Antena Meniu Search
x

Există ameninţări directe la adresa României sau Moldovei din partea Rusiei? Reacţia unui oficial american

Administraţia Joe Biden nu observă ameninţări militare directe din partea Rusiei la adresa României sau a Republicii Moldova, a anunţat vineri seară Departamentul de Stat de la Washington, după ce Ucraina a anunțat azi că două rachete lansate de ruşi ar fi intrat în spaţiul nostru aerian. Ministerul Apărării neagă informaţia, dar admite că o rachetă a trecut la 35 de kilometri de graniţă. Totodată, Volodimir Zelenski a anunţat ieri spionajul ucrainean a aflat despre un presupus plan al serviciilor secrete ruse de "distrugere" a Republicii Moldova, iar Chișinăul a confirmat afirmațiile preşedintelui ucrainean.

de Redactia Observator

la 10.02.2023, 22:37

Există ameninţări directe la adresa României sau Moldovei din partea Rusiei? Reacţia unui oficial american
Există ameninţări directe la adresa României sau Moldovei din partea Rusiei? Reacţia unui oficial american - Profimedia Images

"În acest stadiu, nu avem niciun indiciu despre vreo ameninţare militară directă din partea Rusiei împotriva Republicii Moldova sau a României", a afirmat Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Monde, relatează Mediafax.

Referindu-se în mod particular la situaţia Republicii Moldova, al cărei spaţiu aerian a fost tranzitat de o rachetă lansată de armata rusă spre Ucraina, oficialul american a transmis că Statele Unite susţin suveranitatea ţării. "Mai general, noi susţinem suveranitatea Republicii Moldova şi integritatea ţării, precum şi neutralitatea garantată prin Constituţie", a precizat oficialul citat.

"Menţinem contactele strânse cu partenerii noştri moldoveni şi cu aliaţii români", a subliniat Vedant Patel, conform agenţiei Reuters.

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a condamnat vehement, vineri seară, tranzitul unei rachete ruse prin spaţiul aerian moldovean, evocând posibilitatea de a aplica măsuri pentru consolidarea apărării ţării. "Condamn vehement încălcarea spaţiului aerian al Republicii Moldova de către o rachetă rusă în cursul zilei de astăzi. Republica Moldova merită pace şi securitate şi vom lua toate măsurile pentru a obţine acest lucru. Statutul nostru de neutralitate nu înseamnă că nu trebuie să ne consolidăm apărarea pentru a ne ţine oamenii în siguranţă", a afirmat Maia Sandu într-un mesaj postat pe Twitter.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ambasadorul Rusiei a fost convocat, vineri, la Ministerul de Externe de la Chişinău

Ambasadorul Rusiei a fost convocat, vineri, la Ministerul de Externe de la Chişinău, ca reacţie la presupusa trecere prin spaţiul aerian moldovean a unei rachete lansate de armata rusă spre Ucraina. Nicu Popescu, ministrul de Externe în exerciţiu de la Chişinău, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, "pentru a indica părții ruse încălcarea inacceptabilă a spațiului aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova" de către o rachetă rusă, anunţă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău.

"Cerem Federaţiei Ruse să pună capăt agresiunii militare contra ţării vecine, care cauzează numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri materiale", a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chişinău, citat de cotidianul Le Monde.

Autorităţile de la Kiev au susţinut că o rachetă a Rusiei a pătruns şi în spaţiul aerian al României, dar Ministerul român al Apărării a negat informația.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Există ameninţări directe la adresa României sau Moldovei din partea Rusiei? Reacţia unui oficial american