Antena Meniu Search
x

Elon Musk, dublă lovitură: a cumpărat luni acțiuni Tesla cu 6,24$ și a vândut miercuri cu 1067$. Planul celui mai bogat om din lume

Elon Musk a vândut în ultimele zile acţiuni în valoare de aproximativ cinci miliarde de dolari deţinute la Tesla, după ce luni și-a exercitat opțiunea de a achiziţiona aproape 2,2 milioane de acţiuni la un preț de 6.24 dolari fiecare. Elon Musk a întrebat sâmbătă pe Twitter dacă ar trebui să vândă 10% din acțiunile sale, iar urmăritorii săi au votat da. În realitate planul lui Musk de a-și vinde acțiunile a fost pus în aplicare încă din urmă cu câteva săptămâni. Musk a vândut doar 3% din deţinerile totale ale sale. 

de Redactia Observator

la 15.04.2022, 16:09

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a vândut în ultimele zile acțiuni deținute la producătorul de mașini electrice în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari potrivit documentelor oficiale. Luni, Elon Musk și-a exercitat opțiunea pentru 2,15 milioane de acțiuni la un preț de 6,24 dolari fiecare, pentru un cost total de 13,4 milioane de dolari. Aceste acțiuni achiziționate valorau instantaneu aproximativ 2,3 miliarde de dolari. Apoi a vândut 934.000 de acțiuni la prețuri diferite, colectând la final peste 1,1 miliarde de dolari din vânzări. Acțiunile Tesla s-au tranzacționat miercuri la 1067,95 de dolari fiecare, potrivit New York Times. 

În următoarele două zile, fondul deţinut de Musk a vândut aproape 3,6 milioane de acțiuni, însumând aproximativ 4 miliarde de dolari. Mișcările lui Musk pe bursă vin la doar câteva zile după ce i-a întrebat pe susținătorii săi de pe Twitter, într-un sondaj, dacă ar trebui să vândă 10% din acțiunile sale de la Tesla. Întrebarea era adresată în contextul unei dezbateri agitate pe scena politică americană cu privire la creșterea taxelor pentru cei ultrabogați.

Adevăratul plan din spatele mișcărilor de pe bursă ale lui Elon Musk: să acopere impozitele la opțiunile pe acțiuni

Din cei 3,5 milioane de utilizatori de Twitter care au participat la sondajul lui Musk, aproape 60% au votat în favoarea vânzării de acțiuni propuse. Cu toate acestea, vânzările efective din această săptămână fac parte dintr-un plan preprogramat care a fost pus în aplicare începând cu 14 septembrie - cu săptămâni înainte de a posta sondajul pe Twitter - conform documentelor oficiale. Musk plănuia cel mai probabil să exercite opțiunile de vânzare. Opțiunile emise pentru Musck în 2012 pentru aproape 22,8 milioane de acțiuni Tesla la 6,24 dolari fiecare urmau să expire în august 2022. Pentru acestea, Musk are de plătit taxe fiscale de 15 miliarde de dolari, potrivit CNBC, ceea ce poate explica de ce a vrut sa lichideze din acțiuni.

Pe acelaşi subiect

De fapt, Musk a vândut mult mai puțin decât sugera sondajul său de pe Twitter. Potrivit documentelor, Musk deține 170,5 milioane de acțiuni la Tesla pe lângă cele 2,15 milioane de acțiuni cumpărate luni ceea ce înseamnă că vânzarea totală a celor 4,5 milioane de acțiuni din ultimele zile înseamnă mai puțin de 3% din totalul deținerilor sale la Tesla. În urma sondajului de sâmbătă, prețul acțiunilor Tesla a scăzut, analiștii estimând atunci că acțiunile ar putea rămâne volatile până când Musk își îndeplinește promisiunea.

În ultimele două zile, averea netă a lui Musk a scăzut cu aproape 50 de miliarde de dolari, dar rămâne în continuare cel mai bogat om din lume. Titlurile Tesla listate la Bursa de la Frankfurt înregistrau joi dimineaţă o creștere de 4,1%, la 953 euro (1.102,05 dolari), recuperând o parte din pierderile semnificative înregistrate în perioada în care Musk a vândut acţiuni. "Nu este ca şi cum ar avea o opinie negativă despre compania sa", a apreciat Dave Wang, de la UBS Global Wealth Management în Singapore.

Potrivit New York Times, Musk deține încă aproximativ 17% din acțiunile Tesla, cea mai valoroasă companie auto din lume, acțiuni estimate la aproximativ 200 de miliarde de dolari

În octombrie, capitalizarea bursieră a Tesla a depăşit 1.000 de miliarde de dolari, după ce compania fondată de Elon Musk a primit cea mai mare comandă din istoria sa, 100.000 de vehicule pentru firma de închiriere Hertz, o tranzacţie care întăreşte ambiţiile producătorului american de automobile electrice de a fi liderul global al vânzărilor în următorul deceniu. Obiectivul lui Elon Musk îl reprezintă o creştere anuală a vânzărilor cu 50%, în medie, ajungând până la 20 de milioane de vehicule pe an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Elon Musk, dublă lovitură: a cumpărat luni acțiuni Tesla cu 6,24$ și a vândut miercuri cu 1067$. Planul celui mai bogat om din lume