Antena Meniu Search
x

Video Erdogan, învestit pentru a treia oară preşedinte al Turciei. Misiune dificilă pentru noul guvern

Recep Erdogan a fost învestit, oficial, preşedinte al Turciei, pentru a treia oară. A depus jurământul în faţa Parlamentului şi a promis poporului democraţie şi prosperitate. Noul guvern pe care l-a anunţat tot ieri are misiunea să rezolve o gravă criză economică. Inflaţia a sărit de 40%, iar lira, moneda naţională, s-a prăbuşit.

de Redactia Observator

la 04.06.2023, 08:28

Vezi și

"Jur, pe onoarea şi demnitatea mea, în prezenţa măreţei naţiuni şi istorii turceşti, că nu mă voi îndepărta de idealul ca oricine să beneficieze de drepturile şi libertăţile fundamentale", şi-a început Erdogan discursul de învestire. După jurământul din Parlament, Recep Tayiip Erdogan a depus o coroană de flori la mausoleul fondatorului Turciei Moderne, Mustafa Kemal Ataturk. A avut apoi sute de invitaţi, pentru o ceremonie la Palatul Prezidenţial. Printre ei, 21 de şefi de stat, 13 premieri, peste 40 de miniştri. Din partea României, a participat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Au fost şi doi invitaţi simbolici, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care încearcă să îl convingă pe Erdogan să accepte Suedia în NATO şi premierul Armeniei.

În primul discurs din noul mandat, Erdogan a promis să refacă unitatea poporului, după ce a primit, în al doilea tur de scrutin, doar ceva mai mult de 52% din voturi. Până acum fusese ales, de fiecare dată, din primul tur. "Îi vom îmbrăţişa pe toţi cei 85 de milioane de oameni (n.red. - din Turcia), fără deosebire de opinii politice, origine, credinţă sau confesiune religioasă", a declarat Erdogan. Cea mai importantă misiune a noului guvern va fi combaterea inflaţiei. Noul ministru de finanţe este un economist care a mai deţinut această funcţie până în 2018 şi este respectat pe plan internaţional.

Un alt manager cunoscut a fost desemnat vicepreşedinte. Aceste numiri sunt considerate semnul unei schimbări cu 180 de grade în politica economică a Turciei. Până la alegeri, deşi inflaţia era extrem de puternică, Erdogan a impus scăderea ratei dobânzii, ceea ce, în opinia analiştilor, nu a făcut decât să agraveze situaţia. Un alt minister care şi-a schimbat titularul este cel al afacerilor externe, unde a fost numit un fost şef al Serviciului Naţional de Informaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Erdogan, învestit pentru a treia oară preşedinte al Turciei. Misiune dificilă pentru noul guvern