cel mai rece stat din SUA, Alaska, a înregistrat cea mai caldă zi de decembrie, cu temperaturi de până la 20 de grade Celsius - cu aproape șapte grade mai mult decât maxima anterioară. Dar în altă regiune a statului, temperaturile au scăzut la un nivel record.

de Redactia Observator

la 30.12.2021, 10:34

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

În orașul Ketchikan temperaturile au ajuns la -18C (-0,4F) pe 25 decembrie. Din cauza acestor extreme, autoritățile au lansat un avertisment cu privire la un „Icemageddon”, deoarece ploile abundente și zăpadă au condus la un fenomen periculos: gheața tare ca cimentul acoperă drumurile, scrie BBC

Experții spun că aerul cald care vine dinspre Hawaii a făcut ca aerul din Alaska - de obicei rece și uscat în luna decembrie - să fie mai umed. Astfel, ploile abundente și furtunile de zăpadă sunt mai probabile în regiunile interioare, departe de zonele de coastă.

Ninsori abundente au fost urmate de ploi torenţiale care au acoperit comunităţile locale cu un strat gros de gheaţă, provocând întreruperi ample ale alimentării cu electricitate şi cauzând închiderea majorităţii drumurilor şi a companiilor locale. Fenomenul a primit şi o poreclă - "Icemageddon".

Autoritatea pentru transport din Alaska a avertizat că drumurile vor rămâne periculoase pentru o perioadă îndelungată, din cauza stratului gros şi foarte dur de gheaţă care s-a format deasupra carosabilului.

Pe acelaşi subiect

Efectele încălzirii globale în Alaska

Vremea caldă şi umedă de la mijlocul iernii a devenit un fenomen tot mai frecvent în Alaska în ultimele două decenii în comparaţie cu deceniile precedente, fiind un semnal al schimbărilor climatice, afirmă Rick Thoman. "Este exact ceea ce ne aşteptam să se întâmple într-o lume care se încălzeşte", a adăugat el.

Fenomene similare s-au produs şi în nordul îndepărtat, unde ploile de iarnă s-au dovedit deosebit de periculoase pentru oameni şi pentru animalele de păşunat, precum reni şi boi-moscaţi, care întâmpină dificultăţi mari atunci când gheaţa de la sol acoperă sursele lor de hrană. Astfel de fenomene sunt aşteptate să se intensifice în perioadele următoare, scrie Agerpres.

Un studiu publicat luna trecută în revista Nature Communications prevede pentru climatul arctic mai multe ploi de iarnă decât zăpezi începând din jurul anilor 2060 sau 2070.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » După recordul de căldură, Alaska se confruntă cu "Armaghedonul" de gheață