Video Europa, împărţită în două de pandemie: unele ţări au revenit la o viață normală, altele impun măsuri şi mai drastice
Într-o parte a continentului relaxare, în altă parte carantină. De teama noilor tulpini de coronavirus, Germania şi-a închis parţial graniţele cu Austria şi Cehia, iar Italia ţine închise staţiunile de schi. Alte ţări au început să renunţe, însă, la restricţii. În Belgia oamenii pot merge din nou la saloanele de înfrumuseţare, iar în Croaţia la sală.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Germania amână relaxarea. Până pe 1 martie a închis graniţele pentru toţi cei care vin din state în care au fost depistate noi tulpini de coronavirus sau cei care au fost în ţări în care numărul infecţiilor cu aceste super tulpini este mare.
Măsura a generat haos la frontierele cu Austria, Cehia şi Italia. De câteva zile, sunt cozi de maşini întinse şi pe 15 kilometri. Printre ei, şi mulţi români.
Steve Alter, ministrul german de Interne: Poliţia federală a verificat 10.000 de maşini şi aproximativ 5.000 au fost nevoite să facă cale întoarsă.
Nici Italia nu îşi asumă niciun risc. Guvernul a decis să ţină staţiunile de schi închise. Vestea i-a înfuriat pe hotelieri şi turişti deopotrivă. Într-o staţiune de lângă Torino, oamenii au ieşit în stradă. Spun că sunt deja pe marginea prăpastiei, iar prin această decizie guvernanţii i-au condamnat la faliment.
- Dezvăluiri despre Emmanuel Macron, într-o nouă carte biografică. Parfumul pe care preşedintele îl foloseşte...
- Trump amână cu alte 75 de zile legea care obligă TikTok să fie vândut sau interzis în SUA
- Cel mai complex ceas de mână din lume, prezentat la Geneva. Are 41 de funcții și peste 1.500 de piese
- Războiul tarifelor a prăbuşit pieţele financiare. Bursa de la Bucureşti a pierdut aproape 6 miliarde de lei
- Italia: Statele UE nu pot negocia separat cu SUA. Meloni susţine că alarmismul o îngrijorează mai mult decât...
Nicola Bosticco, directorul staţiunii: Am făcut angajări, am pregătit zăpada şi pistele, am vândut mii de bilete clienţilor, care acum sunt furioşi pentru că au venit până aici şi acum nu pot schia.
Sunt însă şi state care fac paşi timizi spre relaxare, încurajate de faptul că numărul infectărilor şi deceselor a scăzut. În Belgia s-au redeschis grădinile zoologice, zonele de camping sau saloanele de înfrumuseţare. Iar în Croaţia sălile de fitness, şcolile de limbi străine, cazinourilor şi casele de pariuri.
Localnic: Decât nimic, bine şi aşa. E bine atât timp cât se pun lucrurile în mişcare. Ne bucurăm, dar, bineînţeles, ne-am dori să lucrăm la capacitate maximă, nu aşa.
Ridicarea anumitor restricții, sărbătorită în stradă, în Polonia
În Polonia, ridicarea mai multor restricţii a fost sărbătorită în stradă. Mii de oameni s-au adunat în centrele oraşelor, au cântat, au dansat şi s-au îmbrăţişat ca în vremurile bune. Spre deosebire de alţi europeni, polonezii pot merge şi la schi.
Localnic: A meritat. Din plin. Am aşteptat un an şi jumătate momentul ăsta. Este minunat.
În Suedia, care a avut propria strategie asupra pandemiei încă de la început, ieri a început vacanţa de iarnă Şi pentru că nu au voie să călătorească în străinătate, în staţiunile de schi nu aveai loc să arunci un ac, aşa că despre respectarea distanţării nici nu poate fi vorba.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰