Antena Meniu Search
x

"Suntem aliaţi doar când le convine lor". Erdogan, furios după ce SUA au doborât o dronă turcească în Siria

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a reacţionat furios, după ce Statele Unite au doborât o dronă turcească în Siria. Incidentul s-a petrecut pe 6 octombrie 2023. 

de Redactia Observator

la 11.10.2023, 13:01

- Profimedia Images

"SUA au doborât o dronă turcească în Siria. Când le convine lor, suntem aliaţi NATO. Din păcate, SUA antrenează și înarmează în prezent toate grupările teroriste și transformă Siria și Orientul Mijlociu într-o baltă de sânge", a transmis preşedintele Erdogan, de la Ankara, potrivit presei locale. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pentagonul a transmis, joi, că armata SUA a doborât o dronă turcească care se apropiase la 500 de metri de trupele americane în nord-estul Siriei, într-un incident rar care vizează doi aliaţi NATO, potrivit AP

Generalul de brigadă al Forțelor Aeriene, Patrick Ryder, a catalogat incidentul drept regretabil şi a explicat faptul că trupele americane au fost nevoite să acţioneze din motive de siguranţă. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat deja cu omologul său turc pentru a evita o escaladare a incidentului şi evitarea unor astfel de situaţii în viitor.

Pe acelaşi subiect

Decizia de a doborî drona unui aliat „a fost făcută cu dreptul inerent la autoapărare, de a lua măsurile adecvate pentru a proteja forțele americane”, a transmis Ryder, adăugând că „nu avem niciun indiciu că Turcia a vizat în mod intenționat forțele americane”.

Erdogan critică SUA

Erdogan a criticat marţi Statele Unite pentru decizia de a muta mai aproape de Israel un portavion aflat în Mediterana, liderul turc acuzând Washingtonul că astfel vrea să comită ''masacre grave'' în Fâşia Gaza, scrie Agerpres.

În urma unui atac lansat sâmbătă de mişcarea palestiniană Hamas asupra Israelului, secretarul american al apărării Lloyd Austin a anunţat că SUA vor muta mai aproape de Israel un grup naval, ce include portavionul USS Gerald R. Ford.

''Ce va face portavionul Statelor Unite în apropiere de Israel, de ce vine? Ce vor face bărcile şi avioanele din jurul lui? Ele vor lovi Gaza şi împrejurimile şi vor lua măsuri pentru (comiterea de) masacre grave acolo'', a spus şeful statului turc într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul austriac Karl Nehammer, la Ankara.

Anterior, Erdogan afirmase că Turcia este pregătită să medieze între forţele israeliene şi palestiniene pentru a instaura calmul. În trecut Turcia, care i-a sprijinit pe palestinieni, a adăpostit membri ai Hamas, iar în prezent încearcă să refacă relaţiile cu Israelul după mai mulţi ani de animozităţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » "Suntem aliaţi doar când le convine lor". Erdogan, furios după ce SUA au doborât o dronă turcească în Siria