Antena Meniu Search
x

Emisiile de dioxid de carbon, la cel mai înalt nivel din 1900 încoace. Avertismentul lansat de Agenția Internațională pentru Energie

Comunitățile din întreaga lume au emis anul trecut mai mult dioxid de carbon decât în ​​oricare alt an din 1900 încoace, ca urmare a călătoriilor aeriene care au revenit după pandemie și a mai multor orașe care au apelat la cărbune ca sursă de energie ieftină. Emisiile de gaz au crescut cu 0,9%, ajungând la 36,8 gigatone în 2022, a raportat joi Agenția Internațională pentru Energie, potrivit Mediafax.

de Redactia Observator

la 02.03.2023 , 09:17

Emisiile de dioxid de carbon, la cel mai înalt nivel din 1900 încoace. Avertismentul lansat de Agenția Internațională pentru Energie - Shutterstock

Dioxidul de carbon este eliberat atunci când combustibilii fosili precum petrolul, cărbunele sau gazul natural sunt arse pentru a propulsa mașini, avioane, case și fabrici. Când gazul intră în atmosferă, captează căldura și contribuie la încălzirea climei. Evenimentele meteorologice extreme au intensificat emisiile de dioxid de carbon de anul trecut: secetele au redus cantitatea de apă disponibilă pentru hidroenergie, ceea ce a crescut nevoia de a arde combustibili fosili. Și valurile de căldură au crescut cererea de energie electrică, notează ABC News.

Raportul de joi a fost descris ca fiind deconcertant de oamenii de știință climatologic, care avertizează că utilizatorii de energie din întreaga lume trebuie să reducă dramatic emisiile pentru a încetini consecințele nefaste ale încălzirii globale. „Orice creștere a emisiilor – chiar și 1% – este un eșec”, a spus Rob Jackson, profesor de știință a sistemelor pământului la Universitatea Stanford și președinte al Global Carbon Project, un grup internațional. „Nu ne putem permite creșterea. Orice an cu emisii mai mari de cărbune este un an rău pentru sănătatea noastră și pentru Pământ.”

Emisiile de dioxid de carbon de la cărbune au crescut cu 1,6% anul trecut

Articolul continuă după reclamă

Multe comunități, în special din Asia, au trecut de la gaze naturale la cărbune pentru a evita prețurile mari ale gazelor naturale, care au crescut după invazia Ucrainei de către Rusia, a spus AIE. Și pe măsură ce traficul aerian global a crescut, emisiile de dioxid de carbon din arderea petrolului au crescut cu 2,5%, aproximativ jumătate din creștere fiind rezultată din sectorul aviației.

Pe acelaşi subiect

Emisiile globale au crescut în majoritatea anilor începând cu 1900 și s-au accelerat în timp, potrivit datelor de la AIE. O excepție a fost anul pandemic 2020, când călătoriile aproape s-au oprit. Nivelul emisiilor de anul trecut, deși un nivel record, a fost totuși mai mic decât se așteptau experții. Implementarea sporită a energiei regenerabile, a vehiculelor electrice și a pompelor de căldură împreună a contribuit la prevenirea a încă 550 de megatone de emisii de dioxid de carbon, a spus AIE. Măsurile pandemice și creșterea economică slabă din China au redus, de asemenea, producția, contribuind la limitarea emisiilor globale globale.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Iar în Europa, a spus AIE, generarea de energie electrică din energia eoliană și solară a depășit-o pentru prima dată pe cea a gazelor sau nucleare. „Fără energie curată, creșterea emisiilor de CO2 ar fi fost de aproape trei ori mai mare”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE, într-un comunicat. „Cu toate acestea, vedem în continuare emisii în creștere de la combustibilii fosili, împiedicând eforturile de a îndeplini obiectivele climatice ale lumii. Companiile internaționale și naționale din combustibili fosili realizează venituri record și trebuie să-și asume partea lor de responsabilitate, în conformitate cu angajamentele lor publice de a îndeplini obiectivele climatice.”

Deși emisiile continuă să crească la niveluri îngrijorătoare, o inversare care ar ajuta la atingerea obiectivelor climatice pentru care națiunile s-au angajat rămâne posibilă, a declarat John Sterman, directorul Inițiativei de durabilitate Sloan al Institutului de Tehnologie din Massachusetts. Națiunile trebuie să subvenționeze sursele regenerabile, să îmbunătățească eficiența energetică, să electrifice industria și transportul, să stabilească un preț ridicat pentru emisiile de carbon, să reducă defrișările, să planteze copaci și să scape sistemul de cărbune, a susținut Sterman.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri externe » Emisiile de dioxid de carbon, la cel mai înalt nivel din 1900 încoace. Avertismentul lansat de Agenția Internațională pentru Energie