Antena Meniu Search
x

NYT: Elon Musk, agent al haosului pe scena internațională. De ce se bagă miliardarul în cele mai aprinse conflicte din lume

Elon Musk a devenit în ultimele luni un actor nou, haotic pe scena politicii globale. În timp ce o mulțime de directori miliardari își dau cu părerea despre problemele lumii, niciunul nu se poate apropia de influența și capacitatea lui Musk de a provoca probleme. El a intrat uneori în complicații chiar și după ce a fost sfătuit să nu facă acest lucru și a creat deja în urmă o mulțime de probleme, arată o analiză a The New York Times.

de Adrian Popovici

la 28.10.2022, 13:17

Elon Musk, CEO-ul Tesla, SpaceX și Twitter
Elon Musk a devenit un actor tot mai activ pe scena internațională - Profimedia

În ultimele săptămâni, Elon Musk a oferit un plan de pace pentru Rusia și Ucraina, care i-a indignat pe oficialii ucraineni. El a postat un tweet despre accesul iranienilor la internet, care a expus protestatarii guvernamentali la o schemă de phishing. El a sugerat, de asemenea, într-un interviu pentru ziar, că China ar putea fi împăcată dacă i se va acorda controlul parțial asupra Taiwanului, iar un oficial de la Taipei i-a cerut să-și retragă propunerea.

În timp ce cea mai mare parte a averii lui Musk provine din participația sa la Tesla, dar influența la nivel global sa se bazează pe SpaceX, compania care care administrează rețeaua de sateliți Starlink. Aceasta poate fi folosită pentru a oferi servicii de internet în zone de conflict și puncte de interes geopolitic și a devenit un instrument esențial al armatei ucrainene.

Influența lui Musk va crește și mai mult după achiziția Twitter. El s-a autointitulat un absolutist al libertății de exprimare și se crede că va avea o abordare mai relaxată în ceea ce privește conținutul de pe platformă. Criticii săi se tem că este dificil să separi opiniile lui Musk de interesele sale de afaceri, mai ales când vine vorba de Tesla, care este din ce în ce mai dependentă de China.

Tehnologia, în centrul relațiilor mondiale

Pe acelaşi subiect

"Tehnologia a devenit un element central al politicii globale", a declarat Karen Kornbluh, directoare l German Marshall Fund, un think-tank geopolitic și fostă consilieră a președintelui Barack Obama. "Este fascinantă și murdară și Elon Musk în mijlocul ei."

Când a oferit acces la internet prin Starlink în Ucraina la începutul anului și a finanțat cel puțin o parte din infrastructura și serviciile necesare, a echipat atât civili, cât și soldați cu un mijloc crucial de comunicare în timpul războiului cu Rusia. Dar mesajele pe care le-a transmis au provocat și probleme. Săptămâna trecută, într-o postare pe Twitter, el a spus că nu poate finanța "pe termen nelimitat" utilizarea de către Ucraina a Starlink, înainte de a-și schimba poziția.

"El trebuie să decidă dacă Starlink este un serviciu comercial care oferă uneori clienților săi tehnologia necesară sau un serviciu care este dependent de interesele geopolitice ale conducerii sale și, prin urmare, nesigur pentru clienții care au preocupări legate de securitatea națională", a spus Dimitri Alperovitch. Este co-fondator al Silverado Policy Accelerator, un think tank geopolitic din Washington.

Imperiul lui Musk, amenințat de dorința Beijingului de a anexa Taiwanul

Tensiunile dintre China și Taiwan prezintă riscuri majore pentru afacerile lui Musk. Tesla are o uzină în Shanghai, care produce până la 50% din noile mașini ale companiei. Guvernul de la Beijing controlează îndeaproape modul în care companiile occidentale operează în țară, iar observatorii s-au îngrijorat de mult timp cu privire la modul în care dependența Tesla de China ar putea afecta pozițiile politice ale miliardarului.

Miliardarul a confirmat că s-a confruntat cu presiuni din partea Beijingului, atunci când a declarat pentru Financial Times că guvernul chinez a arătat clar că a dezaprobat faptul că oferă servicii de internet Starlink în Ucraina. Beijingul a cerut asigurări că nu va face acest lucru și în China.

Apoi, el a oferit o modalitate de relaxare a tensiunilor: Predarea unui anumit control asupra Taiwanului către China. Comentariul, care se rupe de politica Statelor Unite și a aliaților săi, a atras mustrări rapide din partea politicienilor taiwanezi.

Chao Tien-Lin, membru al Partidului Democrat Progresist și al comitetului pentru afaceri externe și apărare al legislativului taiwanez, i-a cerut lui Musk să-și retragă declarația. "Dacă nu o face, voi sfătui sincer nu doar Taiwanul, ci toți consumatorii din țările democratice liberale să boicoteze Tesla și produsele sale conexe", a spus el.

Unii analiști au subliniat că, dacă izbucnește un conflict militar între cele două țări, Taiwanul, la fel ca și ucrainenii, ar putea cere lui Musk să furnizeze un mijloc de urgență de comunicare prin internet prin satelit. Dar, având în vedere poziția publică a lui Musk cu privire la situație și legăturile sale cu China, Starlink ar putea să nu fie o opțiune viabilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » NYT: Elon Musk, agent al haosului pe scena internațională. De ce se bagă miliardarul în cele mai aprinse conflicte din lume