Antena Meniu Search
x

Elon Musk, luat peste picior de un demograf: "Mai bine să facă mașini decât să prezică evoluția populației"

Miliardarul Elon Musk a scris pe Twitter, nu pentru prima dată, că "prăbușirea populației din cauza ratei scăzute a natalității este un risc mult mai mare pentru civilizație decât încălzirea globală". Un demograf îi răspunde: să se ocupe mai bine de mașini.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 30.08.2022, 19:07

Elon Musk
Elon Musk, luat peste picior de un demograf - Profimedia

"Mai bine să facă mașini decât să prezică evoluția populației", a răspuns, potrivit CNN, Joseph Chamie, demograf, autor al mai multor cărți despre problemele populației: "Da, în unele țări, populația lor este în declin, dar pentru întreaga lume nu este cazul".

Conform estimărilor Organizației Națiunilor Unite, populația lumii va ajunge la 8 miliarde de locuitori până la jumătatea lunii noiembrie a acestui an. ONU preconizează că populația globală ar putea ajunge la aproximativ 8,5 miliarde în doar 8 ani. Până în 2080, se așteaptă ca populația mondială să atingă un vârf de 10,4 miliarde. Apoi, există 50% șanse ca populația să se stabilizeze sau să înceapă să scadă până în 2100.

Speranţa de viaţă ar creşte până la 77 de ani până în 2050

Ceea ce determină creșterea actuală a populației nu este o rată mai mare a natalității, ci faptul că mai puțini oameni mor de tineri, relatează mediafax.ro. Speranța de viață la nivel mondial a fost de 72,8 ani în 2019, o creștere de 9 ani din 1990. Se așteaptă ca aceasta să crească la 77,2 ani până în 2050.

Pe acelaşi subiect

La nivel mondial, rata de fertilitate nu s-a "prăbușit" și nici nu ar trebui să se prăbușească, potrivit ONU, dar a scăzut semnificativ. În 1950, femeile aveau de obicei 5 nașteri fiecare, la nivel global, anul trecut, a fost de 2,3 nașteri. Până în 2050, ONU preconizează o nouă scădere la nivel mondial, până la 2,1 nașteri pe femeie. În unele țări, acest procent este mai mic. În SUA, în anii 1950, era de 3,6 nașteri pe femeie, a scăzut la 1,6 în 2020, potrivit Băncii Mondiale. În Italia, a fost de 1,2; în Japonia, de 1,3; în China, de 1,2.

În ceea ce privește creșterea populației, secolul XX a fost o anomalie. "Acel secol a fost cel mai impresionant secol demografic din toate timpurile. A avut mai multe medalii de aur decât toate celelalte secole", a spus Chamie.

Populația umană aproape s-a cvadruplat, ceea ce nu se mai întâmplase niciodată în istoria înregistrată. Acest lucru s-a datorat în mare parte îmbunătățirii sănătății publice.

Datorită antibioticelor, vaccinurilor, programelor de sănătate publică și îmbunătățirii condițiilor sanitare, oamenii trăiesc mai mult și mai multe mame și copii supraviețuiesc la naștere. Cu ajutorul contracepției, în special în 1964, când pilula orală a fost introdusă pe scară largă în SUA, cuplurile sunt acum mai în măsură să stabilească mai bine când și câți copii să aibă.

În 2020, rata de creștere a populației mondiale a scăzut sub 1% pentru prima dată din 1950.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi se par deplasate unele declaraţii ale Înaltpreasfinţitului Teodosie?

Observator » Stiri externe » Elon Musk, luat peste picior de un demograf: "Mai bine să facă mașini decât să prezică evoluția populației"