Antena Meniu Search
x

Exercițiile militare ale NATO și Rusiei cresc riscul unui conflict, avertizează un raport

Amploarea și numărul exercițiilor militare întreprinse în ultimul timp atât de NATO, cât și de Rusia alimentează climatul actual de tensiuni și cresc riscul unui conflict pe continentul european, în contextul deteriorării relațiilor între Moscova și Occident

Amploarea și numărul exercițiilor militare întreprinse în ultimul timp atât de NATO, cât și de Rusia alimentează climatul actual de tensiuni și cresc riscul unui conflict pe continentul european, în contextul deteriorării relațiilor între Moscova și Occident

În urma analizării exercițiilor recente efectuate de cele două părți, European Leadership Network concluzionează că 'Rusia se pregătește pentru un conflict cu NATO, iar NATO se pregătește pentru o posibilă confruntare cu Rusia'.

ELN a examinat exercițiile desfășurate de NATO în luna iunie, sub denumirea 'Scutul Aliat', axate pe Polonia și statele baltice, și la care au participat 15.000 de militari din 19 țări membre și trei partenere, și manevrele neanunțate efectuate de Rusia în martie, cu implicarea a 80.000 de oameni. Concluzia raportului a fost că ambele părți 'se gândesc la capabilitățile celeilalte părți și, cel mai probabil, la planuri de război'.

Același studiu afirmă că exercițiile au arătat ce consideră fiecare parte drept punctele proprii cele mai vulnerabile: pentru NATO, acestea sunt Polonia și statele baltice, în timp ce pentru Rusia punctele de preocupare sunt mai numeroase, incluzând Arctica, Crimeea și zonele de graniță cu țările NATO Estonia și Letonia.

'Profilul schimbat al exercițiilor este o realitate și joacă un rol în menținerea actualului climat de tensiuni în Europa', susține documentul menționat.

Conform studiului, NATO pregătește 270 de exerciții în acest an, în timp ce Rusia a anunțat 4.000 de manevre la toate nivelele.

Aceste 'jocuri de război' contribuie la un climat de 'neîncredere', pot alimenta incertitudinea și crește riscul unor confruntări militare periculoase, susține Ian Kearns, directorul ELN și unul dintre autori raportului.

ELN a formulat și o serie de recomandări în scopul detensionării situației, printre care cea adresată guvernelor de a examina necesitatea unei mai mari rețineri în ce privește dimensiunile și scenariile manevrelor viitoare. "Istoria este plină de exemple de lideri care cred că pot ține evenimentele sub control, dar evenimentele au prostul obicei de a-și urma cursul propriu', a subliniat Ian Kearns.

Reacționând la publicarea raportului, NATO a respins concluziile acestuia, subliniind că Alianța acționează în scop exclusiv defensiv.

'Exercițiile militare ale NATO nu fac, așa cum sugerează rapoartele, mai probabil un război în Europa', a afirmat purtătoarea de cuvânt Carmen Romero, într-un comunicat.

'Acestea sunt destinate să aibă efectul exact opus: acela de a întări securitatea și stabilitatea în Europa, ca răspuns la agresiunea în creștere a Rusiei', a subliniat reprezentanta Alianței.

Potrivit lui Carmen Romero, dimensiunile și obiectivele exercițiile desfășurate de Rusia le 'depășesc cu mult' pe cele ale NATO și 'sporesc tensiunile în regiune'.

Printre altele, raportul recomandă atât NATO, cât și Rusiei să își comunice reciproc mai bine informații despre manevrele pe care le desfășoară și să examineze atât beneficiile, cât și pericolele intensificării acțiunilor în zonele de frontieră.

NATO menține deschise canalele de comunicare cu Rusia și este transparentă în ce privește exercițiile sale militare, însă Moscova nu procedează în același mod, a reacționat Carmen Romero.

Următorul exercițiu al NATO — cel mai amplu din ultimul deceniu — va avea loc între 3 octombrie și 6 noiembrie în Spania, Italia și Portugalia. Rusia și alte state nemembre ale Alianței vor fi invitate să trimită observatori, a mai indicat purtătoarea de cuvânt a NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Exercițiile militare ale NATO și Rusiei cresc riscul unui conflict, avertizează un raport