Antena Meniu Search
x

"Este o înșelătorie?" Povestea unei familii care a fugit de războiul din Ucraina care a rămas impresionată de modul în care a fost primită în Marea Britanie

De la începutul războiului din Ucraina, câteva milioane de persoane au fost forțate să își părăsească casele doar pentru a-și salva viețile. Printre aceștia se numără Lilia Onopa și cei șașe copii, care au ajuns în Chepstow, un orășel din Țara Galilor, Marea Britanie. Povestea lor a ajuns în atenția publicului dintr-un motiv surprinzător, pur și simplu nu puteau crede că ar putea să fie cu atâta căldură într-un loc străin, notează Mirror.

de Adrian Popovici

la 22.05.2022, 14:41

Familia Onopa s-a stabilit într-un orășel din Țara Galilor.
Lilia Onopa și copii săi au părăsit Ucraina prin România și s-au stabilit în Marea Britanie. - Profimedia

După ce a plecat din Ucraina, Lilia Onopa și familia sa au fost cazați într-un apartament din Chepstow. Chiar înainte de sosirea refugiaților, locuitorii orășelului au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a le face noua locuință cât mai confortabilă.

"Ne-au oferit chiar și foarfece pentru manichiură", a declarat Lilia pentru o publicație locală.

În prima seară în care s-au mutat în noua casă, Lilia și copii săi au fost primiți cu o masă caldă, iar după toate tragediile prin care a trecut a rămas neîncrezătoare, întebându-i pe cei care au primit-o dacă tot ce li s-a oferit face parte dintr-o escrocherie.

"Tot întreba: De ce? Este o înșelătorie? Nu înțeleg de ce oamenii fac atât de multe pentru noi. Dar i-am tot spus că lucrurile stau diferit aici.Oamenii  vor să se ajute reciproc și sunt gata să o ajute și pe ea. Îi spun că nu trebuie să existe un motiv", a explicat Julia Dublin, traducătoarea care a primit-o pe Lilia.

Pe acelaşi subiect

Dramele familiei Onopa înainte de  a ajunge în Marea Britanie

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Liliia și-a pierdut fiica de patru ani, Liza, într-un incendiu. Durerea mamei a fost dublată și de pierderea unei alte fiice de 13 ani, Vladochka. Când forțele ruse s-au apropiat de orașul în care locuia, ea a spus că, în ciuda ostilităților cu care s-ar putea confrunta, a simțit că trebuie să riște și să fugă din țară.

Cu ajutorul Facebook, Lilia a aflat despre voluntarii din Chepstow care îi ajutau pe refugiați și a decis să intre în contact cu ei. În acest fel ea a vorbit cu Phil Cotterell și Francis Tindall.

"Știam cât de periculoasă va fi călătoria. Agresorii ruși bombardau fiecare rută pentru că știau că oamenii încercau să scape. Plănuisem să mergem prin Odesa, dar ruta era atât de devastată încât nu am putut să o urmăm. Apoi am planificat să mergem prin Liov, dar apoi și acest oraș a fost atacat", a mai adăugat femeia.

Lilia a reușit să părăsească Ucraina prin România și, în cele din urmă, în București, stabilindu-se în Marea Britanie.. Cu toate acestea, pericolul prin care au trecut a lăsat urme adânci în sufletul copiilor, aceștia ajungâns să se ascundă  chiar și atunci când aud focurile de artificii, acestea aducându-le aminte de bombardamentele rusești.

"Sunt atât de recunoscătoare fiecărei persoane care a făcut toate acestea posibile și pentru că ne-a adus în siguranță în Chepstow. Am avut probleme cu vizele care au fost rezolvate și suntem atât de recunoscători că acum suntem capabili să ne simțim din nou în siguranță. Când am văzut prima dată școala unde se duc copiii mei nu am avut cuvinte să descriu cum m-am simțit și cât de recunoscătoare sunt. Mă simt atât de copleșit încât, datorită vouă tuturor, ne putem simți în sfârșit în siguranță din nou în această comunitate frumoasă", a adăugat Lilia Onopa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » "Este o înșelătorie?" Povestea unei familii care a fugit de războiul din Ucraina care a rămas impresionată de modul în care a fost primită în Marea Britanie