Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Este real sau nu clipul cu rechinul filmat pe o stradă din Florida în timpul uraganului Ian. Ce spun experţii

O filmare cu un posibil rechin care înota pe o stradă inundată din Florida a stârnit numeroase controverse în mediul online. Nu ar fi singurul exemplar filmat că înoată într-o localitate, după ce uraganul Ian a lovit din plin. Experţii au venit cu explicaţii, după ce internauţii au acuzat că este vorba de un fake news. 

de Redactia Observator

la 30.09.2022 , 12:36

Peştii au fost împinşi pe străzi de rafalele de vânt, în timp ce oamenii au fost blocaţi în case. Peste două milioane şi jumătate de locuitori au rămas fără curent electric. Washingtonul susţine că uraganul Ian a făcut şi victime, însă este prematur să avanseze un număr al acestora. Preşedintele Joe Biden a decretat stare de dezastru.

Este real sau nu videoclipul cu rechinul din Florida? 

Fotografiile și videoclipurile cu rechini și alte vietăţi marine care înoată în apele suburbane sunt populare farse în timpul furtunilor masive. Dar un videoclip filmat cu telefonul mobil în timpul uraganului Ian a stârnit numeroase controverse în mediul online. 

Vezi și

Videoclipul, care arăta un pește mare, cu aripioare dorsale ascuțite, înotând în jurul unei curți inundate din Fort Myers, a strâns milioane de vizualizări pe Twitter într-o singură zi. Internauţii s-au întrebat dacă imaginile sunt reale sau nu. 

Pe acelaşi subiect

Dominic Cameratta, un dezvoltator imobiliar local, a confirmat că a filmat clipul de pe terasa din spate, miercuri dimineață: ''Nu știam ce este – arăta doar ca un pește sau ceva de genul. Am dat cu zoom și toți prietenii mei au spus: Arată ca un rechin!''

Experții au avut păreri mixe. George Burgess, fost director al programului dedicat rechinilor de la Muzeul de Istorie Naturală din Florida, a declarat că ''pare a fi un pui de rechin'', în timp ce dr. Neil Hammerschlag, directorul programului de conservare a rechinilor de la Universitatea din Miami, a scris că ''este destul de greu de spus''.

Cu toate acestea, unii utilizatori de Twitter au numit peștele ''rechinul străzii''. Leslie Guelcher la Universitatea Mercyhurst din Erie, Pennsylvania, a fost printre ''detectivii'' online care au crezut inițial că videoclipul este fals. ''Nu credeți că acest lucru este real. Potrivit indexului de pe videoclip, a fost creat în iunie 2010. Altcineva a postat-o ​​la ora 10 dimineața.'' Guelcher a recunoscut mai târziu, însă, că instrumentele online pe care ea și alții le foloseau pentru a stabili originile videoclipului nu au arătat de fapt când a fost creat videoclipul în sine, ci doar când a fost creat profilul de social media al utilizatorului.

AP a confirmat prin metadatele clipului original că acesta a fost făcut miercuri dimineață. Yannis Papastamatiou, un biolog marin care studiază comportamentul rechinilor la Universitatea Internațională din Florida, a spus că cei mai mulți rechini fug din golfurile puțin adânci înaintea uraganelor, probabil avertizați la sosirea lor de o schimbare a presiunii barometrice. Un rechin ar fi putut înota accidental în pârâu, a spus el.

"Puii de rechini taur sunt locuitori obișnuiți ai apelor cu salinitate scăzută - râuri, estuare - și apar adesea în videoclipuri similare. Probabil că acest rechin a fost dus spre țărm odată cu creșterea mărilor.''

Cameratta a trimis videoclipul pe un grup de WhatsApp miercuri dimineață, iar potrivit prietenului său, John Paul Murray, care a pus la dispoziţie pentru AP o captură de ecran marcată cu ora, videoclipul este cât se poate de real. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Este real sau nu clipul cu rechinul filmat pe o stradă din Florida în timpul uraganului Ian. Ce spun experţii